lördag 11 maj 2024

inloggad som

Samuelsons nästa nanoavknoppning tar form

Efter Glo och Sol Voltaics knoppar Lundaprofessorn Lars Samuelson av ytterligare ett nanoteknikbolag. I nybildade Hexagem ska ny teknik baserad på nanotrådar kommersialiseras, med stöd från Almi Invest.

Jonas_Ohlsson– Hexagem startades för att säkra en ny teknologi för att tillverka dislokationsfri galliumnitrid, som blir ett nyckelmaterial när vi rör oss mot mobilnät med större frekvens, som 5G. Det har även stor potential för kraftelektronik, säger Jonas Ohlsson.

Han är adjungerad professor vid Lunds universitets forskningscenter Nanolund och har tidigare varit med och grundat såväl Glo som QuNano.

Atomära dislokationer är särskilt vanliga defekter i halvledarmaterialet galliumnitrid. I elektronikkomponenter orsakar de lägre hastighet, sämre effektivitet, högre strömläckage och sämre hållbarhet. Hexagems teknik baseras på nanotrådar och möjliggör bland annat högre frekvenser och uteffekt i mobilstationer och radar. Bolaget ska utveckla halvledarskivor, så kallade wafers, i galliumnitrid som används i tillverkning av elektronikkomponenter.

Rapidus berättade i höstas om arbetet bakom Hexagem, som delvis finansierats av Energimyndigheten. I höstas beviljades forskargruppen på Lunds universitet ett Vinnovaanslag om två miljoner kronor. Under de två år som Vinnovaprojektet fortlöper är planen att utveckla test-wafers och starta kundsamarbeten.

– Vi arbetar med olika industriella partner som kan utnyttja Hexagems grundteknologi i sina slutprodukter och vill därför kunna leverera prototyper så tidigt som möjligt, säger Jonas Ohlsson.

Utöver Jonas Ohlsson och Lars Samuelson finns Lundaforskaren Kristian Storm med bland grundarna, som finansierat uppstarten av Hexagem tillsammans med Almi Invest. Styrelseordförande är Bart Markus från riskkapitalbolaget Wellington Partners, en av huvudägarna i Glo.

Emily Binks

Efter Glo och Sol Voltaics knoppar Lundaprofessorn Lars Samuelson av ytterligare ett nanoteknikbolag. I nybildade Hexagem ska ny teknik baserad […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Explosiv marknad i Lejonkulan

    Cirka 30 procent av Ukrainas yta sägs vara kontaminerad med landminor och odetonerad ammunition, som i dagens takt skulle ta hundratals år att röja. Malmöbolaget EO Dynamics utvecklar AR-teknik för att öka tempot på den internationella minröjningen