tisdag 9 juli 2024

inloggad som

Borrebaeck lämnar Immunovia

|  
|  

Carl Borrebaeck lämnar Immunovia och rollen som styrelseordförande. Han behåller dock sin storägarpost i Lundabolaget, som han grundade 2007.

– Det är en naturlig utveckling som jag har planerat i några år. Bolaget har gått in i en ny fas och då behövs ny expertis. I dag är Immunovia ett produktbolag, med fokus på att bygga upp en försäljningsorganisation i USA, säger Carl Borrebaeck till Rapidus.

Immunovia har utvecklat ett test för tidig diagnos av cancer i bukspottskörteln. Tidigare i vår genomförde bolaget, som är noterat på Stockholmsbörsens small cap-lista, en företrädesemission som tecknades till 75 procent. Det tillförde bolaget 151 miljoner kronor som ska användas för att marknadsföra testet i USA.

– Det jag gillar bäst är stegen innan, att utveckla en idé från labb till marknad. Det var det jag och mitt team gjorde, utvecklade världens första test för tidig diagnostik av pankreacancer. Jag är inte så intresserad av att utveckla incitamentsprogram för säljare i USA, säger Carl Borrebaeck.

Han är alltjämt en av Immunovias tre största aktieägare men ställer alltså sin styrelseplats till förfogande vid nästkommande årsstämma.

För drygt två år sedan lämnade han, liksom hela styrelsen, även Alligator Bioscience. Det var i protest mot nomineringskommitténs arbete. Carl Borrebaeck grundade Alligator 2001.

– Men jag har kvar mycket Alligator-aktier och önskar den nya ledningen all lycka i världen. Jag tror fortfarande på bolaget och den nya vd:n är väldigt duktig.

Carl Borrebaeck ska nu fokusera på nya projekt, uppstartsbolaget Paindrainer, nybildade Uptake Bio och First North-bolaget Senzagen, som han grundade 2010.

Emiliano Strauss

Carl Borrebaeck lämnar Immunovia och rollen som styrelseordförande. Han behåller dock sin storägarpost i Lundabolaget, som han grundade 2007. – […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Tunga utmaningar i Höganäs

  Metallpulvertillverkaren Höganäs är inne i en storm av utmaningar. Företaget i nordvästra Skåne är Sveriges sjuttonde största utsläppare av koldioxid. Så kan det inte fortsätta. Och vd Henrik Ager berättar vad omställningen till elbilar innebär.
  – Vi har fyra-fem år på oss att ställa om, säger han i en intervju med Rapidus.

 • Renstädat i Wihlborgs

  Wihlborgs befinner sig mycket nära toppen av sina räntekostnader. Samtidigt ser nedskrivningarna av fastighetsvärden ut att närma sig slutet. Det framgick när fastighetsbolaget med vd Ulrika Hallengren presenterade rapporten för andra kvartalet på måndagen.

 • Hänt i vecka 27

  Förvärv och försäljningar. Det händer saker i det skånska näringslivet även efter att sommarlugnet börjat lägga sig. Här är en summering av de viktigaste affärsnyheterna under den gångna veckan.


 • Immunovia behöver pengar

  Immunovias styrelse har beslutat genomföra en företrädesemission om 70 Mkr som är garanterad till hälften. Pengarna ska gå till att sätta andra generationen av bolagets analystest för tidig upptäckt bukspottkörtelcancer på den amerikanska marknaden under nästa år.

 • Milstolpe för Borrebaeck-bolag

  Senzagen visar lönsamhet på EBITDA-nivå under årets första kvartal. Det är första gången i bolagets historia.

 • Fetast plånbok vinner

  Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

 • ”Starta inte ett bolag för tidigt”

  För tidigt startade bolag hamnar lättare i ”the valley of death” och det finns en tendens till detta som är starkare i Sverige än på annat håll. Det säger multientreprenören Carl Borrebaeck i den rapport som Medicon Valley presenterar i dag.

 • Immunovia studsar upp

  Lundabolaget Immunovia, grundat av bolagsnestorn Carl Borrebaek, steg på börsen med över 70 procent på tisdagen. Läs här vad som ligger bakom lyftet.

 • Glad påsk!

  Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]

 • Damfotboll en svår affär

  Att damfotbollen har det tuffare ekonomiskt än herrarna är ingen hemlighet. Spelarförsäljningar och Europaspel ger inte i närheten av samma genomslag som på herrsidan.

 • Klubbarna kämpar för ekonomin i Superettan

  Superettan i fotboll ger betydligt lägre tv-intäkter än Allsvenskan. Så här löser de skånska klubbarna Helsingborgs IF, Trelleborgs FF och Landskrona BoIS utmaningen.

 • I år ska MFF fylla kassan

  Snart drar fotbollens högsta serier igång för året. Rapidus har tagit en titt på de ekonomiska förutsättningarna för skånska elitföreningarna. För MFF bör Europaspel ge mer pengar i år, även om det sportsliga resultatet blir likartat jämfört med tidigare år. Det säger MFF:s vd Niclas Carlnén.

 • Danskt hygge över Sveriges nedgång

  Sverige är i fritt fall. Det konstaterar danska journalister när de granskar Sveriges ekonomi, invandring och kriminalitet. Danskarna förundras över hur så mycket kunde gå så fel i det land som de har varit så avundsjuka på i många år. Rapidus korrepondent i Danmark Keld Broksø har gått igenom den nya danska mediebilden av Sverige.