söndag 5 maj 2024

inloggad som

Sex danska verksamheter testas för ESS

Sex nya danska bolag och institutioner ska testa om deras utvecklingsprojekt kan utnyttja European Spallation Source (ESS) i Lund, erfar Rapidus. Det handlar om ett ännu inte offentliggjort andra steg i samarbetsprojektet NXUS.

De verksamheter som ska testa sina utvecklingsprojekt är Co-ro (som bland annat ligger bakom läsken Sunquick), Statens Seruminstitut, Rigshospitalet, Triple A (som i ett samarbete med Köpenhamns Universitet ska utvinna proteiner från soja), Arla samt KU Sund.

Företagen deltar i ett andra steg av Köpenhamns universitets projekt NXUS, som ska främja industriell användning av ESS. Det finansieras genom ett bidrag på två miljoner danska kronor från Region Hovedstaden och Köpenhamns universitet.

– Idén är att visa vad ESS kan användas till, på företagens egna produkter, säger Lise Arleth, ledare för NXUS och professor i fysik på Köpenhamns universitets avdelning för X-ray and Neutron science.

Pilotprojektet NXUS startade med tio bolag, som skulle övertygas om potentialen i ESS. Det utvidgas nu alltså med ytterligare sex bolag.

Åtta av de tio första utvecklingsprojekten var inom life science. Det handlar om Novo Nordisk, Novozymes, Ferring Pharmaceuticals, Symphogen, Dupont, Haldor Topsøe och Rigshospitalet samt Aquaporin (som renar vatten med proteiner) och PPG (som utvecklar starkare målarfärg).

Dessa projekt är avslutade och enligt Søren Roi Midtgaard, på KU:s X-ray and Neutron science, är lärdomen att det finns ett stort intresse hos företagen och att projekten är möjliga att göra på ESS.

– Det har vi kunnat visa företagen genom att testa deras projekt på ESS-liknande faciliteter i andra städer i Europa, som Grenoble. Via NXUS får de 2-3 månaders assistans från vetenskapsfolk, så att de själva kan ta projekten vidare, säger Søren Roi Midtgaard.

När de sex nya utvecklingsprojekten avslutas nästa år, så är ett nytt och större samarbete mellan danska företag och ESS att vänta.

Keld Broksø

Klik her for at se dansk version af artikeln

 

Sex nya danska bolag och institutioner ska testa om deras utvecklingsprojekt kan utnyttja European Spallation Source (ESS) i Lund, erfar […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.