torsdag 23 maj 2024

inloggad som

Motvind för Eolus

|  
|  

Vindkraftsbolaget Eolus redovisar en brakförlust för årets första kvartal, i skuggan av en jätteaffär för konkurrenten OX2. Enligt Eolus beror förlusten på utebliven försäljning.

Hässleholmsbaserade Eolus redovisar ett rörelseresultat för årets första kvartal på minus 29 miljoner kronor. Jämfört med motsvarande kvartal föregående år rasade omsättningen från 277 Mkr till 44 Mkr.

– Den främsta anledningen till att vi redovisar ett negativt rörelseresultat för perioden är att ingen ny försäljning slutfördes, säger Eolus vd Per Witalisson.

Eolus fyra ben är vindkraftsanläggningar på land och till havs, solkraft och energilagring. Bolaget utvecklar projekt från idéstadiet till tillståndsprocesser, upphandlingar och att teckna elhandelsavtal. Bolaget är verksamt i Norden, Baltikum, Polen, Spanien och USA. I USA ligger fokus främst på batterilagring.

– Eolus resultat kommer att fortsätta variera mellan kvartal, främst beroende på genomförda försäljningar och successiv vinstavräkning i pågående byggnationer av sålda projekt. Resultat från projekt under byggnation är ofta lägre under årets första kvartal på grund av lägre aktivitet i byggprojekten under vintermånaderna, säger Per Witalisson.

Han har tidigare riktat skarp kritik mot tillståndstiderna i Sverige, som enligt Per Witalisson tar alldeles för lång tid. Vilket gör att flera av vindkraftsprojekt står och stampar. Men han ser ändå positivt på 2024.

– Som sagt varierar vårt resultat mellan kvartalen och för en bild av resultatet över
tid kan vi konstatera att vi har ett ackumulerat rörelseresultat om 747 miljoner under de senaste tolv månaderna. Mycket av affärerna kommer in i andra delen av året.

I måndags kom nyheten att Wallenbergsfärens riskkapitalbolag EQT har lagt ett bud på vindkraftsbolaget OX2, värt drygt 16 miljarder kronor. EQT satsar stort på energiomställningen och uppger sig ta fasta på den starka underliggande trend där energislagen väntas växa kraftigt. OX2:s styrelse har tillsatt en oberoende budkommitté som rekommenderar bolagets aktieägare att acceptera budet.

– Det är en intressant affär och det visar på att det finns ett stort intresse för vår sektor från investerare och andra finansiella aktörer, säger Per Witalisson.

Eolus har i dag ett börsvärde på cirka 2 miljarder kronor.

I slutet av förra året besökte Rapidus Eolus kontor i Malmö för att prata framtidsplaner med Per Witalisson och varför våra grannländer är mer intressanta än hemmamarknaden Sverige, intervjun kan ni läsa här.

Martin Linderoth

Vindkraftsbolaget Eolus redovisar en brakförlust för årets första kvartal, i skuggan av jätteaffären där EQT köper konkurrenten OX2.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • De tar bank-ID ut i världen

    Skaparna av vårt svenska bank-ID vill föra ut lösningen globalt. Malmöbolaget Covr Security lanserar nu sitt ID-system i Bangkok Bank i Thailand. Men vägen dit har varit lång och bolagets omsättning är fortfarande blygsam.

  • Sportbetting blev träpaneler

    Att ett tvillingpar som ägnat sig åt sportbetting skulle satsa på akustiska träpaneler var en högoddsare. Men det blev en succé och bolaget Wood on Wall i Helsingborg hoppas nå 100 Mkr i försäljning inom bara några år.

  • Freedrum ur takt igen

    Malmöbolaget Freedrum Studios har fått en ansökan om företagsrekonstruktion godkänd i tingsrätten. Det är inte första gången bolaget är i ekonomisk knipa.