torsdag 22 februari 2024

inloggad som

Sol Voltaics ökar personalstyrkan inför flytt

Tungt uppbackade Sol Voltaics i Lund har redan börjat anställa fler medarbetare inför flytten till Maxlab, föregångaren till Max IV, i Lund. Nanoteknikbolaget planerar att vara inflyttade under nästa års första kvartal. Med flytten mer än dubblas bolagets lokalyta.

– Det totala utrymmet på Maxlab är 4.500 kvadratmeter varav omkring 1.000 kvadratmeter är kontorsplatser, skulle jag tro. Två tredjedelar av våra anställda kommer vara där nere i början av nästa år, men i slutändan vill vi flytta hela verksamheten, säger Erik Smith.

I dag finns Sol Voltaics i noterade läkemedelsbolaget Active Biotechs fastighet. Verksamheten sysselsätter knappt 60 personer.

– Det klarar vi oss på den närmaste tiden. Vi räknar med att vara 60 i slutet av året och uppemot 65 första kvartalet nästa år, säger vd Erik Smith till Rapidus.

Sol Voltaics utvecklar nanotrådar som överförs till en ogenomskinlig plastfilm. Filmen draperas över existerande kiselbaserade solceller vars verkningsgrad därmed kan öka från 16 till 27 procent. Målet är att ha prover ute hos samarbetspartner i mitten av nästa år.

– De nya lokalerna kommer bli ett labb att ta fram prover i, och sedan kommer det bli en pilotprojekt-facilitet, säger Erik Smith.

I somras reste Sol Voltaics 21 miljoner dollar, främst från tidigare ägare. I ägarlistan syns Industrifonden, norska Kagra Gruppen, Wallenbergarnas bolag Foundation Asset Management, Nano Future Invest, saudiska Riyadh Valley Company. I somras tillkom norska Watrium i ägarlistan.

Inräknat stöd från Energimyndigheten och EU har bolaget sedan start finansierats med över 500 miljoner kronor.

Emily Binks

Tungt uppbackade Sol Voltaics i Lund har redan börjat anställa fler medarbetare inför flytten till Maxlab, föregångaren till Max IV, […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.