tisdag 15 oktober 2024

inloggad som

Mest förluster — se aktiemarknadens smålistor som crowdfunding

Kort sagt: Skånska teknikbolag rusar till smålistorna på och utanför Stockholmsbörsen. Även om dessa mindre handelsplatser mest rymmer förlustprojekt, har plattformarna genom åren fått orättvist mycket skäll. De fungerar utmärkt som räddningsplanka, som alltså företagen men nu också allmänheten börjat lära sig använda.

Av Kristian Svensson, chefredaktör

Aktietorget startades 1998 och några år senare föddes First North.

Båda är alternativa marknadsplatser för aktiehandel utanför finbörsens tunga regelverk. Båda är mer aktuella än någonsin. Och båda måste ses som succér.

Bara i år har tre skånska företag listats på First North. Som Rapidus kunde berätta i måndags är ytterligare ett på väg in, IT-bolaget BIMobject i Malmö. Samtidigt har Aktietorget sedan januari tagit in sex innovationsbolag från Lund. Listningsemissionerna har tillfört vitalt utvecklingskapital till verksamheterna.

Stora börsen då? Ja, där fortsätter robothandeln som vanligt, men på noteringsfronten inte så mycket nytt.

Listade_småbolag

Under årens lopp har Aktietorget återkommande släpats till skampålen för låg kvalitet på sina företag. Nu i dagarna handlar det om Kristianstadsbaserade Cefour, vars styrelseordförande jagas för insiderbrott.

Det klassiska i sammanhanget är att påpeka att småsparare kan råka illa ut. Givetvis kan de det, men de befinner sig också på smålistorna på eget bevåg.

Även om First North drivs av Nasdaq OMX är de små handelsplatserna mindre reglerade än storbörsen. Samtidigt fungerar de på helt marknadsmässiga villkor.

Bara den som är både blind och döv kan missa att det nästan uteslutande handlar om förhoppningsbolag med stora risker (och möjligheter). Företagsledningarna är ofta oprövade kort.

Det ser ut som att listningarna sker i allt snabbare takt och möjligen också i tidigare fas, i spåren efter senaste årens riskkapitaltorka. En närmare titt på de tjugo skånska bolagen på Aktietorget visar att bara ett enda är lönsamt.

Det råkar vara Dario Kriz holdingbolag Euris, som prickat in ett lönsamt kvartal under första halvåret. Resterande teknik- och forskningsföretag har trots spännande visioner ännu inte lyckats lyfta affärerna över nollpunkten. Kvoten är något bättre på First North, där en handfull av fjorton bolag visade vinst under första halvåret i år. Följ länken nedan för detaljer.

Visst finns det lyckliga aktieägare som tjänat pengar på spekulation. Inte minst i allmänna marknadsuppgångar brukar risk kunna favoriseras. Men betänk att professionella investerare och riskkapitalbolag flyr just denna tidiga fas, eftersom det visat sig svårt att skapa löpande avkastning i segmentet.

Vidare menar många att listningarna är alltför tidiga också för bolagens egen skull. Personalen behöver arbetsro — och inte distraheras av kvartalshysteri. Aktiemarknadens kapital blir heller inte lika ”smart” som när en långsiktig, industriell investerare med rätt kontakter öppnar plånboken.

Sant, i ett perspektiv, men å andra sidan skulle förmodligen några av Skånebolagen på Aktietorget vara aska och damm utan alternativet att resa pengar från allmänheten. Dessutom vittnar flera vd:ar om att listningen i sig gett mycket positivt i form av uppmärksamhet från media och analytiker.

Svenska företag har smått unika möjligheter att resa kapital från publikt håll. Sedan är det närmast en förutsättning att placerarna är beredda att agera med hjärtat, och inte bara hjärnan.

I andra sammanhang talas det idag mycket om crowdfunding och filantropiska satsningar i entreprenörskap. Inte sällan sker det genom anonyma donationer via webben. På ett plan skulle jag vilja koppla denna trend till smålistor som Aktietorget.

I förlängningen kan de alternativa handelplatserna sägas syssla med en avancerad form av crowdfunding. Gillar du företaget och vad de håller på med, satsa en slant och få en liten ägarandel. Kanske ger det återbetalning längre fram. Kanske blir det storslam, men vänta dig inget.

Som renodlad sparform är nämligen Aktietorget och First North vanskliga. Ur teknikbolagens perspektiv och för privatpersoner som vill prova sina änglavingar är emellertid smålistorna en riktig succé.

Klicka här för mer fakta om lönsamheten i de listade bolagen på First North, Aktietorget och NGM

 

Kort sagt: Skånska teknikbolag rusar till smålistorna på och utanför Stockholmsbörsen. Även om dessa mindre handelsplatser mest rymmer förlustprojekt, har […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Krympning kan bli stort för Alix Labs

    AI kräver superstarka processorer, men de ska också vara små. Alix Labs i Lund, med vd Jonas Sundqvist, har en maskin som krymper dem. Med global lansering i sikte har bolaget säkrat större delen av en nyemission på 165 Mkr.

  • Skånsk miljardfond startar egna biotechbolag

    Det finns för få onoterade svenska bioteknikbolag att investera i. Det tycker Johan Kördel, vd för riskkapitalbolaget Sound Bioventure i Malmö. Han har därför anställt en person som ska vaska fram nya projekt som fonden ska investera i.

  • Tufft läge för Crunchfish

    Finanserna är fortsatt pressade i Malmöbaserade Crunchfish. Bolaget tar nu in mer pengar från ägarna, men det står redan klart att rundan inte kommer att bli fulltecknad.


  • Krympning kan bli stort för Alix Labs

    AI kräver superstarka processorer, men de ska också vara små. Alix Labs i Lund, med vd Jonas Sundqvist, har en maskin som krymper dem. Med global lansering i sikte har bolaget säkrat större delen av en nyemission på 165 Mkr.

  • Skånsk miljardfond startar egna biotechbolag

    Det finns för få onoterade svenska bioteknikbolag att investera i. Det tycker Johan Kördel, vd för riskkapitalbolaget Sound Bioventure i Malmö. Han har därför anställt en person som ska vaska fram nya projekt som fonden ska investera i.

  • Tufft läge för Crunchfish

    Finanserna är fortsatt pressade i Malmöbaserade Crunchfish. Bolaget tar nu in mer pengar från ägarna, men det står redan klart att rundan inte kommer att bli fulltecknad.

  • Så ska hon ska vända Qvickly

    Att äga kundernas fakturor kan bli en dyrköpt historia. Det fick Malmöbolaget som tidigare hette Billmate erfara med tunga kreditförluster. Lena Martini fick för några år sedan uppdraget att täppa till hålen i det sjunkande skeppet. Så här har hon gjort.

  • Förre Ideonchefen ska få fart på försäljningen

    Rickard Mosell tar ordförandeklubban i Immune Biotech, ett bolag inom probiotika. Han tar över efter en tidigare ordförande som inte ens blev ett år på posten.

  • Lån som riskkapital växande trend

    Har du ett tillväxtföretag men svårt att resa riskkapital? Stirra dig inte blind på att sälja nya aktier. Det går att låna pengarna också. Begreppet venture debt har seglat upp som en allt vanligare finansieringsform

  • Qgroup återupptar sikte på börsen

    IT-konsultkoncernen Qgroup växer med ett nytt bolagsköp och utökar sin redan omfattande portfölj, som i dag består av över 30 IT-konsultbolag. Vd Jon Carvell återupptar dessutom börsplanerna och en notering kan bli av redan nästa år.

  • Infonomy planerar börsintåg

    Lundabolaget Infonomy, som utvecklar den bärbara sensorn Snubblometer, genomför under hösten en pre-IPO-runda för att ta in kapital till en planerad börsintroduktion.

  • Noteringsfönstret står på glänt

    Efter några år med svalt börsklimat öppnas nu noteringsfönstret igen. Det menar Oscar Ahlgren, vd för Västra Hamnen Corporate Finance.

  • Punkten många glömmer vi börsnotering

    Vad ska ett bolag som går i noteringstankar tänka på? Här listar vi sju punkter som är avgörande för en lyckad IPO. På främst en av dem blir det bakläxa för många bolag.