onsdag 16 oktober 2024

inloggad som

Glo tvingas till kontrollbalansräkning – men ägarna satsar vidare

I maj tvingades Glo till en kontrollbalansräkning sedan arbetet med att få ut Lundaavknoppningens nanoteknik på marknaden dragit ut på tiden. Men bolaget får tung uppbackning från ägarskaran, som det senaste året pumpat in sammanlagt 126 miljoner kronor i brygglån.

Glos lysdioder tillverkas genom kontrollerad tillväxt av nanotrådar på kiselplattor. I bakgrundsbelysta LCD-skärmar, som bland annat används i Iphone och Ipad, kan Glos dioder ge större färgomfång, bättre stabilitet i färgåtergivningen och lägre strömförbrukning än med dagens teknik. I den nyligen inskickade årsredovisningen skriver ledningen att bolaget tecknat kommersiella avtal med två ”ledande tillverkare” inom display- och hemelektronikbranschen. Glos ledning räknar med att börja leverera produkter i slutet av 2016.

Men det är inte billigt att försöka slå sig in på displaymarknaden. Under 2015 slutade resultatet på -15 miljoner dollar och i maj tvingades Glo till en kontrollbalansräkning eftersom mer än hälften av aktiekapitalet förbrukats.

Bolaget får dock tung uppbackning från ägarskaran, som inkluderar europeiska Wellington Partners och Wallenbergarnas bolag Foundation Asset Management. I väntan på att Glo ska säkra nästa stora runda finansiering har ägarna det senaste året pumpat in sammanlagt 126 miljoner kronor i form av brygg- och konvertibellån, varav 47 miljoner strax innan sommaren.

Pengarna går bland annat till den fortsatta teknikutvecklingen där bolaget jobbar med så kallade Direct View-displayer i allt från tv-apparater till smarta klockor. Att dioderna är i nanometerskala gör att pixelstorleken kan krympas och skärmens upplösning i till exempel virtual reality-glasögon anpassas bättre till ögonen, uppger forskningschefen och Lundaprofessorn Lars Samuelson.

– Man behöver själv hålla på med Pokémon Go för att inse att det här med virtual reality och augmented reality kommer stort, säger han till Rapidus.

Glo är ursprungligen en avknoppning från nanoteknikforskningen vid Lunds universitet men har i dag merparten av verksamheten förlagd till Kalifornien, där vd Fariba Danesh är placerad. Kvar i Lund finns en liten forskningsenhet med ett par anställda under Lars Samuelsson. Totalt har Glo ett 40-tal anställda, varav enstaka personer vid en filial i Japan och ett nyöppnat kontor i Taiwan.

Erik Olausson

I maj tvingades Glo till en kontrollbalansräkning sedan arbetet med att få ut Lundaavknoppningens nanoteknik på marknaden dragit ut på […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Krympning kan bli stort för Alix Labs

    AI kräver superstarka processorer, men de ska också vara små. Alix Labs i Lund, med vd Jonas Sundqvist, har en maskin som krymper dem. Med global lansering i sikte har bolaget säkrat större delen av en nyemission på 165 Mkr.

  • Skånsk miljardfond startar egna biotechbolag

    Det finns för få onoterade svenska bioteknikbolag att investera i. Det tycker Johan Kördel, vd för riskkapitalbolaget Sound Bioventure i Malmö. Han har därför anställt en person som ska vaska fram nya projekt som fonden ska investera i.

  • Tufft läge för Crunchfish

    Finanserna är fortsatt pressade i Malmöbaserade Crunchfish. Bolaget tar nu in mer pengar från ägarna, men det står redan klart att rundan inte kommer att bli fulltecknad.


  • Krympning kan bli stort för Alix Labs

    AI kräver superstarka processorer, men de ska också vara små. Alix Labs i Lund, med vd Jonas Sundqvist, har en maskin som krymper dem. Med global lansering i sikte har bolaget säkrat större delen av en nyemission på 165 Mkr.

  • Tufft läge för Crunchfish

    Finanserna är fortsatt pressade i Malmöbaserade Crunchfish. Bolaget tar nu in mer pengar från ägarna, men det står redan klart att rundan inte kommer att bli fulltecknad.

  • Så ska hon ska vända Qvickly

    Att äga kundernas fakturor kan bli en dyrköpt historia. Det fick Malmöbolaget som tidigare hette Billmate erfara med tunga kreditförluster. Lena Martini fick för några år sedan uppdraget att täppa till hålen i det sjunkande skeppet. Så här har hon gjort.

  • Uppstuds för Beammwave

    Mobilteknikbolaget Beammwave i Lund har fått se sin aktie studsa upp under hösten. – Vi har äntligen satt ihop en produkt som går att visa för kunder, säger vd Stefan Svedberg.

  • Limes tyska uppköp bär frukt – till slut

    2021 köpte CRM-bolaget Lime Technologies upp det tyska SaaS-bolaget Userlike, numera Lime Connect. Men det är först nu som uppköpet resulterat i en ny produkt.

  • Nystart för Sensative

    IoT-bolaget Sensative led svårt under pandemin. Men nu spänns bågen igen. Med tre nyemissioner bara i år och med en ny marknadsstrategi ska omsättningen fördubblas årligen och bolaget nå lönsamhet.

  • Solid X tecknar mångmiljonavtal med CSN

    IT-konsultbolaget Solid X i Malmö har tecknat ett ramavtal med Centrala Studiestödsnämnden (CSN), med potential att lyfta omsättningen rejält. Vd Filip Alexanderson ser en ökning i tillväxttakten.

  • Därför nappar Doro på norska budet

    Det noterade Malmöbolaget Doros styrelse rekommenderade i förra veckan ägarna att acceptera ett bud från norska Xplora. Nu förklarar styrelseordförande Juha Mört hur de resonerar.

  • Solid X ökar omsättningen

    Solid X ökar omsättningen och förbättrar ebitda-resultatet i det brutna räkenskapsårets första kvartal. Men det är en lång bit kvar till IT-konsultbolagets miljardmål.

  • Acke Salem startar nytt

    Det gamla uttrycket många järn i elden stämmer väl in på Acke Salem. Nu drar han igång ytterligare ett mjukvarubolag. I oktober väntar en skånsk roadtrip för att locka investerare till det nya bolaget.