onsdag 8 maj 2024

inloggad som

Villkoren klara för EU:s innovationsmiljard

Strax före jul klubbade EU-kommissionen slutligen villkoren för Skåne-Blekinges regionala strukturfond. Om några veckor öppnas kistlocket till 61 miljoner euro i EU-medel, där lejonparten går till olika innovationsstödjande åtgärder.

Då EU-medlen kräver en 50-procentig motfinansiering innebär strukturfondsprogrammet en total satsning på runt en miljard kronor fram till 2020. Av pengarna går totalt 33 procent till forsknings- och innovationsstödjande infrastruktur, inklusive inkubatorer, samt näringslivsutveckling för små- och medelstora företag. Tio procent avsätts till understödja bredbandsutbyggnad i glesbygden, 15 procent till att möjliggöra energieffektiviseringar och övergång till mer koldioxidsnål teknik inom näringslivet och offentlig sektor.

Största enskilda insatsen, 20 procent av pengarna, går till Sydsvensk Entreprenörfonds efterträdare. Därmed har kommissionen gått nästan helt på det förslag från Region Skåne och Region Blekinge över strukturfondsprogrammets utformning som Rapidus skrev om redan hösten 2013.

Sara Persson− Det som har förändrats lite längs vägen är att fokus ökat något på innovationsfrågor och näringslivsutveckling, säger Sara Persson, som ansvarar för arbetet med EU-programmet på Region Skåne.

Kommissionen har också krävt att insatserna för hållbar stadsutveckling, som tidigare var tänkt att spridas på tio städer i Skåne och Blekinge, koncentreras helt till Malmö. 18 procent av EU-pengarna, motsvarande cirka 90 miljoner kronor, är därmed vikta till åtgärder för att bland annat öka sysselsättningen, minska segregation och miljöproblem samt stödja entreprenörskap specifikt i Malmö. I programförklaringen konstaterar EU-kommissionen att staden är Sydsveriges starkaste tillväxtmotor men också pressas av de svåraste utmaningarna vad gäller allt från miljön till segregation och fattigdom. Malmö är därmed tänkt som en testbädd för insatser som sedan kan användas i övriga av regionens städer.

Bland de insatser som fick tiotals miljoner kronor i stöd under föregående programperiod 2007-2013 finns Lund Life Science Incubator och Media Evolution. Då var programmets omfattning något större, totalt 70,7 miljoner euro. I gengäld kan Skåne-Blekinge nu vara med och slåss om 142 miljoner euro som sätts i en nationell pott för rikstäckande insatser. Av de pengarna är drygt 14 procent vikta åt insatser som relaterar till Max IV och ESS.

Erik Olausson

Strax före jul klubbade EU-kommissionen slutligen villkoren för Skåne-Blekinges regionala strukturfond. Om några veckor öppnas kistlocket till 61 miljoner euro […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

  • Robotar från Lund vill in i e-handeln

    Cognibotics försäljning av robotautomation accelererar. Efter en ökning med över 30 procent flera år i rad har Lundabolaget nu säkrat sitt största kundavtal hittills.

  • Camurus lyfter på rapport

    Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.