måndag 29 april 2024

inloggad som

Nyfinansierat Pee Fence är redo för utlandet

En projektidé från en grupp studenter på Danmarks tekniske universitet till Roskildefestivalen har blivit ett prisbelönt miljöteknikbolag. Bolaget växer kraftigt och efter sommaren planeras en utlandsexpansion.

Det handlar om danska Pee Fence som producerar något så enkelt som urinoarer. Likt andra festivaler har Roskilde problem med för mycket urin på staketen. Studenterna tog fram en enkel lösning: ett stycke fyrkantig plast som viks ihop i botten och bildar urinoar med avlopp. Urinoaren kan sättas fast med fyra strips på exempelvis ett stängsel.

Ifjol hade Roskildefestivalen 400 Pee Fences uppe och i år kommer där vara 650 stycken. Även Köpenhamnska stadsfestivalen Distortion hade 140 Pee Fences uppe.

Affärsänglar har skjutit till pengar även om omsättningen ännu inte nått break-even. Därtill finansieras en del av grundarnas lön av ”Iværksætterpilotordningen,”som betalas av bland annat danska Innovationsfond. Framgången har gett aptit på fler affärer – även utomlands.

– Vår marknad är primärt festivaler, och vi vill utanför Danmarks gränser nu. Vi har fått de första förfrågningarna från Tyskland och England, säger medgrundare Fredrik Clausager Vemb Hansen, som även ser Sverige som en möjlighet.

Tanken är nu att utveckla nedbrytningsbar plast till Per Pence, så man enkelt kan kasta dem efter användning. Fredrik Clausager Vemb Hansen leder bolaget tillsammans med övriga tre medgrundare, en direktör och investerare. I år fick bolaget det prestigesfyllda Danish Design Award, i kategorin ”Clean Solutions”.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broksø

En projektidé från en grupp studenter på Danmarks tekniske universitet till Roskildefestivalen har blivit ett prisbelönt miljöteknikbolag. Bolaget växer kraftigt […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Vi behöver gasa och bromsa samtidigt”

    Emballageföretaget Boxon i Helsingborg räknar med ett tufft 2024.
    – Vi märker tydligt av lågkonjunkturen, säger vd Fredrik Ståhl som trots det siktar på att dubbla omsättningen på längre sikt.

  • ”Det får vara nog med dödsspiralfinansieringar”

    Nyemissionerna bland små börsbolag står som spön i backen. I många fall handlar det om rena räddningsaktioner. Det vore bättre att avnotera eller likvidera många av dessa bolag. Det säger Oscar Ahlgren, vd för Västra Hamnen Corporate Finance.

  • USA-flytt lyfter Immunovia

    Lundabolaget Immunovia redovisar en kraftigt minskad förlust för årets första kvartal. Flytten över Atlanten och minskad personalstyrka ligger bakom resultatet.

  • Starkt från Alfa Laval

    Alfa Lavals aktie tog ett skutt uppåt när kvartalsrapporten presenterades i förra veckan. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.