måndag 29 april 2024

inloggad som

Fyra snabba till Strings avgående vd Jacob Vestergaard…

… som i vår kliver ner från sin post. Han har tidigare varit marknadschef för Öresundsbrokonsortiet.

String är en organisation för politiskt samarbete mellan norra Tyskland och Öresundsregionen. Blir det annat fokus för din efterträdare?

– Ja, vi utvecklar String från sex till elva medlemmar upp längs den svenska västkusten mot Oslo. Det ger en politiskt mer inflytelserik organisation. Och finansiellt större muskler, så att vi kan göra fler saker. Fokus är fortsatt att Fehmarn Bält-projektet ska igång, men även Sverige och Norge har prioriteringar, som ska med i framtidens String.

När du nu slutar som vd för String har det något att göra med förseningarna av Fehmarn Bält-förbindelsen?

– Nej, jag slutar för jag vill trappa ner och lägga min tid på familj, vänner och annat.

Vanskligheterna för Fehmarn, där bolaget Condotte drar sig ur bygget av den kompletterande Storstrøms-bron efter en korruptionsskandal, liknar inte den strömlinjeformade byggprocessen för Öresundsbron. Hur ser du på det?

– Jag vet att saker inte alltid går i en rak linje. När flera länders kulturer, regler och lagstiftning ska ses över så kan mycket hända. Det ska man vara förberedd på i internationella projekt.

Vad är det hittills viktigaste resultatet av String-samarbetet?

– Vi lägger vikt på en politisk enighet om utbyggning av infrastrukturen mellan Hamburg och Köpenhamn. Våra mål om 2,5 timmars transport mellan metropolerna kan bli av med de nuvarande planerna. Det betyder en förändring i mobilitet, samarbete och en ny stark konkurrenssituation för hela korridoren. Den mentala närheten som skapas av korta transporter kommer att ge en ekonomisk ökning i Sydskandinavien – mycket större än efter Öresundsbron.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broksø

… som i vår kliver ner från sin post. Han har tidigare varit marknadschef för Öresundsbrokonsortiet. String är en organisation […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Vi behöver gasa och bromsa samtidigt”

    Emballageföretaget Boxon i Helsingborg räknar med ett tufft 2024.
    – Vi märker tydligt av lågkonjunkturen, säger vd Fredrik Ståhl som trots det siktar på att dubbla omsättningen på längre sikt.

  • ”Det får vara nog med dödsspiralfinansieringar”

    Nyemissionerna bland små börsbolag står som spön i backen. I många fall handlar det om rena räddningsaktioner. Det vore bättre att avnotera eller likvidera många av dessa bolag. Det säger Oscar Ahlgren, vd för Västra Hamnen Corporate Finance.

  • USA-flytt lyfter Immunovia

    Lundabolaget Immunovia redovisar en kraftigt minskad förlust för årets första kvartal. Flytten över Atlanten och minskad personalstyrka ligger bakom resultatet.

  • Starkt från Alfa Laval

    Alfa Lavals aktie tog ett skutt uppåt när kvartalsrapporten presenterades i förra veckan. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.