söndag 12 maj 2024

inloggad som

Strömsnål LTH-teknik ska styra mobilen med gester

Med tre miljoner kronor i ryggen från bland andra Almi och Huawei-chefen Tord Wingren börjar LTH-avknoppningen Acconeer närma sig en färdig prototyp av sin strömsnåla pulsgenerator. Ledningen siktar i första hand på att använda tekniken för att styra mobiltelefoner med gester.

Acconeers chip genererar korta, högfrekventa pulser av elektromagnetisk strålning, så kallade wavelets. Genom att kombinera chipet med en sensor fungerar tekniken som en strömsnål radar som kan mäta avståndet till närliggande objekt med hög precision. Den första tänkta tillämpningen är att analysera handrörelser framför en mobiltelefon för att kunna styra nallen med gester.

— Den dagen vi får djup i våra mobilskärmar kommer det inte räcka att dra med fingrarna över skärmen för att styra telefonen. Då behöver du interagera i tre dimensioner och det kan du göra med gester, säger styrelseordförande Mårten Öbrink, till vardags vd för Minc.

Mårten Öbrink arbetade tidigare även operativt med Acconeer, men nu har en första regelrätt vd kommit på plats i form av Mikael Egard, doktor i fysik vid Lunds universitet och del av forskargruppen ledd av nanoelektronikprofessorn Lars-Erik Wernersson som grundat bolaget. Åtgärden är ett steg i att bygga upp strukturen i Acconeer, som i höstas fick in tre miljoner kronor från Almi och ett konsortium av skånska investerare med Huaweis platschef Tord Wingren i spetsen. Inräknat Mikael Egard har företaget i dag två heltidsanställda.

Acconeer är dock inte ensamma om att satsa på geststyrning som framtiden för mobilindustrin. I somras lanserade kinesiska Gionee en mobil med geststyrning utvecklad av Malmöbolaget Crunchfish som bland annat låter användaren svara eller avvisa inkommande samtal utan att röra vid telefonen. Även Samsungs senaste modeller är utrustade med liknande funktioner.

Erik Olausson

Med tre miljoner kronor i ryggen från bland andra Almi och Huawei-chefen Tord Wingren börjar LTH-avknoppningen Acconeer närma sig en […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Explosiv marknad i Lejonkulan

    Cirka 30 procent av Ukrainas yta sägs vara kontaminerad med landminor och odetonerad ammunition, som i dagens takt skulle ta hundratals år att röja. Malmöbolaget EO Dynamics utvecklar AR-teknik för att öka tempot på den internationella minröjningen