fredag 23 februari 2024

inloggad som

Upp och ner för Frederik Paulsens skånska företagsgrupp

I måndags kunde Rapidus berätta om Euro Diagnosticas expansionsplaner, med en ny utvecklingsavdelning i Frankrike. Trots sviktande marknader och vikande försäljning går de tre andra läkemedelsbolagen i Frederik Paulsens skånska företagsgrupp med vinst, visar Rapidus kartläggning.

Läkemedelsjätten Ferring, med Malmösonen Frederik Paulsen Jr som ägare, har i stort sett lämnat Sverige. Men Polypeptide Laboratories, Nordic Drugs, QPharma, och Euro Diagnostica tillhör en relativt anonym systergrupp till Ferringkoncernen som förvaltas av den fristående stiftelsen Partina. Tillsammans har de fyra bolagen över 400 anställda i Skåne och omsätter 900 miljoner kronor.

Största företaget i gruppen är Polypeptide som producerar peptider till läkemedelindustrin. Grunden är Ferrings tidigare fabrik i Limhamn och i Ferringgruppen finns fortfarande viktiga kunder. Under förra året dubblade bolaget sin vinst till 34 miljoner kronor, trots att omsättningen minskade till 432 miljoner kronor, jämfört med 453 miljoner 2012.

”Arbetet med att förbättra produktionsprocesserna fortskrider och beräknas ha fortsatt positiv resultatpåverkan under 2014” konstaterar ledningen i årsredovisningen.

Nordic Drugs i Limhamn, som marknadsför läkemedel, är det enda bolag i gruppen som ökar sin omsättning, från 192 miljoner kronor till 203 miljoner. Både bolagets nässprej och behandling mot heroinmissbruk gick bra och från ett nollresultat 2012 kunde företaget notera en vinst på fyra miljoner kronor förra året.

CeciliaGrotte— Vi har en tillväxtstrategi att med nya produkter få ökad omsättning. Till år 2017 ska den vara 250 miljoner kronor, säger finanschefen Cecilia Grotte, som har ett förflutet på Sparbanken Öresund.

Även QPharma har som närmaste mål att nå en kvarts miljard i omsättning. Men förra året gick i motsatt riktning, QPharmas omsättning krympte med 15 procent till 166 miljoner kronor. Vinsten landade på knappt fem miljoner.

— Det är framförallt förseningar inom kliniska prövningar som påverkat introduktionen av nya produkter inom HIV-skydd, till utvecklingsländerna. Dessutom har marknaden för läkemedelsprodukter varit utmanande de senaste åren, skriver vd Kenneth Stokholm i ett mail till Rapidus.

Enligt årsredovisningen har flera produkter inte utvecklats i positiv riktning. Grundpelaren har varit piller överdragna med ett skyddande hölje. Nu är det istället företagets utvecklingsprojekt, vaginalringar och implantat, som säljer bättre än väntat.

Därför förväntas 2014 bli ett bättre år, skriver Kenneth Stokholm i årsredovisningen. Bolaget har fått nya kunder, etablerat kontakter med ”icke vinstdrivande organisationer” i USA och räknar med effektivare produktion i den nybyggda fabriken i Norra Sorgenfri i Malmö.

Som Rapidus rapporterade i måndags omsatte Euro Diagnostica 107 miljoner kronor 2013. Resultatet slutade på -8 miljoner.

Olof Peterson

I måndags kunde Rapidus berätta om Euro Diagnosticas expansionsplaner, med en ny utvecklingsavdelning i Frankrike. Trots sviktande marknader och vikande […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.