torsdag 29 februari 2024

inloggad som

Uppstartsbolag upplyser med alger

Uppstartsbolaget Allumen har just lanserat sina första två produkter. Visionen är att i framtiden kunna lysa upp hela städer med självlysande alger.

Hittills säljer bolaget dock enbart algerna som ett undervisningspaket till grundskolor. Försäljningen beräknas ta fart först efter sommarsemestern, men redan på Roskildefestivalen i juni får bolaget en ny roll.

– På Roskildefestivalen säljer vi algerna som kan hällas i folks vattenflaskor och användas som ljus i tälten istället för ficklampor, säger vd Kristian Ejlsted till Rapidus.

Han grundade Allumen i januari i år tillsammans med designchef Signe Schack – båda med bakgrund från Danmarks Tekniske Universitet, DTU – samt ekonomichef Michael Spendler med bakgrund från Copenhagen Business School. Kristian Ejlsted har tidigare varit på Roskildefestivalen med algerna, men då som demonstrations- och konstprojekt.

I maj i år intervjuades bolaget bland annat i amerikanska tidskriften ”Fast Company” om hur ett slags alg-träd kan verka framför lyktstolpar. I april skrev Kristian Eljsted en artikel på videnskab.dk ihop med Henrik Toft Simonsen, lektor på DTU Bioengineering, om vad som krävs för att lysa upp stora städer med självlysande alger.

Initialt ligger fokus på försäljning av undervisningspaketen som förklarar de komplexa lys-processer vid fotosyntes och ”bioluminescens”.

– Vi börjar med att sälja i Danmark, men det är upplagt för den svenska marknaden också, säger Kristian Ejlsted.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broksø

Uppstartsbolaget Allumen har just lanserat sina första två produkter. Visionen är att i framtiden kunna lysa upp hela städer med […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så många svenskar får skatterabatt i Danmark

    Allt fler högavlönade svenskar åtnjuter förmånliga skatteregler i Danmark genom den så kallade forskarskatten. Så här många är de.

  • Lejonet investerar i skånsk lyxtaxi

    Privatchaufförsföretaget The Car vill skala upp sin exklusiva verksamhet utanför Skåne. Vd Tord Rosenlund söker därför nytt kapital i Rapidus podd Lejonkulan – och lejonet hugger.

  • Hon ska leda klimatklustret

    Anita Sindberg är ny vd för hållbarhetshubben Sustainable Business Hub Scandinavia i Malmö. Hon kommer in med stor industriell erfarenhet.