onsdag 15 maj 2024

inloggad som

Fem snabba till Anke Spoorendonk, ny ordförande för regionsamarbetet String

|  ,
|  

Tyska Anke Spoorendonk, justitie-, kultur- och Europaminister i Schleswig-Holstein med danska rötter, är från och med september ny styrelseordförande för String, ett politiskt samarbete mellan Skåne, Själland, Schleswig-Holstein och Hamburg.

String prioriterar infrastruktur, grön tillväxt, forskning, turism och kultur samt barriärer för samarbete. Anke Spoorendonk känner som tidigare ordförande för Sydslesvigs Vælgerforening (det danska minoritetspartiet i Schleswig-Holstein) till gränsöverskridande samarbeten. Hon ser möjligheter för en storregion tillsammans med Öresundsregionen.

För tillfället sysslar du mest med frågan om en dansk-tysk gränsregion efter öppnandet av Fehmarn-förbindelsen 2021. På vilket sätt kan Skåne bidra till en samlad storregion?

Spoorendonk— Region Skåne representerar redan nu ett viktigt bidrag, i och med att Skåne är med i String-samarbetet. Skåne kommer att tjäna ekonomiskt på Fehmarn-förbindelsen och det är en väsentlig motivationsfaktor. Samarbetet handlar om att styrka hela String-regionens potential, inom exempelvis universitets- och forskningsområdet.

Vilken är den tyngsta barriären som måste bort innan en storregion kan fungera?

— Man kan inte säga att regionen inte fungerar. Fehmarn-förbindelsen kommer att styrka infrastrukturen. Men vad som verkligen skulle sätta fart på samarbetet är ett gränsöverskridande erkännande av arbetslivsutbildningar. Möjligheten för att söka arbete i grannlandet finns, men det vore en vinst om transparensen kunde förbättras.

Vi har idag både String och en Öresundskomite. Ska inte de fusionera när Fehmarn-förbindelsen står klar?

— String och Öresundskomiteen har olika mål. I String är målet att öka tillväxt och infrastruktur i hela området. Självklart finns det behov att stämma av saker och ting med varandra, men en fusion ger inget mervärde.

Cirka 50.000 danskar i Nordtyskland får varje år ett tillskott från Danmark på 520 miljoner kronor för kulturinstitutioner och annat. Det håller på att uppstå ett lika stort minoritetstal i Skåne, med för tillfället 20.000 danskar utan något tillskott. Borde inte danska medel fördelas mer jämnt?

— Det är en jämförelse av äpplen och päron. Danskt statsstöd till minoriteten i Sydschleswig är uttryck för en kulturell och nationell gemenskap som sträcker sig tillbaka till folkomröstningen 1920 då gränsen mellan Danmark och Tyskland fastlades. Den danska minoriteten i Sydschleswig är tyska medborgare som ”alltid” bott i Sydschleswig, det vill säga inte invandrat till Schleswig-Holstein.

Hur gör vi med språket i den storregion som String är början till? Danskar och svenskar förstår delvis varandra, men få talar användbar tyska. Blir engelska ett nytt arbetsspråk i en storregion, eller ska vi göra som EU och översätta allt till lokala språk?

— Överordnat är det viktigt att vi i Norden ökar insatserna för att förstå varandra. I Schleswig-Holstein diskuterar vi ofta vikten av att lära sig grannens språk. Det är viktigt att främja danska och tyska i områdena där vi är grannar. Om det lyckas, kommer också det språkliga samarbetet i hela String-regionen att stärkas.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broksø


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad