onsdag 15 maj 2024

inloggad som

Lund blir navet för nationell diabetessatsning

Vinnova beslutade igår att anslå 100 miljoner kronor till folksjukdomar som ett strategiskt innovationsområde. Projektet är ett samarbete mellan diabetesforskningen i Lund, länsstyrelsen i Stockholm och ett antal andra svenska lärosäten. Men den operativa ledningen hamnar i Lund, med Lunds universitets innovationschef Linus Wiebe som programdirektör.

Målet är bland annat att få till en bättre kapitalförsörjning inom life science, så att fler idéer resulterar i färdiga produkter.

Till styrelseordförande för projektet har Martin Ingvar, professor och vice rektor vid Karolinska institutet, utsetts. Koordinator blir Erik Renström, adjunkt vid Lunds universitets diabetescenter. Han var en av de drivande krafterna bakom ansökan till Vinnova.

— Det var ganska klart att programkontoret skulle ligga här, det var vi som tog initiativet i början och de var vi som tog steget att samarbeta med länsstyrelsen i Stockholm. Indirekt betyder det jättemycket för Lund, man blir en smula osynlig på grund av avståndet till Stockholm, och trösklarna till beslutsfattarna blir högre, men vi tror att det här samarbetet kan knyta oss närmare huvudstaden, säger Renström till Rapidus.

Linus Wiebe, innovationsdirektör vid Lunds universitet och vd för LU innovations system, har utsetts till tillförordnad programdirektör. Rekrytering av en permanent direktör inleds inom kort.

Det är också Wiebe som kommer starta upp den första utlysningen av projektanslag. De 100 miljonerna som Vinnova beviljat programmet ska till stor del användas till att få idéer inom diabetesforskningen att bli konkreta produkter, men pengar ska också användas till att skapa en arena för interaktion mellan akademi och industri, samt verka för att skapa aktiviteter som gör det lättare för life sciencebolag att komma i kontakt med hälso- och sjukvården för sina prövningar. Bland näringslivsparterna i projektet syns AstraZeneca och GE Healthcare.

Jennie Lorentsson

Vinnova beslutade igår att anslå 100 miljoner kronor till folksjukdomar som ett strategiskt innovationsområde. Projektet är ett samarbete mellan diabetesforskningen […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad