måndag 29 april 2024

inloggad som

Uppstartsbolag upplyser med alger

Uppstartsbolaget Allumen har just lanserat sina första två produkter. Visionen är att i framtiden kunna lysa upp hela städer med självlysande alger.

Hittills säljer bolaget dock enbart algerna som ett undervisningspaket till grundskolor. Försäljningen beräknas ta fart först efter sommarsemestern, men redan på Roskildefestivalen i juni får bolaget en ny roll.

– På Roskildefestivalen säljer vi algerna som kan hällas i folks vattenflaskor och användas som ljus i tälten istället för ficklampor, säger vd Kristian Ejlsted till Rapidus.

Han grundade Allumen i januari i år tillsammans med designchef Signe Schack – båda med bakgrund från Danmarks Tekniske Universitet, DTU – samt ekonomichef Michael Spendler med bakgrund från Copenhagen Business School. Kristian Ejlsted har tidigare varit på Roskildefestivalen med algerna, men då som demonstrations- och konstprojekt.

I maj i år intervjuades bolaget bland annat i amerikanska tidskriften ”Fast Company” om hur ett slags alg-träd kan verka framför lyktstolpar. I april skrev Kristian Eljsted en artikel på videnskab.dk ihop med Henrik Toft Simonsen, lektor på DTU Bioengineering, om vad som krävs för att lysa upp stora städer med självlysande alger.

Initialt ligger fokus på försäljning av undervisningspaketen som förklarar de komplexa lys-processer vid fotosyntes och ”bioluminescens”.

– Vi börjar med att sälja i Danmark, men det är upplagt för den svenska marknaden också, säger Kristian Ejlsted.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broksø

Uppstartsbolaget Allumen har just lanserat sina första två produkter. Visionen är att i framtiden kunna lysa upp hela städer med […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Vi behöver gasa och bromsa samtidigt”

    Emballageföretaget Boxon i Helsingborg räknar med ett tufft 2024.
    – Vi märker tydligt av lågkonjunkturen, säger vd Fredrik Ståhl som trots det siktar på att dubbla omsättningen på längre sikt.

  • ”Det får vara nog med dödsspiralfinansieringar”

    Nyemissionerna bland små börsbolag står som spön i backen. I många fall handlar det om rena räddningsaktioner. Det vore bättre att avnotera eller likvidera många av dessa bolag. Det säger Oscar Ahlgren, vd för Västra Hamnen Corporate Finance.

  • USA-flytt lyfter Immunovia

    Lundabolaget Immunovia redovisar en kraftigt minskad förlust för årets första kvartal. Flytten över Atlanten och minskad personalstyrka ligger bakom resultatet.

  • Starkt från Alfa Laval

    Alfa Lavals aktie tog ett skutt uppåt när kvartalsrapporten presenterades i förra veckan. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.