onsdag 8 maj 2024

inloggad som

… men tungt facit för föregångarna

Han har som grundare eller medgrundare noterat fem bolag som i dag sysselsätter fler än 200 anställda och har en årlig omsättning över 400 miljoner kronor. Men för investerarna har resan varit en prövning. Den som har satsat en krona i en nyemission i något av Christer Fåhraeus fem noterade bolag har i dag i snitt bara kvar runt 40 öre.

Av de fem noterade bolagen Anoto, Precise Biometrics, CellaVision, Agellis Group och Respiratorius, där Christer Fåhraeus varit grundare eller medgrundare, är det ett som i dag är värt mer än vad investerarna gått in med. Det är medicinteknikföretaget CellaVision med ett börsvärde på 296 miljoner kronor och sammanlagt 289 miljoner kronor i rest riskkapital.

Tyngst har resan varit för teknikbolaget Anoto. Sedan starten 1996 har en rad ägare passerat revy, däribland Ericsson, och totalnotan ligger på strax över två miljarder kronor. Senaste året har bolaget varit hårt ekonomiskt pressat och nuvarande börsvärde är 142 miljoner kronor.

Mer förvånande är kanske att en av årets absolut börsraketer, Precise Biometrics, har ett dagsvärde strax under det som investerarna gått med under åren. Dagsnoteringen ligger på 877 miljoner kronor medan sammanlagt 882 miljoner har satsats i emissioner sedan grundandet 1997.

Mätinstrumenttillverkaren Agellis har i dagsläget ett börsvärde på blygsamma 23 miljoner efter 77 miljoner i satsat kapital. Inte heller läkemedelsbolaget Respiratorius, som noterades så sent som i våras, har varit ett guldägg för affärsänglar och riskkapitalbolag — börsvärde 65 miljoner kronor, satsat kapital 86 miljoner. Jämfört med introduktionskursen rör det sig ändå om en avsevärd uppgång för Respiratorius.

Förutom EQL och de fem noterade företagen ligger Christer Fåhraeus bakom teknikbolaget Flatfrog i Lund. De tog förra sommaren in 20 miljoner euro i en emissionsrunda ledd av Intel Capital.

Joel Lyth

Han har som grundare eller medgrundare noterat fem bolag som i dag sysselsätter fler än 200 anställda och har en årlig omsättning […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

  • Robotar från Lund vill in i e-handeln

    Cognibotics försäljning av robotautomation accelererar. Efter en ökning med över 30 procent flera år i rad har Lundabolaget nu säkrat sitt största kundavtal hittills.

  • Camurus lyfter på rapport

    Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.