tisdag 23 juli 2024

inloggad som

Upp och ner för Frederik Paulsens skånska företagsgrupp

I måndags kunde Rapidus berätta om Euro Diagnosticas expansionsplaner, med en ny utvecklingsavdelning i Frankrike. Trots sviktande marknader och vikande försäljning går de tre andra läkemedelsbolagen i Frederik Paulsens skånska företagsgrupp med vinst, visar Rapidus kartläggning.

Läkemedelsjätten Ferring, med Malmösonen Frederik Paulsen Jr som ägare, har i stort sett lämnat Sverige. Men Polypeptide Laboratories, Nordic Drugs, QPharma, och Euro Diagnostica tillhör en relativt anonym systergrupp till Ferringkoncernen som förvaltas av den fristående stiftelsen Partina. Tillsammans har de fyra bolagen över 400 anställda i Skåne och omsätter 900 miljoner kronor.

Största företaget i gruppen är Polypeptide som producerar peptider till läkemedelindustrin. Grunden är Ferrings tidigare fabrik i Limhamn och i Ferringgruppen finns fortfarande viktiga kunder. Under förra året dubblade bolaget sin vinst till 34 miljoner kronor, trots att omsättningen minskade till 432 miljoner kronor, jämfört med 453 miljoner 2012.

”Arbetet med att förbättra produktionsprocesserna fortskrider och beräknas ha fortsatt positiv resultatpåverkan under 2014” konstaterar ledningen i årsredovisningen.

Nordic Drugs i Limhamn, som marknadsför läkemedel, är det enda bolag i gruppen som ökar sin omsättning, från 192 miljoner kronor till 203 miljoner. Både bolagets nässprej och behandling mot heroinmissbruk gick bra och från ett nollresultat 2012 kunde företaget notera en vinst på fyra miljoner kronor förra året.

CeciliaGrotte— Vi har en tillväxtstrategi att med nya produkter få ökad omsättning. Till år 2017 ska den vara 250 miljoner kronor, säger finanschefen Cecilia Grotte, som har ett förflutet på Sparbanken Öresund.

Även QPharma har som närmaste mål att nå en kvarts miljard i omsättning. Men förra året gick i motsatt riktning, QPharmas omsättning krympte med 15 procent till 166 miljoner kronor. Vinsten landade på knappt fem miljoner.

— Det är framförallt förseningar inom kliniska prövningar som påverkat introduktionen av nya produkter inom HIV-skydd, till utvecklingsländerna. Dessutom har marknaden för läkemedelsprodukter varit utmanande de senaste åren, skriver vd Kenneth Stokholm i ett mail till Rapidus.

Enligt årsredovisningen har flera produkter inte utvecklats i positiv riktning. Grundpelaren har varit piller överdragna med ett skyddande hölje. Nu är det istället företagets utvecklingsprojekt, vaginalringar och implantat, som säljer bättre än väntat.

Därför förväntas 2014 bli ett bättre år, skriver Kenneth Stokholm i årsredovisningen. Bolaget har fått nya kunder, etablerat kontakter med ”icke vinstdrivande organisationer” i USA och räknar med effektivare produktion i den nybyggda fabriken i Norra Sorgenfri i Malmö.

Som Rapidus rapporterade i måndags omsatte Euro Diagnostica 107 miljoner kronor 2013. Resultatet slutade på -8 miljoner.

Olof Peterson

I måndags kunde Rapidus berätta om Euro Diagnosticas expansionsplaner, med en ny utvecklingsavdelning i Frankrike. Trots sviktande marknader och vikande […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.


  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.

  • Miljardavtalet sprack

    Bioteknikföretaget Aqilions samarbetsavtal med läkemedelsjätten Merck avslutas. Av avtalet som hade potential att ge Aqilion 10 miljarder kronor, blir alltså intet.

  • Enorama lanserar i USA

    Nikotintuggummin, medicinsk cannabis och vitt snus. Malmöbolaget Enorama Pharma har sicksackat sig fram med sina produktprioriteringar. Men nu ska det vita snuset lanseras i USA.

  • Magle på köparstråt

    Magle Chemoswed i Malmö aviserar sitt andra förvärv på kort tid. Först var det Amniotics som slukades, nu köper kontraktstillverkaren ett danskt bolag för 240 Mkr.

  • Färgrikt bolag söker kapital

    Lundabolaget Mantis Photonics letar finansiering för att vidareutveckla sitt instrument för en ny typ av medicinska undersökningar av ögats näthinna.

  • Senzagen på offensiven

    Men 37 nya miljoner ska Senzagen, med vd Peter Nählstedt, gå på offensiven för att bredda produktportföljen och följa kunderna hela vägen till marknaden.

  • Amniotics köps upp – trots allt

    Efter nya turer ser det ut att bli en affär där Magle Chemoswed köper det likviditetspressade stamcellsbolaget Amniotics.

  • Iconovo tar fram inhalator mot fetma

    I Danmark täljer läkemedelsgiganten Novo Nordisk guld på läkemedel mot fetma. Nu vill Lundabolaget Iconovo ha sin del av den omtalade och snabbt växande marknaden, med en inhalator.

  • Immunovia behöver pengar

    Immunovias styrelse har beslutat genomföra en företrädesemission om 70 Mkr som är garanterad till hälften. Pengarna ska gå till att sätta andra generationen av bolagets analystest för tidig upptäckt bukspottkörtelcancer på den amerikanska marknaden under nästa år.

  • Uppköpet av Amniotics föll

    Magle Chemoswed drar sig ur köpet av läkemedelsforskningsbolaget Amniotics. Vad som nu händer med det hårt pressade Amniotics är oklart.