måndag 2 oktober 2023

inloggad som

Vilken fest när 34orna hyllades

Under två veckor har Rapidus successivt tillkännagjort årets upplaga av 34orna och i går presenterade vi, i samarbete med PwC, årets topp fem-kandidater. Snöblandat regn till trots tog sig ett hundratal personer till en fullbokad lobby på Anna Lindhs plats 4 i Malmö. 

Det var fjärde året i rad vi körde evenemanget tillsammans men första gången som det leddes av Rapidusreportern Julia Eriksson och nya chefredaktören Gunnar Wrede. Rapidus nya huvudägare Christer Fåhraeus var också på plats. Han passade på att ge några goda råd till 34orna, framför allt om hur de ska få sådana som honom att vilja bidra med riskkapital. 

De första två representanterna från årets förstafemma som bjöds upp på scen är personer som verkar inom bolag som hunnit bli väletablerade. Vi skulle ha kunnat nominera Croisettes grundare Per Svensson (bilden nedan) och Spotlights vice koncernchef Markus Neuding till förstafemman i tidigare upplagor. Deras framfart i näringslivet är inget nytt för i år. Varför gjorde vi inte det då? Låt oss säga att vi förutsåg att deras framgångar skulle fortsätta att öka år efter år. 

Förstafemman ombads ge ett tips till andra entreprenörer och först upp på scen var just Per Svensson. Han hade nämligen bråttom att ta sig till konkurrentens gala på andra sidan gatan, där han skulle prisas som Di-gasell för tredje året i rad. En hektiskt kväll för Croisette-grundaren, som hade fått ställa in ett möte med Ola Serneke för att komma till 34orna. Hans tips till andra entreprenörer var i princip att man måste vara redo att ”ge upp sitt liv” och slita hårt. Det är ett “självskadebeteende” att starta eget, sa han med glimten i ögat.

Det stod i skarp kontrast till Hampus Tarras-Wahlberg, (till höger i bilden nedan) medgrundare till Suntribe, som var mer inne på att det inte behöver vara så svårt. Han råd var ”kör bara”, som när han och hans medgrundare lärde sig att producera ekologisk solkräm i hans kök i Lund. 

Markus Neuding, Spotlight Groups vice koncernchef, (tvåa från vänster i bild) tipsade i stället om att omge sig mer rätt personer och skaffa sig bästa möjliga team. Pamela Nunez Wallgren pratade om hur viktigt det är att förstå sitt område och branschen man ska innovera i. Hon berättade om hur hon, som själv är arkitekt, och kollegorna såg ett tydligt behov av en tjänst för arkitekter som de nu utvecklar i bolaget Archfinch. 

Ludvig Sjöberg (bilden nedan) hakade på Neudings tips om att omringa sig med rätt personer. Det viktiga är att ha lösningsorienterade människor i teamet med inställningen att allt är möjligt, menade han. Inte så konstigt kanske, med tanke på att han i sin roll som vd och medgrundare för UGLK Science är omringad av professorer och näringslivsveteraner.

Några av 34orna saknades men majoriteten hade tagit sig till PwC genom vinterovädret. Elsa Sjödal från SunFeeds fick till exempel genomleva ett klassiskt tågkaos från SJ. Alexander Olivera från Nodon fick njuta av en klassisk måndagseftermiddag på hovedbanegården medan han väntade ut en kortare brostängning. Men de tog sig hela vägen fram – och Rapidus har i och med nomineringen till listan tippat att de kommer att ta sina företag hela vägen fram.

Klicka här för att se fler bilder från evenemanget.
Klicka här för att se hela listan på 34orna 2022.

Under två veckor har Rapidus successivt tillkännagjort årets upplaga av 34orna och i går presenterade vi, i samarbete med PwC, […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad