fredag 10 maj 2024

inloggad som

Forskningsbolag i Lund hoppas minska dödlighet i cancer

Inom ett par år ska Lundabolaget Immunovias blodtest för bukspottkörtelcancer finnas på marknaden. Väl där skulle överlevnadschansen för en av dödligaste cancerformerna kunna öka dramatiskt. Nu tar bolaget in 4,4 miljoner kronor i en kapitalresning och skalar upp verksamheten på Medicon Village.

I Immunovia, med styrelseordförande Carl Borrebaeck, finns samlat ett koppel med patent från CreateHealth vid Lunds universitet som alla rör diagnosticering av cancer och autoimmuna sjukdomar med hjälp av blodanalys. Största investerare i den aktuella nyemissionen är professor Mathias Uhlén från KTH. Pengarna går till att vidareutveckla Immunovias patentportfölj och påbörja det regulatoriska arbetet med ett blodtest för bukspottkörtelcancer.

I portföljen finns bland annat biomarkörer för riskklassificering av bröstcancer och Systemisk Lupus Erythematosus (SLE), men tonvikten ligger alltså på att utveckla testet för bukspottkörtelcancer. Tanken är att samtliga personer inom vissa riskgrupper, exempelvis diabetespatienter över 50, årligen ska testas för att på ett tidigt stadium kunna upptäcka ett insjuknande. 2010 förorsakade bukspottkörtelcancer 1.548 dödsfall bara i Sverige.

Mats Grahn— Överlevnadschansen efter fem år för bukspottkörtelcancer är i dag två procent och i USA är antalet dödsfall relaterade till sjukdomen nästan lika högt som för bröstcancer. Med vårt test skulle diagnosen gå att ställa betydligt tidigare när det fortfarande går att behandla cancern kirurgiskt. Då ökar överlevnadschansen upp till 30-50 procent, säger Immunovias vd Mats Grahn.

Han har ett långt förflutet på såväl Dako som GE Healthcare Life Science och tillträdde som vd på Immunovia i april år. Sedan tre år tillbaka är Mats Grahn också styrelseordförande i Lundabolaget Alligator Bioscience.

Hittills har verksamheten i Immunovia bedrivits virtuellt, men med kapitaltillskottet ska ett nystartat kontor på Medicon Village växa till att sysselsätta 3-5 personer vid slutet av året. Samtidigt inleds arbetet med att få tekniken godkänd på flera nyckelmarknader såsom USA och Nordeuropa. Avsikten är att testet ska vara ute på marknaden inom två år. Parallellt jobbar bolaget med att licensera ut tekniken för blodtester av bröstcancer och SLE.

Investeringen på 4,4 miljoner är den första större emissionen som Immunovia genomför och värderar bolaget till närmare 40 miljoner kronor. Förutom bioteknikprofessorn Mathias Uhlén står en handfull affärsänglar för kapitalet. Redan till slutet av året, eller början på 2014, planerar ledningen för ytterligare en kapitalanskaffning, då på upp mot 20 miljoner kronor beroende på hur stor del av patentportföljen som ska utvecklas vidare.

Joel Lyth

Inom ett par år ska Lundabolaget Immunovias blodtest för bukspottkörtelcancer finnas på marknaden. Väl där skulle överlevnadschansen för en av […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Explosiv marknad i Lejonkulan

    Cirka 30 procent av Ukrainas yta sägs vara kontaminerad med landminor och odetonerad ammunition, som i dagens takt skulle ta hundratals år att röja. Malmöbolaget EO Dynamics utvecklar AR-teknik för att öka tempot på den internationella minröjningen