tisdag 16 juli 2024

inloggad som

Högtryck för investerare – ändå avvaktar de

De fallande företagsvärderingarna ger fyndläge för investerare. Ändå går det trögt för riskkapitalfonder att resa kapital.

Rapidus tar i dag tempen på investeringsklimatet genom att tala med bolagsspekulanter. Vi konstaterar värmebölja rörande köpläge, men något kyligare klimat när det gäller att attrahera fondkapital. Detsamma gäller de som vill göra exit och därmed befinner sig på säljsidan.

Riskkapitalbolaget Impilo har fram till våren 2025 på sig att investera fondens kvarvarande 4 miljarder kronor i nordiska bolag inom hälsa. De senaste ett och ett halvt åren har de investerat en tredjedel av kapitalet och har i dag åtta bolag i portföljen.

– Vi är typiskt sett majoritetsägare och investerar i ett första steg minst 150 miljoner kronor per bolag. Vi investerar bara i bolag som har positivt kassaflöde med målet att bolagen ska kunna fördubbla rörelsevinsten på fem år, säger Fredrik Strömholm, partner på Impilo.

– Vi är fortsatt positiva vad gäller förvärv men inser att vi får räkna med att det tar längre tid att få ihop alla komponenter i en investering. Börsen har fallit och säljare tror att fallet är tillfälligt vilket gör att det kan bli svårare att hitta ett pris som säljare och köpare är överens om, fortsätter han.

Linus Wiebe är partner i skånska Fåhraeus Startup and Growth Fund som startades 2021 och förvaltar 300 miljoner kronor. Fonden investerar i tidiga bolag med verksamhet i gränslandet mellan teknik och life science.

– Just nu är det väldigt goda möjligheter att göra bra investeringar. Värderingsmässigt har man ur investerarens perspektiv kommit rätt för tidiga bolag. Men ur bolagens perspektiv är det tufft att resa pengar i dag, och ännu mer så om de inte genererar intäkter. Vi kommer säkert att se en del rekonstruktioner, konkurser och uppköp som är drivna av kapitalbrist, säger Linus Wiebe.

– De investerare som måste göra exit nu har större utmaningar än tidigare. De senaste åtta åren har noteringsmarknaden varit väldigt attraktiv. Nu får man kanske snarare titta på att sälja bolagen till industriella aktörer för att få bästa möjliga värdering. Värderingen av exempelvis SaaS-bolag har snabbt minskat från tidigare över 10 gånger den årliga omsättningen till nu kanske 6 till 8 gånger omsättningen, med stora individuella skillnader.

Malmöbaserade Sound Bioventures startade en miljardfond för ett år sedan och investerar i bioteknikbolag i klinisk fas med en tredjedel av fonden vardera i Skandinavien, resten av Europa och USA. Johan Kördel, vd och medgrundare till Sound Bioventures, säger att investerare är försiktiga med att satsa i riskkapitalfonder nu, vilket han tycker är en felbedömning.

– Vi samlar fortfarande in pengar till vår första fond. Nu är det ett enastående investeringsklimat, det är underbart för investerare – innovationerna fortsätter och bolagens värderingar har gått ned signifikant, kanske halverats i genomsnitt. Det finns ingen logisk orsak för investerare att hålla igen, men den publika marknaden är försiktig, säger Johan Kördel.

Elisabet Ottosson

De fallande företagsvärderingarna ger fyndläge för investerare. Ändå går det trögt för riskkapitalfonder att resa kapital. Rapidus tar i dag […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Kvinnor i Lejonkulan

  Rapidus podd Lejonkulan har träffat en lång rad driftiga kvinnliga entreprenörer, och då handlar det om intim hälsa, njutning och relationer. Passa på att lyssna när programledare Jan Dahlqvist tar tempen på deras affärsidéer.

 • Ung börs-vd med miljardmål

  Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

 • Inwido ser ljusning

  Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som antyder att det värsta kan vara över på bygg- och renoveringsmarknaden. Orderboken växte organiskt med 10 procent i andra kvartalet. Aktien steg tvåsiffrigt på rapporten.

 • Hänt i vecka 28

  Kvartalsrapporter har dominerat veckans nyhetsflöde från de skånska börsbolagen. Det är en blandad kompott med konjunkturmässigt motstridiga signaler som framträder. En rapport som gav aktielyft var Careiums, med vd Christian Walén.


 • Skånska aktievinnare – och förlorare

  Första halvåret 2024 har redan gått och då är det dags för en halvårsavstämning av de skånska börsbolagen. Åtta aktier har stigit med mer än 100 procent hittills i år, medan sex stycken har fallit med mer än 90 procent. Se här vilka.

 • Hon sätter 1 miljard i rullning

  Det tog ett år, men nu har klimatinvesteringsfonden Pale Blue Dot börjat investera i sin andra fond. 1 miljard kronor väntar på att finna rätt adresser i hela världen i form av såddkapital till startups som jobbar klimatsmart. Heidi Lindvall, partner och en av fondens grundare, berättar för Rapidus.

 • Tunga skånska portföljer

  Nästan 50 miljarder kronor finns i åtta av Skånes största aktieportföljer. Rapidus har tagit en titt på några av de skånska familjernas och stiftelsernas innehav. Gissa vilka som är störst!

 • Aktietips för sommaren

  Det finns mer än 160 börsnoterade bolag med säte i Skåne. Visst måste några av dessa aktier glädja sina ägare i sommar? Rapidus har pratat med ett par skånska aktierävar som tipsar om aktier som kan få ett sommarmomentum.

 • 740 Mkr till Sandberg

  Camurus huvudägare Sandberg Development sålde här om dagen aktier i Camurus för 740 Mkr. Vd Stefan Persson berättar varför.

 • Storytel gjorde honom till ängel

  En tidig investering i ljudboksjätten Storytel betalade av sig med råge och har möjliggjort flera investeringar i skånska bolag. Filip Larsson är en aktiv affärsängel i regionen, och något av en doldis.

 • Köpfest i skånska bolag 

  Skånska bolag lockar investerare. IT-företaget Nordlo köper ett skånsk familjeföretag och tripplar därmed sin omsättning samtidigt som Spiltan Invest investerar stort i ett stenkrossbolag från Blentarp. 

 • Tunt i Affärsänglarnas portfölj

  Två av fem bolag som Affärsänglarna listar som ”sina” bolag är i eller på väg i konkurs. Här visar vi listan.

 • Kassorna tryter för skånska bolag

  Både mjukvarubolaget Modelon och läkemedelsbolaget Respiratorius vill plocka in totalt 78 miljoner i kommande företrädesemissioner. Samtidigt har nanoteknikbolaget Beammwave nyligen avslutat sin företrädesemission med halvdant utfall.

 • Inarea ökar arean

  Golvläggningskoncernen Inarea, helägd av investerargruppen Small Cap Partners i Malmö, gör ett storförvärv i Finland. Affären innebär näst intill en fördubbling av omsättningen till 3 miljarder kronor.