tisdag 5 mars 2024

inloggad som

Öresundsvisionerna långt borta i Köpenhamns hårdnackade valkamp

Kort sagt: Radikale-politikern Anna Mee Allerslevs oväntade avgång har gjort Köpenhamns stundande kommunval till en riktig rysare, där till och med Frank Jensens överborgmästarpost är i spel. Öresundsfrågorna lyser med sin frånvaro i valrörelsen, som präglas av skandaler, utspel om gängkrig och bilarnas plats i Köpenhamn.

Av Keld Broksø, Köpenhamnsredaktör

Klik her for at se dansk version af analysen

Danmarks Radio gör inga fler opinionsmätningar innan valdagen 21 november eftersom man sist träffade helt fel. Men de mätningar som ändå kommit har skapat panik bland den etablerade majoriteteten i rådhuset, där allt tycks kunna hända:

– Kommer Socialdemokraternes dominans sedan 1938 brytas av vänsterorienterade Enhedslisten, som spås göra ett kanonval? – Kan den socialdemokratiske överborgmästaren Frank Jensens förlorade sak om bostäder i ett grönområde i Ørestad göra att han även förlorar sin post efter sju år? – Kan en oprövad spetskandidat från mittenpartiet Radikale Venstre, Mia Nyegaard, fylla tomrummet efter sysselsättnings- och integrationsborgmästaren Anna Mee Allerslev som fick gå bara tre veckor innan valet efter en skandal om att hon använt rådhussalen gratis för sitt eget bröllop?

Paniken har gett tydliga avtryck i valprogrammen och utspelen i media. Stora, visionära frågor om arbetsmarknad, branding av Köpenhamn, infrastruktur – och samarbete över sundet – är bortstädade från debatten. Politikerna söker sig istället till nära, vardagliga problem och valfrågor. Ska Köpenhamn ha färre bilar i framtiden, som Socialdemokraterne tycker? Eller fler som Venstre vill? Ska kriminella gäng bekämpas med civila väktare (Venstre), eller enbart med utökade polisinsatser (Socialdemokraterne)?

Överborgmästare Frank Jensen är som förbytt. Där han tidigare utmärkte sig för sina visioner om Öresundssamarbetet är han knäpptyst nu. För ett par år sedan handlade det om Havnetunneln under Köpenhamn, Øresundsmetro, som parkerats i ännu en EU-finansierad utredning, och om att skrota Öresundskomiteen för att skapa Greater Copenhagen & Skåne Committee. Nu syns istället en stressad överborgmästare som oprofessionellt lämnade en tv-intervju i vredesmod när journalisten frågade om det lokala motståndet mot att bygga bostäder på ett grönområde i Ørestad. Under hård press fick Frank Jensen sedermera ge upp byggplanerna, som var tänkta att inbringa 1,5 miljarder danska kronor till utbyggnad av Metro-systemet.

Om valet blir lika blodigt för Socialdemokraterne som opinionsmätningarna indikerar är Frank Jensen historia. Enhedslisten ser nämligen ut att öka med 2,5 procentenheter till 22 procent av rösterna. Det är i paritet med vad Socialdemokraterne får i samma mätning, ett tapp på drygt 5 procentenheter för dem.

Det blir i så fall det värsta valet för Socialdemokraterne i Köpenhamn sedan 1925. I senaste valet 2013, även då under Frank Jensen, tappade partiet 2,2 procentenheter. Ytterligare nedgång kan delvis härledas till det nya miljöinriktade partiet Alternativet som ser ut att få ihop runt tio procent av rösterna vilket torde ge en plats i kommunledningen.

Frank Jensens motåtgärd är en satsning på att få ut bilarna från centrala Köpenhamn, vilket fått Venstre att göra tvärtom och välkomna bilarna till stan med argumentet att hantverkare redan i dag måste tacka nej till arbeten inne i stan eftersom de inte kan parkera.

Venstre är i sin tur vingklippta av att ha Cecilia Lonning-Skovgaard, en ny okänd affärskvinna, som överborgmästarkandidat istället för röstmagneten Pia Allerslev, som redan sitter i kommunledningen. Venstre har inte lyckats tränga igenom mediebruset med sitt näringslivsfokuserade program eftersom de också drabbades av skandalen med Rådhussalen. Det har visat sig att även Cecilia Lonning-Skovgaard gratis fick låna Rådhuset till sin bröllopsceremoni 2012. Därtill har medierna ängat mycket uppmärksamhet åt nya borgmästarkandidater hos Socialistisk Folkeparti och Enhedslisten.

Någon tydlig förändring av Köpenhmans politik inom Öresundssamarbetet ser det inte ut att bli, men i övrigt kan nästan allt hända. Såväl Köpenhamnarna själva som de skåningar som betraktar valet utifrån kan se fram emot en riktigt rysare.

Kort sagt: Radikale-politikern Anna Mee Allerslevs oväntade avgång har gjort Köpenhamns stundande kommunval till en riktig rysare, där till och med […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad