måndag 29 april 2024

inloggad som

Medicinteknikjätte testar mygg-kanyler från DTU

|  ,
|  

Med kanyler tillverkade av polymerer hoppas DTU-forskaren Torben Anker Lenau slå sig in på en miljardmarknad. Inom ett par månader inleds djurförsök med kanylerna. För arbetet står danska grenen av medicinteknikkoncernen ConvaTec, en global producent av bland annat stomipåsar och utrustning för sårbehandling.

– Vi räknar med att få ut kanyler tillverkade av polymerer på marknaden inom några år. De ska både CE-märkas och godkännas av FDA, säger Torben Anker Lenau till Rapidus.

Till skillnad mot stålkanyler kan polymer-baserade plastkanyler böjas och stickas in i kroppen utan att skada organ. Inspirationen är bland annat hämtad från myggans sugsnabel, som även den till stor del består av polymerer uppger Torben Anker Lenau.

– En mygga suger blod med en snabel som är en femtedel av tjockleken på en stålkanyl, säger han.

Tänkta användningsområden är såväl vanliga injektionsnålar som insulin- och droppnålar.

– Hittills har ingen av oss investerat mer än en massa tid men på sikt ska vi titta på om vi ska ta in riskkapital, samt om vi ska bilda ett självständigt bolag eller fortsätta i ConvaTecs regi, säger Torben Anker Lenau till Rapidus.

ConvaTec är noterat på London-börsen.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broksø

Med kanyler tillverkade av polymerer hoppas DTU-forskaren Torben Anker Lenau slå sig in på en miljardmarknad. Inom ett par månader […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Vi behöver gasa och bromsa samtidigt”

    Emballageföretaget Boxon i Helsingborg räknar med ett tufft 2024.
    – Vi märker tydligt av lågkonjunkturen, säger vd Fredrik Ståhl som trots det siktar på att dubbla omsättningen på längre sikt.

  • ”Det får vara nog med dödsspiralfinansieringar”

    Nyemissionerna bland små börsbolag står som spön i backen. I många fall handlar det om rena räddningsaktioner. Det vore bättre att avnotera eller likvidera många av dessa bolag. Det säger Oscar Ahlgren, vd för Västra Hamnen Corporate Finance.

  • USA-flytt lyfter Immunovia

    Lundabolaget Immunovia redovisar en kraftigt minskad förlust för årets första kvartal. Flytten över Atlanten och minskad personalstyrka ligger bakom resultatet.

  • Starkt från Alfa Laval

    Alfa Lavals aktie tog ett skutt uppåt när kvartalsrapporten presenterades i förra veckan. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.