torsdag 29 februari 2024

inloggad som

Nyfinansierat Pee Fence är redo för utlandet

En projektidé från en grupp studenter på Danmarks tekniske universitet till Roskildefestivalen har blivit ett prisbelönt miljöteknikbolag. Bolaget växer kraftigt och efter sommaren planeras en utlandsexpansion.

Det handlar om danska Pee Fence som producerar något så enkelt som urinoarer. Likt andra festivaler har Roskilde problem med för mycket urin på staketen. Studenterna tog fram en enkel lösning: ett stycke fyrkantig plast som viks ihop i botten och bildar urinoar med avlopp. Urinoaren kan sättas fast med fyra strips på exempelvis ett stängsel.

Ifjol hade Roskildefestivalen 400 Pee Fences uppe och i år kommer där vara 650 stycken. Även Köpenhamnska stadsfestivalen Distortion hade 140 Pee Fences uppe.

Affärsänglar har skjutit till pengar även om omsättningen ännu inte nått break-even. Därtill finansieras en del av grundarnas lön av ”Iværksætterpilotordningen,”som betalas av bland annat danska Innovationsfond. Framgången har gett aptit på fler affärer – även utomlands.

– Vår marknad är primärt festivaler, och vi vill utanför Danmarks gränser nu. Vi har fått de första förfrågningarna från Tyskland och England, säger medgrundare Fredrik Clausager Vemb Hansen, som även ser Sverige som en möjlighet.

Tanken är nu att utveckla nedbrytningsbar plast till Per Pence, så man enkelt kan kasta dem efter användning. Fredrik Clausager Vemb Hansen leder bolaget tillsammans med övriga tre medgrundare, en direktör och investerare. I år fick bolaget det prestigesfyllda Danish Design Award, i kategorin ”Clean Solutions”.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broksø

En projektidé från en grupp studenter på Danmarks tekniske universitet till Roskildefestivalen har blivit ett prisbelönt miljöteknikbolag. Bolaget växer kraftigt […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så många svenskar får skatterabatt i Danmark

    Allt fler högavlönade svenskar åtnjuter förmånliga skatteregler i Danmark genom den så kallade forskarskatten. Så här många är de.

  • Lejonet investerar i skånsk lyxtaxi

    Privatchaufförsföretaget The Car vill skala upp sin exklusiva verksamhet utanför Skåne. Vd Tord Rosenlund söker därför nytt kapital i Rapidus podd Lejonkulan – och lejonet hugger.

  • Hon ska leda klimatklustret

    Anita Sindberg är ny vd för hållbarhetshubben Sustainable Business Hub Scandinavia i Malmö. Hon kommer in med stor industriell erfarenhet.