måndag 13 maj 2024

inloggad som

Bosch-samarbete lyfter Hexagem

|  
|  

Nanoteknikföretaget Hexagem är på god väg att utveckla nytt energieffektivt material på kraftelektronikmarknaden. Bolaget, som ingår i ett stort projekt som drivs av Bosch, räknar med att se de första resultaten av den nya tekniken inom kort.

– Projektet inleddes i maj och snart hoppas vi kunna se de första resultaten från en halvledarbricka. Visar det sig att vi kan påvisa god kvalitet så behöver vi en samarbetspartner eller kund som har erfarenhet och utrustning att massproducera och produktutveckla vår teknologi, säger Hexagems vd Mikael Björk till Rapidus.

Hexagem utvecklar en ny teknik för halvledarmaterialet galliumnitrid, GaN, som ska ge ett renare och därmed mer hållbart och effektivt material än de befintliga på kraftelektronikmarknaden. Utvecklingen för att koppla på komponenter som kan utnyttja det energieffektiva GaN blir nästa steg för att kunna lansera.

Bolaget får genom Bosch-projektet hjälp av olika partners med att skala upp produkten.

– Förhoppningen är att vi kan få vår materialkvalitet validerad, att vi hittar potentiella kunder och så småningom når kommersiell framgång.

Halvledarbristen som uppstått i både Sverige och Europa i kölvattnet av pandemin är ingenting som Hexagem märkt av då företaget befinner sig på utvecklarsidan.

– Det har snarare handlat om annan typ av material som har beställts såsom vissa typer av reservdelar som varit svåra att få tag på under pandemin, men det har inte inneburit någon större fara för vår del, säger Mikael Björk.

Julia Eriksson

Nanoteknikföretaget Hexagem är på god väg att utveckla nytt energieffektivt material på kraftelektronikmarknaden. Bolaget, som ingår i ett stort projekt […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon leder cancerforskning med ny affärsidé

    Ett litet läkemedelsbolag kan inte vara bäst på allt från forskning till kapitalresning. Det säger Anki Malmborg Hager som i 30 år haft ett finger med i spelet i en lång rad av Lunds tongivande läkemedelsbolag. Nu leder hon uppstartsbolaget Lead Biologics med annan affärsidé.

  • Solid X blåser av fusionen

    Det blir ingen fusion mellan konsultbolagen Solid X och Time People Group. Orsaken som anges i ett pressmeddelande är ”strategiska överväganden”. Men Rapidus vet mer.

  • Skånska bolagsfinalister

    AI, hållbarhet, analys och golf. Inom dessa områden verkar framtidens skånska succébolag. I alla fall om man ska tro juryn i Venture Cups regionfinal i syd.