torsdag 25 april 2024

inloggad som

Dansk bioteknik för självlysande cancerceller noteras i Sverige

Bioteknik- och diagnostikföretaget Fluoguide i Köpenhamn har förhandstecknat 60 procent av sina aktier inför första handelsdagen på Spotlight Stock Market i Stockholm den 3 maj.

Teckingsperioden går ut den 11 april. Börsnoteringen gör att företaget öppnar för svenskt deltagande i två försöksstudier, som ska få bolagets produkt godkänd i Europa och USA. Produkten gör cancerceller självlysande under operationer så att kirurger enklare kan få bort all sjuk vävnad.

– Vi har haft kontakt med Rigshospitalet om ett första försök med 10-20 patienter. Vi kan välja att göra det på två platser och då är Sverige förstås ett alternativ. Nästa fas av studien med 150 patienter görs på flera platser med större geografisk spridning. Det blir också i Skandinavien eftersom vi noteras på börsen i Sverige, säger professor och överläkare Anders Kjær på Rigshospitalet, Fluoguides forskningsansvarige.

Eftersom det inte handlar om någon behandlingsform kan produkten nå marknaden redan efter andra studien. Till första studien tas nu 16 miljoner kronor in från börsnoteringen.

– Till försöket med 150 patienter slår vi nog ihop oss med en partner. Alternativt blir vi uppköpta och kan få in mer pengar den vägen, säger Andreas Kjær.

De två ämnen som gör cancercellerna självlysande, fluofor och en receptor som binder ämnet, har testats på människor, men ännu inte tillsammans. Däremot har blandningen testats på djur.

– Risken är därmed nästan noll, eftersom ämnena har testats på människor var för sig. Det vi tar in pengar till är kombinationen, säger Andreas Kjær.

Andreas Kjær grundade Fluoguide tillsammans med företagets vd Morten Albrechtsen, som tidigare haft toppjobb i bioteknikföretagen Nanoni, Innocc och Enkam Pharmaceuticals.

Keld Broksø

Bioteknik- och diagnostikföretaget Fluoguide i Köpenhamn har förhandstecknat 60 procent av sina aktier inför första handelsdagen på Spotlight Stock Market […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade skånska börs-vd:ar 2023

    Peter Nilsson, vd för Trelleborg, var Skånes bäst betalda börs-vd 2023. Men ytterligare tolv vd:ar tjänade över 10 Mkr. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under 2023.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.