onsdag 6 december 2023

inloggad som

Nio coronaprojekt i Medicon Valley

I kapplöpningen om att ta fram medicin och vaccin mot corona har Själland och Skåne minst nio projekt igång. Fyra i Skåne och fem på Själland, visar Rapidus kartläggning. Endast ett av projekten finns i WHO:s lista över världens 35 vaccinprojekt.

– Vi har innovationskraften, kompetensen och de internationella kontakterna till att vara med i kapplöpningen. Nu ska resurserna samlas ytterligare, säger Petter Hartman, vd för Medicon Valley Alliance, i en kommentar till Rapidus kartläggning.

För närvarande är minst nio projekt igång i regionen:

Bioteknikbolaget Amniotics i Lund har utvecklat en lungspecifik stamcell mot covid-19. Bolaget har kontakter med Läkemedelsverket för att dra igång kliniska tester och hoppas kunna skicka in en ansökan inom kort.

– Vi hoppas reducera tiden som man är i respirator och snabba på tillfrisknandet, säger Kåre Enkilde, vd på Amniotics, till Rapidus.

Glycorex Transplantation i Lund har levererat plasma till europeiska sjukhus. Ett sätt att förbättra situationen för coronapatienter tros kunna vara att använda blodplasma från tillfrisknade personer. Den innehåller antikroppar mot viruset och kan potentiellt hjälpa den insjuknades immunförsvar mot sjukdomen.

Red Glead Discovery i Medicon Village i Lund är med i ett försök att utveckla ett vaccin, på uppdrag av norska Immunor. I Lund framställs peptider, molekyler med aminosyror som ska bidra till immunitet, och i september väntas en kandidat. Även Köpenhamnska Immunitrack har tillsammans med tyska Intavis Peptide Services startat ett forskningsprojekt som ska leda till ett peptid-baserat vaccin.

Malmöverksamheten Framtix Holdings är klar att lansera sin nanoprodukt mot bakterier, svamp och potentiellt även coronavirus. Verksamheten kommer att samla in 20 miljoner svenska kronor, skrev Rapidus i mars.

Österrikiska Apeiron Biologics har ett medicinprojekt på Själland där idén är att blockera infektioner för att i synnerhet undvika lungskador. Österrikes regering stöttar kliniska tester av 200 patienter i Österrike och Tyskland. På Själland deltar Rigshospitalet i Köpenhamn, Herlev och Gentofte Hospital, Hvidovre sjukhus och Nordsjällands sjukhus i Hillerød.

Herlev och Gentofte Hospital samlar dessutom en biobank av biomarkörer för covid-19. Projektet fick knappt 1,4 miljoner danska kronor av Novo Nordisk Fonden. Biobanken ska identifiera biomarkörer och vara en riskmodell för allvarlig sjukdom och för patienter utan behov av intensivvård.

Med Rigshospitalet i Köpenhamn i täten drar 16 danska sjukhus efter påsk igång med ett försök att dämpa de svåra lunginfektioner som covid-19 kan föra med sig. Man ska testa att ge patienter hydrokortison direkt i blodet.

I Mærsk Tornet på Köpenhamns Universitet kämpar 15 forskare med att ta fram ett vaccin. Forskarna klonar gener från coronas DNA på en konstgjord cell som liknar covid-19:s spikprotein. Cellen ska sättas på en virusliknande partikel som injiceras för att få immunförsvaret att skapa antikroppar. EU har stöttat projektet med 20 miljoner danska kronor. Det är dock inte tillräckligt och nya fondansökningar är på väg.

– Det är positivt att regionens fonder är redo med snabba bidrag. Bland annat har Novo Nordisk Fonden stöttat coronaprojekt med 67,1 miljoner danska kronor. Endast ett av dem var dock medicinprojekt. Resten är för det mesta IT-stöd och rådgivning för corona, säger Petter Hartman.

Keld Broksø
Mette Carlbom

I kapplöpningen om att ta fram medicin och vaccin mot corona har Själland och Skåne minst nio projekt igång. Fyra […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad