lördag 27 april 2024

inloggad som

Ny affärsmodell ger Prostalund tillväxt

|  
|  

Prostalund ökade sin omsättning under fjärde kvartalet 2022 efter en omgjord affärsmodell. Trots det backade bolagets årsresultat, på grund av ökade omkostnader och en svag svensk krona.

Medicinteknikbolaget, som är noterat på First North, har tagit fram en icke invasiv behandling av förstorad prostata. Affärsidén har tidigare varit att sälja endast behandlingen men under 2022 gjorde bolaget delvis om sin affärsmodell.

– Nu har vi brutit ut delar och säljer dem som separata produkter. Vi startade i september och är förvånade själva över framgången. Den försäljningen stod för 12 procent av omsättningen, hela tillväxten, under fjärde kvartalet 2022, säger Johan Wennerholm vd på Prostalund.

Det finns andra behandlingsmetoder för förstorad prostata som kan dra nytta av komponenter från Prostalunds produkter, två sorters katetrar som gör att narkos kan undvikas.

– Vår kateter är så pass unik så med den blir deras metod komplett, säger han.

Bolaget har tecknat distributionsavtal för Italien, Storbritannien, Spanien och Kina. Under året är målet att fortsätta växa i Europa.

Prostalund slutade med en något högre nettoomsättning än 2021, med 17,4 miljoner kronor för 2022 jämfört med 17,1 miljoner året innan. Samtidigt backade resultatet från -7,9 miljoner kronor för 2021 till – 11,1 miljoner kronor.

– Dels är den svenska kronan svagare, dels har tillverkarna högre omkostnader och kostnaderna för transporter har fördubblats på två år, säger Johan Wennerholm.

I takt med att bolaget nu allt mer säljer sina produkter i euro hoppas de runda åtminstone ett av problemen.

När förväntar ni att bolaget har lönsamhet?

– Det är mycket möjligt att i slutet av året har vi svarta siffror. Vi har gått från att ha varit ett förväntansbolag till att vara även ett tillväxtbolag. Men växa ska vi, säger han.

Mette Carlbom

Prostalund ökade sin omsättning under fjärde kvartalet 2022 efter en omgjord affärsmodell. Trots det backade bolagets årsresultat, på grund av […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.