lördag 30 september 2023

inloggad som

Ledningsavhopp i Prostalund

|  
|  

Hela ledningen utom vd lämnar sina jobb på medicinteknikföretaget Prostalund på egen begäran.

De tre som hoppar av är marknadschefen Göran Dybner, kvalitetschefen Anette Israelsson samt den operativa chefen Erika Carlsson. Kvar, utan ledningsgrupp, sitter vd Johan Wennerholm.

Rapidus har sökt både Johan Wennerholm och styrelseordförande Lars Johansson, men båda har svarat på sms att de inte hinner prata innan detta publiceras. I ett pressmeddelande som gick ut klockan 21 på måndagkvällen står det:

”Bakgrunden till ledningsgruppens besked är att samarbetet och styrningen på strategisk nivå med delar av styrelsen inte fungerar tillfredsställande enligt gruppen.”

Prostalund utvecklar produkter för behandling av godartat förstorad prostata genom värmebehandling. Ledningsavhoppet kommer för en utomstående överraskande, eftersom bolaget har visat upp en positiv utveckling på senare tid.

Under 2022 omsatte bolaget 17 miljoner kronor och under första halvåret i år var försäljningen 11 Mkr. Det tyder på att bolaget med samma fart kommer att gå över 20 Mkr i år. Distributionsavtal i flera länder har nyligen tecknats.

Bolaget har dock aldrig gått med vinst och beskedet i våras om en nyemissionpå 40 Mkr blev ett rejält sänke för aktien som är noterad på Nasdaq First North.

Rapidus skrev i februari i år att bolaget gick in för en ny affärsmodell, där delar av produkten bröts ut för separat försäljning eftersom det finns andra behandlingsmetoder som kan dra nytta av Prostalunds komponenter. Johan Wennerholm sa då att svarta lönsamhetssiffror var möjligt i slutet av detta år. Rörelseresultatet under årets första sex månader var -7,2 Mkr på omsättningen 11 Mkr.

På tisdagens nyhet om ledningsavhoppet föll aktien med 18 procent.

Gunnar Wrede

Hela ledningen utom vd lämnar sina jobb på medicinteknikföretaget Prostalund på egen begäran.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad