söndag 19 maj 2024

inloggad som

Hexagem får ny vd

|  
|  ,

Mikael Björk blir ny vd för nanoteknikbolaget Hexagem med start den första mars. Han efterträder då Kristian Storm.

Båda har disputerat inom nanoteknologi vid Lunds universitet hos professor Lars Samuelson, som var med och grundade bland annat Sol Voltaics. Bolaget utvecklade solcellsteknik och lades ner för ett år sedan på grund av finansieringsproblem. Tekniken har dock återuppstått i det nya bolaget Alignd System.

Mikael Björk var teknisk chef vid Sol Voltaics. Han ledde därefter teknisk och kommersiell utveckling vid norska uppstartsbolaget CrayoNano som också sysslar med nanoteknik men i form av lysdioder för vattenrening.

– Jag blev glad när Kristian ringde och frågade mig om jag vill bli vd för Hexagem. Jag har alltid gillat bolagets idé. Första målet blir nu att vidareutveckla tekniken, att ta fram ett högkvalitativt galliumnitrid-material, så att vi inom sex till tolv månader kan ha med oss fysiska prover till potentiella kunder, säger han.

Bolaget utvecklar en produktionsmetod för det nya halvledarmaterialet galliumnitrid, GaN, som ska klara mycket mer energieffektiva kraftöverföringar av el än befintliga material på marknaden. Utvecklingen för att koppla på komponenter som kan utnyttja det energieffektiva GaN ska sedan ske med två-tre starka industripartner inom högspänningselektronik, enligt Mikael Björk. Därefter kan andra applikationer bli aktuella som också kan dra nytta av den bättre energieffektiviteten.

Tidigare vd:n Kristian Storm har under en period arbetat i två bolag, Hexagem, som nyligen fick 26 miljoner kronor i en kombination av EU-stöd och nyemission, och BrainLit, som tog in 110 miljoner kronor i en nyemission i december.

– Båda bolagen växlar nu upp, vilket är fantastiskt kul. Jag har valt att fokusera på mitt arbete som chef för den tekniska utvecklingen på BrainLit, säger han.

Kristian Storm stannar kvar i Hexagem som styrelseledamot.

Elisabet Ottosson

Mikael Björk blir ny vd för nanoteknikbolaget Hexagem med start den första mars. Han efterträder då Kristian Storm. Båda har […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Laserprecision i Lejonkulan

    Nu släpper vi veckans avsnitt av podden Lejonkulan som gästas av laserexperten och Beamonics vd Can Xu. Han har bakgrund […]