måndag 2 oktober 2023

inloggad som

Högtryck för investerare – ändå avvaktar de

De fallande företagsvärderingarna ger fyndläge för investerare. Ändå går det trögt för riskkapitalfonder att resa kapital.

Rapidus tar i dag tempen på investeringsklimatet genom att tala med bolagsspekulanter. Vi konstaterar värmebölja rörande köpläge, men något kyligare klimat när det gäller att attrahera fondkapital. Detsamma gäller de som vill göra exit och därmed befinner sig på säljsidan.

Riskkapitalbolaget Impilo har fram till våren 2025 på sig att investera fondens kvarvarande 4 miljarder kronor i nordiska bolag inom hälsa. De senaste ett och ett halvt åren har de investerat en tredjedel av kapitalet och har i dag åtta bolag i portföljen.

– Vi är typiskt sett majoritetsägare och investerar i ett första steg minst 150 miljoner kronor per bolag. Vi investerar bara i bolag som har positivt kassaflöde med målet att bolagen ska kunna fördubbla rörelsevinsten på fem år, säger Fredrik Strömholm, partner på Impilo.

– Vi är fortsatt positiva vad gäller förvärv men inser att vi får räkna med att det tar längre tid att få ihop alla komponenter i en investering. Börsen har fallit och säljare tror att fallet är tillfälligt vilket gör att det kan bli svårare att hitta ett pris som säljare och köpare är överens om, fortsätter han.

Linus Wiebe är partner i skånska Fåhraeus Startup and Growth Fund som startades 2021 och förvaltar 300 miljoner kronor. Fonden investerar i tidiga bolag med verksamhet i gränslandet mellan teknik och life science.

– Just nu är det väldigt goda möjligheter att göra bra investeringar. Värderingsmässigt har man ur investerarens perspektiv kommit rätt för tidiga bolag. Men ur bolagens perspektiv är det tufft att resa pengar i dag, och ännu mer så om de inte genererar intäkter. Vi kommer säkert att se en del rekonstruktioner, konkurser och uppköp som är drivna av kapitalbrist, säger Linus Wiebe.

– De investerare som måste göra exit nu har större utmaningar än tidigare. De senaste åtta åren har noteringsmarknaden varit väldigt attraktiv. Nu får man kanske snarare titta på att sälja bolagen till industriella aktörer för att få bästa möjliga värdering. Värderingen av exempelvis SaaS-bolag har snabbt minskat från tidigare över 10 gånger den årliga omsättningen till nu kanske 6 till 8 gånger omsättningen, med stora individuella skillnader.

Malmöbaserade Sound Bioventures startade en miljardfond för ett år sedan och investerar i bioteknikbolag i klinisk fas med en tredjedel av fonden vardera i Skandinavien, resten av Europa och USA. Johan Kördel, vd och medgrundare till Sound Bioventures, säger att investerare är försiktiga med att satsa i riskkapitalfonder nu, vilket han tycker är en felbedömning.

– Vi samlar fortfarande in pengar till vår första fond. Nu är det ett enastående investeringsklimat, det är underbart för investerare – innovationerna fortsätter och bolagens värderingar har gått ned signifikant, kanske halverats i genomsnitt. Det finns ingen logisk orsak för investerare att hålla igen, men den publika marknaden är försiktig, säger Johan Kördel.

Elisabet Ottosson

De fallande företagsvärderingarna ger fyndläge för investerare. Ändå går det trögt för riskkapitalfonder att resa kapital. Rapidus tar i dag […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad