tisdag 23 juli 2024

inloggad som

Ny affärsmodell ger Prostalund tillväxt

|  
|  

Prostalund ökade sin omsättning under fjärde kvartalet 2022 efter en omgjord affärsmodell. Trots det backade bolagets årsresultat, på grund av ökade omkostnader och en svag svensk krona.

Medicinteknikbolaget, som är noterat på First North, har tagit fram en icke invasiv behandling av förstorad prostata. Affärsidén har tidigare varit att sälja endast behandlingen men under 2022 gjorde bolaget delvis om sin affärsmodell.

– Nu har vi brutit ut delar och säljer dem som separata produkter. Vi startade i september och är förvånade själva över framgången. Den försäljningen stod för 12 procent av omsättningen, hela tillväxten, under fjärde kvartalet 2022, säger Johan Wennerholm vd på Prostalund.

Det finns andra behandlingsmetoder för förstorad prostata som kan dra nytta av komponenter från Prostalunds produkter, två sorters katetrar som gör att narkos kan undvikas.

– Vår kateter är så pass unik så med den blir deras metod komplett, säger han.

Bolaget har tecknat distributionsavtal för Italien, Storbritannien, Spanien och Kina. Under året är målet att fortsätta växa i Europa.

Prostalund slutade med en något högre nettoomsättning än 2021, med 17,4 miljoner kronor för 2022 jämfört med 17,1 miljoner året innan. Samtidigt backade resultatet från -7,9 miljoner kronor för 2021 till – 11,1 miljoner kronor.

– Dels är den svenska kronan svagare, dels har tillverkarna högre omkostnader och kostnaderna för transporter har fördubblats på två år, säger Johan Wennerholm.

I takt med att bolaget nu allt mer säljer sina produkter i euro hoppas de runda åtminstone ett av problemen.

När förväntar ni att bolaget har lönsamhet?

– Det är mycket möjligt att i slutet av året har vi svarta siffror. Vi har gått från att ha varit ett förväntansbolag till att vara även ett tillväxtbolag. Men växa ska vi, säger han.

Mette Carlbom

Prostalund ökade sin omsättning under fjärde kvartalet 2022 efter en omgjord affärsmodell. Trots det backade bolagets årsresultat, på grund av […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.


  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.

  • Hänt i vecka 26

    Finansiella räddningar i krysset var tongivande i veckans nyhetsflöde från skånska företag. Här figurerar bolag som Doxa, Alligator och Move By Bike, men också två starka kvinnor som gör affärer med varandra.

  • Färgrikt bolag söker kapital

    Lundabolaget Mantis Photonics letar finansiering för att vidareutveckla sitt instrument för en ny typ av medicinska undersökningar av ögats näthinna.

  • Till salu: app mot psykisk ohälsa

    Bolaget bakom hälsoappen Ablemind är försatt i konkurs. Men konkursförvaltaren är optimistisk och tror att han snabbt kan hitta en ny ägare till bolagets digitala verktyg.

  • USA-flytt lyfter Immunovia

    Lundabolaget Immunovia redovisar en kraftigt minskad förlust för årets första kvartal. Flytten över Atlanten och minskad personalstyrka ligger bakom resultatet.

  • Braincool polisanmäler vd:n

    Braincool har sparkat och polisanmält sin vd som påstås ha tagit 7,65 miljoner kronor från bolaget utan lov. Samtidigt avslöjar Lundabolaget att kapitalbehovet nu bedöms uppgå till uppåt 95 Mkr.

  • Beammwave och Vibrosense gör nyemissioner

    Kassorna tryter för flera skånska utvecklingsbolag. De senaste nyemissionerna gäller Beammwaves antennteknik och Vibrosenses medicinteknik.

  • Lundabolag får portföljen CE-märkt

    Det Spotlightnoterade medtech-bolaget Bibb Instruments har fått CE-godkännande för hela sin produktportfölj inom cancerdiagnostik.

  • … som pytsar in miljoner i cancerbolag

    Reccan Diagnostics har tagit in 8,6 miljoner kronor i en nyemission. Bland andra har Sandberg Development gått in med pengar i Lundabolaget som utvecklar ett test för att upptäcka cancer i bukspottkörteln.

  • Revansch för Cellavision

    Blodanalysföretaget Cellavision i Lund serverade på onsdagen en kvartalsrapport som var en rökare i krysset. Aktieinvesterare svarade med att lyfta aktien med nästan 20 procent.