fredag 26 juli 2024

inloggad som

Gränslös innovation livsviktigt för regionen

Keld_broksoKort sagt: Børsens stora innovationskonferens i Köpenhamn i veckan gav en del inblickar i hur innovationsarbetet över sundet kan förbättras. Hittills är det knappast ett område där gårdagens Øresundskomiteen eller dagens Greater Copenhagen imponerat.

Av Keld Broksø, Köpenhamnsredaktör

Innovation är numera ett slitet modeord, men begreppet är fortfarande livsviktigt för näringslivet på både sidor sundet. I en av många akademiska definitioner handlar innovation om att ”identifiera förändringar och göra dem värdeskapande”. Mer jordnära handlar det om goda idéer som ger avtryck på sista raden. Problemet är att många företag som ser sig själva som innovativa i själva verket bara produktutvecklar, organiserar sig och marknadsför sig som vanligt. Det är livsfarligt.

Undertecknad var projektledare för en innovationskonferens tidigare i veckan arrangerad av tidningen Børsen och Industriens Fond. Det väckte nyfikenhet om vad innovationsbegreppet har för position kring Öresund. Resultatet var nedslående:

* Den numera skrotade Øresundskomiteen sjösatte tanken att vi skulle ”utnyttja våra förmågor och resurser inom innovation tvärs över Öresund.” Som mycket annat stannade det vid fina föresatser. Nu är både komiteen, Øresund Science Region och Øresundsuniversitetet begravna sedan länge. Hoppet som återstår är att ESS och Max IV kommer fungera som drivkrafter för innovationsarbete tvärs över sundet.

* Inom Greater Copenhagen händer det lite mer. Greater Copenhagen Food Innovation ska främja klusterbildning inom livsmedel – men enbart på Själland. I sommar var Köpenhamn därtill värd för The International Smart City conference, under Greater Copenhagens paraply. Fokus var på omstörtande innovationer inom stadsbebyggelse. Det återstår dock att se om konferensen förändrar något. Även projektet Innovation Districts’ bör nämnas här. Det ska identifiera områden där etablerade företag och forskningsinsitutioner befinner sig tätt inpå uppstartsföretag och inkubatorer. Men inget om när eller hur.

Initiativen indikerar att man inte vet vad innovation innebär – eller hur man hanterar det. Det vet däremot företagen mycket väl, annars skulle de dö ut. Därför finns det ett par lärdomar att dra från måndagens konferens i Köpenhamn så att Greater Copenhagen, Medicon Valley Alliance och andra näringslivssamarbeten kan bidra till reell innovation tvärs över Öresund.

En erfarenhet från de mest innovativa i regionen, Coloplats och Novozymes, är enkel: man lär sig av kunderna. Därför blev Coloplats och Novozymes nummer 33 och 59 på Forbes lista över världens mest innovativa företag. Till exempel började Coloplats sin utveckling av stomipåsar och katetrar till inkontinenta kvinnor genom att fråga de framtida användarna vad de önskar sig i fråga om design och funktion. Det har lett till världspatent.

I stället för att fokusera på fluffiga samarbeten med akademiska parter finns här en möjlighet för Greater Copenhagen att göra en verklig skillnad genom att samla konsumentundersökningar på båda sidor sundet, så att användarna kan definiera nödvändig innovation.

Innovation ska göras konkret. Det handlar om att starta med kunderna och deras behov. Men det handlar också om att våga dela kunskap och information.

En dansk, global pumpverksamhet som Grundfos ska numera inte bara pumpa vatten, utan även ha ett IT-system som samlar information om vattenströmmar, bakterier och temperatur till din mobiltelefon. Digitaliseringen ändrar innovationsprocessen och skapar ett behov av att samarbeta och dela information med partnerbolag och kunder. Grundfos är därmed tvingade till att vara offentliga om sin innovation.

En annan lärdom från Novozymes är att det måste finnas utrymme för galna idéer från kunder och medarbetare. 40 procent av dagens Fortune 500-företag kommer vara borta om tio år, enligt en uppmärksammad beräkning från de amerikanska författarna Peter Diamindis och Steven Kotler. Konkurrensen är i dag inte bara global utan kommer från entreprenörer som kastar om alla förutsättningar med företag som Uber, Airbnb, DropBox, Whatsapp och Tesla.

Kan vi på båda sidor Öresund använda mer kraft på att dela kunskap och kundinformation kan Greater Copenhagen få en reell roll för den innovationskraft som är nödvändig för företagens överlevnad.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Kort sagt: Børsens stora innovationskonferens i Köpenhamn i veckan gav en del inblickar i hur innovationsarbetet över sundet kan förbättras. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.


  • Ung börs-vd med miljardmål

    Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

  • Skönsång mot cyberbrott 

    Sommaren innebär en ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. För att uppmärksamma detta har Vegakören från S:t Johanneskyrkan och cybersäkerhetsbolaget Vigili skrivit om en klassisk sommarsång för att öka medvetenheten om riskerna. 

  • Youcruit i konkurs

    Malmöbolaget Youcruit har försatts i konkurs och huvudägarna i Volito-familjen Granlund förlorar mer än 40 miljoner kronor. Men bolagets rekryteringstjänst för lastbilschaufförer har köpts loss från konkursboet av en tidigare minoritetsägare.

  • Ny IT-konsult utmanar i Skåne

    Skånska IT- och teknikkonsulter får se upp. Nu kommer en konkurrent i form av det norskgrundade Tech Seed som etablerar sig i Malmö. Åsa Melvanius är härförare i det skånska korståget.

  • Precise toppvärvar från Lime

    Efter lyckade kostnadsbesparingar värvar Precise Biometrics en ny finanschef i ekonomiprofilen Maria Wester. Hon har tidigare haft samma roll på Min Doktor och lämnar i sommar Lime Technologies.

  • Great IT på förvärvsjakt

    Med ny vd och uppskruvade tillväxtmål söker Great IT efter bolag att sluka. IT-koncernen vill omsätta 1 miljard kronor inom fem år.

  • Danir ger sig in i fintechbranschen

    Sigma Connectivity, som ingår i den familjeägda bolagsgruppen Danir, är mest känt för produktutveckling. Men nu startar bolaget en renodlad konsultverksamhet med inriktning på fintech.

  • Färdigbakade Krinova-bolag

    Får det vara vegansk fish and chips och sorbet? Nothing Fishy och Folkets Pops blev i fredags avtackade i Kristianstad efter att ha deltagit i Krinovas livsmedelsinkubator.

  • De tar bank-ID ut i världen

    Skaparna av vårt svenska bank-ID vill föra ut lösningen globalt. Malmöbolaget Covr Security lanserar nu sitt ID-system i Bangkok Bank i Thailand. Men vägen dit har varit lång och bolagets omsättning är fortfarande blygsam.

  • Handiscover i konkurs

    Malmöbolaget Handiscovers finansieringsplan sprack i sista stund. Nu är bolaget försatt i konkurs och det är oklart om tjänsten kommer att leva vidare.