lördag 27 april 2024

inloggad som

Glo tvingas till kontrollbalansräkning – men ägarna satsar vidare

I maj tvingades Glo till en kontrollbalansräkning sedan arbetet med att få ut Lundaavknoppningens nanoteknik på marknaden dragit ut på tiden. Men bolaget får tung uppbackning från ägarskaran, som det senaste året pumpat in sammanlagt 126 miljoner kronor i brygglån.

Glos lysdioder tillverkas genom kontrollerad tillväxt av nanotrådar på kiselplattor. I bakgrundsbelysta LCD-skärmar, som bland annat används i Iphone och Ipad, kan Glos dioder ge större färgomfång, bättre stabilitet i färgåtergivningen och lägre strömförbrukning än med dagens teknik. I den nyligen inskickade årsredovisningen skriver ledningen att bolaget tecknat kommersiella avtal med två ”ledande tillverkare” inom display- och hemelektronikbranschen. Glos ledning räknar med att börja leverera produkter i slutet av 2016.

Men det är inte billigt att försöka slå sig in på displaymarknaden. Under 2015 slutade resultatet på -15 miljoner dollar och i maj tvingades Glo till en kontrollbalansräkning eftersom mer än hälften av aktiekapitalet förbrukats.

Bolaget får dock tung uppbackning från ägarskaran, som inkluderar europeiska Wellington Partners och Wallenbergarnas bolag Foundation Asset Management. I väntan på att Glo ska säkra nästa stora runda finansiering har ägarna det senaste året pumpat in sammanlagt 126 miljoner kronor i form av brygg- och konvertibellån, varav 47 miljoner strax innan sommaren.

Pengarna går bland annat till den fortsatta teknikutvecklingen där bolaget jobbar med så kallade Direct View-displayer i allt från tv-apparater till smarta klockor. Att dioderna är i nanometerskala gör att pixelstorleken kan krympas och skärmens upplösning i till exempel virtual reality-glasögon anpassas bättre till ögonen, uppger forskningschefen och Lundaprofessorn Lars Samuelson.

– Man behöver själv hålla på med Pokémon Go för att inse att det här med virtual reality och augmented reality kommer stort, säger han till Rapidus.

Glo är ursprungligen en avknoppning från nanoteknikforskningen vid Lunds universitet men har i dag merparten av verksamheten förlagd till Kalifornien, där vd Fariba Danesh är placerad. Kvar i Lund finns en liten forskningsenhet med ett par anställda under Lars Samuelsson. Totalt har Glo ett 40-tal anställda, varav enstaka personer vid en filial i Japan och ett nyöppnat kontor i Taiwan.

Erik Olausson

I maj tvingades Glo till en kontrollbalansräkning sedan arbetet med att få ut Lundaavknoppningens nanoteknik på marknaden dragit ut på […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.