lördag 27 april 2024

inloggad som

Fåhraeus och Wiebe startar investeringsfond

Serieentreprenören Christer Fåhraeus startar en ny fond tillsammans med LU Holdings förre vd Linus Wiebe och Fårö Capitals investeringschef Emanuel Eriksson. Fåhraeus Startup & Growth, som företaget bakom fonden heter, stänger investeringarna i fonden nu i veckan och Christer Fåhraues räknar med att den får in mellan 250 och 300 miljoner kronor.

– Att göra detta i fondformat är spännande, det blir ett tävlingsmoment som är en extra sporre i verksamheten. När det bara är egna pengar så behöver man inte alltid jobba för högsta möjliga avkastning på samma sätt. Nu står Fårö Capital för halva kapitalet och andra investerare för den andra halvan, säger Christer Fåhraeus.

Fåhraeus Startup & Growth ska precis som Fårö Capital dels investera i företag som har produkter på marknaden och ligger nära att göra en vinst, dels gå in väldigt tidigt i forskningsbolag inom life science och teknik. I och med det nya bolaget kommer Fårö Capital i stort att dra sig tillbaka från marknaden.

– Fårö kan fortfarande göra transaktioner på marknaden, men inte investera i tidiga bolag inom teknik och life science. Annars får vi en konkurrenssituation mellan bolagen som inte är sund. Så jag lägger alla mina ägg i den nya korgen nu, säger Christer Fåhraeus.

Fårö Capital har enligt Christer Fåhraeus haft en utveckling på 1.300 procent de senaste tio åren. För den nya fonden ser han stora möjligheter inte minst inom life science, som haft en tuffare period med finansiering den senaste tiden än övriga branscher.

– Det har varit en sabla massa noteringar på Stockholmsbörsen där nästan alla föll i första dagens handel. Börsen är just nu lite trött på forskningsbolag, så de kommer troligen ha svårare att hitta kapital de närmaste åren. Så det är en bra marknad för oss, vi ska inte göra exit på ett eller två år utan snarare på tre till sex års sikt. Vi har redan identifierat några case där vi snart hoppas göra våra första investeringar, säger Christer Fåhraeus.

För Linus Wiebe är Fåhraeus Startup & Growth det första nya uppdraget sedan han lämnade sina poster som vd för LU Holding och innovationsdirektör för Lunds universitet vid månadsskiftet.

– Detta kommer vara en huvudsyssla för mig, tillsammans med ett par andra engagemang. Jag kommer att jobba som partner tillsammans med Christer och Emanuel, dels fokusera på inflöde av nya investeringsobjekt och dels att bygga de bolag och team vi väljer att investera i, säger Linus Wiebe.

Niclas Lindstrand

Serieentreprenören Christer Fåhraeus startar en ny fond tillsammans med LU Holdings förre vd Linus Wiebe och Fårö Capitals investeringschef Emanuel […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.