söndag 12 maj 2024

inloggad som

Hexagem och Bosch i EU-projekt

|  
|  

Nanoteknikföretaget Hexagem har nyss fått igenom en EU-ansökan till ett stort projekt drivet av Bosch, och planerar nu nästa steg inför lansering av sin produkt. De sista delförhandlingarna förväntas vara klara i maj.

– Detta kommer givetvis hjälpa oss rent finansiellt och förstås även tekniskt och förhoppningsvis kommersiellt. Det ger oss möjlighet att knyta starka kontakter till bland annat Bosch och utöka vårt kontaktnät, och i bästa fall kan vi få hjälp med att skala upp teknologin, säger Mikael Björk, vd på Hexagem.

Hexagem utvecklar en ny teknologi för halvledarmaterialet galliumnitrid, GaN, som ska ge ett renare och därmed energieffektivare material än de befintliga som idag finns på kraftelektronikmarknaden. Utvecklingen för att koppla på komponenter som kan utnyttja det energieffektiva GaN blir nästa steg för att kunna lansera.

– Vi fortsätter att vidareutveckla tekniken med att ta fram ett högkvalitativt galliumnitridmaterial, och med den här ansökan som nyss godkänts kan vi få bra draghjälp, så jag är hoppfull. Jag hoppas att vi finns på marknaden med våra halvledarbrickor om två år.

Från början var planen att ha en färdig prototyp i början på året, men av olika anledningar har planerna förskjutits.

– Det har gått lite trögare än väntat det senaste halvåret. Vi hade räknat med att komma längre, men med den här ansökan så finns det mer möjligheter att öka farten. Så vi är på gång nu, säger Mikael Björk.

Julia Eriksson

Nanoteknikföretaget Hexagem har nyss fått igenom en EU-ansökan till ett stort projekt drivet av Bosch, och planerar nu nästa steg […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Explosiv marknad i Lejonkulan

    Cirka 30 procent av Ukrainas yta sägs vara kontaminerad med landminor och odetonerad ammunition, som i dagens takt skulle ta hundratals år att röja. Malmöbolaget EO Dynamics utvecklar AR-teknik för att öka tempot på den internationella minröjningen