tisdag 16 juli 2024

inloggad som

Vilken fest när 34orna hyllades

Under två veckor har Rapidus successivt tillkännagjort årets upplaga av 34orna och i går presenterade vi, i samarbete med PwC, årets topp fem-kandidater. Snöblandat regn till trots tog sig ett hundratal personer till en fullbokad lobby på Anna Lindhs plats 4 i Malmö. 

Det var fjärde året i rad vi körde evenemanget tillsammans men första gången som det leddes av Rapidusreportern Julia Eriksson och nya chefredaktören Gunnar Wrede. Rapidus nya huvudägare Christer Fåhraeus var också på plats. Han passade på att ge några goda råd till 34orna, framför allt om hur de ska få sådana som honom att vilja bidra med riskkapital. 

De första två representanterna från årets förstafemma som bjöds upp på scen är personer som verkar inom bolag som hunnit bli väletablerade. Vi skulle ha kunnat nominera Croisettes grundare Per Svensson (bilden nedan) och Spotlights vice koncernchef Markus Neuding till förstafemman i tidigare upplagor. Deras framfart i näringslivet är inget nytt för i år. Varför gjorde vi inte det då? Låt oss säga att vi förutsåg att deras framgångar skulle fortsätta att öka år efter år. 

Förstafemman ombads ge ett tips till andra entreprenörer och först upp på scen var just Per Svensson. Han hade nämligen bråttom att ta sig till konkurrentens gala på andra sidan gatan, där han skulle prisas som Di-gasell för tredje året i rad. En hektiskt kväll för Croisette-grundaren, som hade fått ställa in ett möte med Ola Serneke för att komma till 34orna. Hans tips till andra entreprenörer var i princip att man måste vara redo att ”ge upp sitt liv” och slita hårt. Det är ett “självskadebeteende” att starta eget, sa han med glimten i ögat.

Det stod i skarp kontrast till Hampus Tarras-Wahlberg, (till höger i bilden nedan) medgrundare till Suntribe, som var mer inne på att det inte behöver vara så svårt. Han råd var ”kör bara”, som när han och hans medgrundare lärde sig att producera ekologisk solkräm i hans kök i Lund. 

Markus Neuding, Spotlight Groups vice koncernchef, (tvåa från vänster i bild) tipsade i stället om att omge sig mer rätt personer och skaffa sig bästa möjliga team. Pamela Nunez Wallgren pratade om hur viktigt det är att förstå sitt område och branschen man ska innovera i. Hon berättade om hur hon, som själv är arkitekt, och kollegorna såg ett tydligt behov av en tjänst för arkitekter som de nu utvecklar i bolaget Archfinch. 

Ludvig Sjöberg (bilden nedan) hakade på Neudings tips om att omringa sig med rätt personer. Det viktiga är att ha lösningsorienterade människor i teamet med inställningen att allt är möjligt, menade han. Inte så konstigt kanske, med tanke på att han i sin roll som vd och medgrundare för UGLK Science är omringad av professorer och näringslivsveteraner.

Några av 34orna saknades men majoriteten hade tagit sig till PwC genom vinterovädret. Elsa Sjödal från SunFeeds fick till exempel genomleva ett klassiskt tågkaos från SJ. Alexander Olivera från Nodon fick njuta av en klassisk måndagseftermiddag på hovedbanegården medan han väntade ut en kortare brostängning. Men de tog sig hela vägen fram – och Rapidus har i och med nomineringen till listan tippat att de kommer att ta sina företag hela vägen fram.

Klicka här för att se fler bilder från evenemanget.
Klicka här för att se hela listan på 34orna 2022.

Under två veckor har Rapidus successivt tillkännagjort årets upplaga av 34orna och i går presenterade vi, i samarbete med PwC, […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Kvinnor i Lejonkulan

  Rapidus podd Lejonkulan har träffat en lång rad driftiga kvinnliga entreprenörer, och då handlar det om intim hälsa, njutning och relationer. Passa på att lyssna när programledare Jan Dahlqvist tar tempen på deras affärsidéer.

 • Ung börs-vd med miljardmål

  Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

 • Inwido ser ljusning

  Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som antyder att det värsta kan vara över på bygg- och renoveringsmarknaden. Orderboken växte organiskt med 10 procent i andra kvartalet. Aktien steg tvåsiffrigt på rapporten.

 • Hänt i vecka 28

  Kvartalsrapporter har dominerat veckans nyhetsflöde från de skånska börsbolagen. Det är en blandad kompott med konjunkturmässigt motstridiga signaler som framträder. En rapport som gav aktielyft var Careiums, med vd Christian Walén.


 • Aktietips för sommaren

  Det finns mer än 160 börsnoterade bolag med säte i Skåne. Visst måste några av dessa aktier glädja sina ägare i sommar? Rapidus har pratat med ett par skånska aktierävar som tipsar om aktier som kan få ett sommarmomentum.

 • Fler blommor i skånska vägkanter

  Projektet Hela Sverige Blommar, organiserat av den anrika organisationen Hushållssällskapet, ska odla fler blommor än någonsin i Skåne. En trio skånska banker är de senaste att ansluta sig till projektet.

 • Rapidus-34:a på nytt jobb

  Rapidus utsåg Ludvig Sjöberg till topp fem bland 34:orna 2022 för sitt arbete med transplatationsbolaget UGKL Science. Nu byter han jobb och blir vd för Moroxite T, ett bolag från Bonesupport-gänget.

 • Så väcker du journalistens intresse

  Överraskning, känslor och pengar. Det är ingredienser till en artikel som väcker alla Rapidusläsares intresse. Så här gör du för att komma i tidningen.

 • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

  Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

 • Sportscom avbryter satsningen

  Helsingborgsbolaget Sportscom skulle utmana Radiosporten med livesända radioreferat från stora ligor. Men precis före fotbollspremiären drar man ur sladden.

 • AW med en offensiv försvarsindustri

  Saab flaggar för en möjlig expansion för ubåtsfabriken i Landskrona, utöver vad som tidigare kommunicerats. Det avslöjade Saabs vice ordförande Bert Nordberg på Rapidus AW med försvarsindustrin på onsdagen. Hela panelen ser stora skånska möjligheter inom försvar och säkerhet. Även för civila företag och startups.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Bokförlag i Helsingborg växer med förvärv

  Det börsnoterade bokförlaget Hoi Publishing, med redaktion i Helsingborg, köper Lundaförlaget Ekström & Garay. Med affären befäster Hoi sin ställning som Sveriges största hybridförlag.

 • Spotlight säljer ytterligare dotterbolag

  Den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group, med vd Peter Gönczi, säljer dotterbolaget Placing Corporate Finance, inklusive tillstånden för att bedriva värdepappersrörelse.