måndag 22 juli 2024

inloggad som

Optimism i Acconeer

|  
|  

Radarsensorföretaget Acconeer radar upp så kallade design wins i bilindustrin. Nu senast har bolagets radarsensor designats in i en första bilmodell från en av Japans ledande biltillverkare.

Det började som ett litet Ideon-bolag sprunget ur forskning vid Lunds universitet.
Nu har Acconeer lämnat Lund för Malmö och Västra Hamnen. Sedan starten 2011 har bolaget växt till 50 anställda med ett börsvärde på 520 miljoner kronor. Nyligen tillkännagav Acconeer ytterligare en så kallad design win i bilbranschen till ett uppskattat värde på över 50 Mkr.

– Vilken japansk biltillverkare det handlar om är inget jag kan avslöja. Vi är glada över att se ännu en design win i bilindustrin, denna gång med en ny tillverkare och den första i Asien. Det betyder att vi nu har lanseringar eller design wins med fyra av de ledande fordonsföretagen i världen, vilket ger oss en mycket bra position på en marknad som vi förväntar oss kommer växa i hög takt under de kommande åren, säger Acconeers vd Lars Lindell.

Med “design win” syftar Acconeer på att bolagets radarsensor har valts ut för användning i en kunds produkt. Det är alltså inte samma sak som att en order har lagts. En design win räknas när en formell nominering tas emot, eller när en prognos för förväntad försäljning kan göras med hög tillförlitlighet.

– Det totala förväntade värdet av vår senaste design win, som gäller användningsfallet access control som möjliggör beröringsfri öppning av bagageutrymmet på en bil, är mer än 50 miljoner kronor under en sjuårsperiod med start 2025, säger Lars Lindell.

Totalt har Acconeer nu sett fyra lanserade bilmodeller och fjorton design wins inom fordonsindustrin. Det totala förväntade värdet av alla annonserade designvinster är 420 miljoner kronor under perioden 2024-2031.

Tekniken som Acconeer har utvecklat ligger enligt Lars Lindell i framkant. Bolagets radarsensorer används i bilar både i ”access kontroll” och i ”interior detection”, som bland annat omfattar inbrottslarm och för att känna av om det finns barn i bilen. Det är samma hårdvara i alla användarfall men olika mjukvarukonfigurationer.

– Dagens lösningar på access kontroll är baserade på kapacitiva sensorer men de är för dåliga. En radar fångar upp rörelser mycket bättre och därför ligger vi väldigt bra till då vi utvecklar såväl mjukvara och hårdvara som verktygen att använda tekniken. Det finns en enorm potential att plocka marknadsandelar, säger Lars Lindell.

2017 noterades Acconeer på First North. Bolaget har genom året backats av en rad erfarna personer ur det svenska näringslivet. En av huvudägarna är investmentbolaget BGA Invest, med den skånske affärsmannen Bengt Adolfsson vid rodret. Och i Acconeers styrelse sitter bland andra Fingerprints nuvarande sälj- och marknadschef, Thomas Rex.

Bolaget har försäljning och omsatte 25 Mkr under de första nio månaderna 2023. Men det är en bit kvar till vinst. Under samma period blev rörelseresultatet minus 35 Mkr. Det senaste året har aktien backat med 50 procent.

Martin Linderoth

Radarsensorföretaget Acconeer radar upp så kallade design wins i bilindustrin. Nu senast har bolagets radarsensor designats in i en första bilmodell från en av Japans ledande biltillverkare.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.


  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Tunga utmaningar i Höganäs

    Metallpulvertillverkaren Höganäs är inne i en storm av utmaningar. Företaget i nordvästra Skåne är Sveriges sjuttonde största utsläppare av koldioxid. Så kan det inte fortsätta. Och vd Henrik Ager berättar vad omställningen till elbilar innebär.
    – Vi har fyra-fem år på oss att ställa om, säger han i en intervju med Rapidus.

  • Mikrodust expanderar med ny vd 

    Det Lundabaserade teknikbolaget Mikrodust plockar in en ny vd. Nu är planen att expandera bolagets sälj- och marknadsavdelning.

  • Därför lämnar Kockums Malmö

    En epok går i graven när Kockums i slutet av nästa år lämnar det gamla varvsområdet i Malmö och kör flyttlasset till Lund. Bygget av det nya kontoret i Brunnshög håller på att ta form. Här berättar Kockumschefen Mats Wicksell varför Kockums lämnar sin gamla hemstad.

  • Opticept lånar 29 miljoner för att klara stororder

    Opticepts genombrottsorder, värd fem gånger mer än hela fjolårets omsättning, fick aktiekursen att rusa med mer än 100 procent. I dag meddelar bolaget att man tar ett lån för att klara ordern.

  • Genombrott för Opticept

    Opticept har fått sin största order hittills, fem gånger större än tidigare års helårsomsättningar.
    – Det går inte att jämföra med något annat vi presterat, säger vd Thomas Lundqvist som nu måste skala upp produktionen.

  • Sportbetting blev träpaneler

    Att ett tvillingpar som ägnat sig åt sportbetting skulle satsa på akustiska träpaneler var en högoddsare. Men det blev en succé och bolaget Wood on Wall i Helsingborg hoppas nå 100 Mkr i försäljning inom bara några år.

  • Han blir ny vd för Nord-Lock

    Daniel Westberg blir nästa vd för Latourägda industriföretaget Nord-Lock Group i Malmö. Posten har visat sig vara en språngbräda för den som vill bli börs-vd.

  • Stororder till Nolato

    Plasttillverkaren Nolato i Torekov tecknar ett nytt avtal värt en årsomsättning på 700 Mkr under produktens livslängd. Och livslängden är lång, säger vd Christer Wahlquist.

  • Perfekt storm för BE Group

    Marknaden för stålprodukter har drabbats av en perfekt storm efter Ukrainakrigets utbrott. Med både fallande priser och efterfrågan har Sveriges […]