tisdag 7 maj 2024

inloggad som

… med blandat resultat från tidigare satsningar

Med 26 miljoner kronor i EU-stöd till fyra projekt inom IT, miljöteknik, life science och förpackningsindustri siktade Invest in Skåne på att skapa 480 nya högkvalificerade arbetstillfällen i regionen. Resultatet blev en knapp tredjedel så många.

Rapidus har tittat närmare på de 94 slutrapporter som hittills kommit in från projekt finansierade av det nuvarande strukturfondsprogrammet för 2007-2013. Medan vissa projekt överträffat förväntningarna vad gäller gjorda investeringar, deltagande företag och skapade arbetstillfällen har andra haft det svårare att klara sina åtaganden.

Bland dem finns Invest in Skånes projekt inom life science-fältet, finansierat med 8,1 miljoner kronor i EU-stöd och lika mycket från den egna budgeten. När projektet avslutades i december 2011 hade det enligt Invest in Skånes egna siffror genererat 53 nya arbetstillfällen, en bra bit från de 180 som angavs i ansökan.

— Vi hade önskat att resultatet var bättre, men det har varit tuffa tider med Astra Zenecas nedläggning i Lund. Hela life science-industrin har varit väldigt avvaktande, säger projektledaren Anna Chérouvrier Hansson på Invest in Skåne.

Inte heller Invest in Skånes andra projekt inom IT, miljöteknik och förpackningsindustri har sammanlagt lyckats skapa mer än tredjedel så många arbetstillfällen som angetts i ansökan. Mobile Heights, som finansierats med knappt fem miljoner kronor i EU-medel, redovisar inga skapade arbetstillfällen alls, trots en uttalad ambition att kunna visa på 300 nya jobb.

I gengäld har antalet gjorda investeringar överträffat förväntningarna. Här handlar det om allt från dåvarande Research in Motions köp av TAT och Exini Diagnostics genombrottsorder hos Fujifilm Pharma till amerikanska Silicon Hives samarbete med numera nedlagda Nocturnal Vision.

Anna Chérouvrier Hansson menar att många effekter blir synliga långt efter projekttiden löpt ut.

— Inom life science är snittiden för en investering tre år och för en etablering kan det ta upp till tio år. Så det är mycket långa ledtider, säger hon.

Vad gäller Mobile Heights menar projektledaren Lennart Svensson från Region Skåne att projektet indirekt bidragit till att skapa de 300 utlovade jobben, även om det inte går att bevisa. Han är tveksam till det sifferbaserade systemet med indikatorer som EU-kommissionen håller hårt på och får medhåll från Göran Brulin, som ansvarar för utvärdering av strukturfondsprogrammen på Tillväxtverket.

— Det här handlar inte om arbetsmarknadspolitiska projekt utan om att skapa tillväxt på lång sikt. Då måste man hitta mer kvalitativa indikationer på framgång, säger Göran Brulin.

Erik Olausson

Med 26 miljoner kronor i EU-stöd till fyra projekt inom IT, miljöteknik, life science och förpackningsindustri siktade Invest in Skåne […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Ørsted Sverige trotsar motvind

    Efter fjolårets katastrofresultat skrotar danska Ørsted flera av sina havsvindsprojekt världen över. Men planerna på en massiv utbyggnad i Sverige kvarstår. 

  • Radinn-vd:n tar över elektronikföretag

    Det Malmöbaserade elektronikföretaget J2 Sourcing köper Vellingebolaget 5A som startpunkt för ett nytt affärsområde. Den tidigare Radinn-vd:n Mathias Bergman tar vd-stolen i det köpta bolaget.

  • Rapidus-34:a på nytt jobb

    Rapidus utsåg Ludvig Sjöberg till topp fem bland 34:orna 2022 för sitt arbete med transplatationsbolaget UGKL Science. Nu byter han jobb och blir vd för Moroxite T, ett bolag från Bonesupport-gänget.