söndag 28 april 2024

inloggad som

Växande DTU-center jagar svenska samarbeten

DTU Biosustain, med officiellt namn The Novo Nordisk Foundation Center for Biosustainability (CFB), ska växa med 30-40 forskare fram till årets slut. Rekryteringen föregår en planerad flytt till ett nybyggt forskningscenter på DTU Lyngby Campus norr om Köpenhamn år 2016.

Sammanlagt kommer CFB att husera 170 anställda vid slutet av 2013. De ska bland annat forska på möjligheten att producera kemikalier med mikroorganismer, som jästceller.

När danska staten finansierar forskningsgrupper begränsas möjligheten att söka samarbetspartner utanför Danmark.

— Vi har däremot inga sådana begränsningar, säger chefen för verksamhetsutveckling, Jens Kindtler.

Det fria valet av samarbetspartner beror på att det inte i först hand är skattebetalare som står för fiolerna utan Novo Nordisk Fonden. De senaste tre åren har miljardbelopp rullat in: 2010 kom 700 miljoner danska kronor för etablering. I maj 2012 fick CFB 280 miljoner för utveckling av cellfabriker och i slutet av 2012 kom ytterligare 132 miljoner danska kronor för en internationalisering av CFB.

Jens Kindtlers grupp tillhör de som har fått ta del av pengarna och det är forskningsstöd som även svenska bioteknikbolag kan dra nytta av.

— Samarbetet med näringslivet ska utvecklas. CFB driver kommersiell forskning — inte grundforskning. Om det inte finns kommersiella inslag i projekten kommer de inte att startas. Vi för redan diskussioner med bland annat svenska företag inom bioteknik- och läkemedelsbranschen, säger Jens Kindtler.

Forskningscentret leds i dag av professor Bernhard Palsson från University of California i San Diego, USA. Fram till dess att den nya byggnaden står klar 2016 sitter forskarna på Scion DTU i Hørsholm

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broksø

DTU Biosustain, med officiellt namn The Novo Nordisk Foundation Center for Biosustainability (CFB), ska växa med 30-40 forskare fram till […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.