onsdag 23 oktober 2024

inloggad som

Borrebaeck lämnar Immunovia

|  
|  

Carl Borrebaeck lämnar Immunovia och rollen som styrelseordförande. Han behåller dock sin storägarpost i Lundabolaget, som han grundade 2007.

– Det är en naturlig utveckling som jag har planerat i några år. Bolaget har gått in i en ny fas och då behövs ny expertis. I dag är Immunovia ett produktbolag, med fokus på att bygga upp en försäljningsorganisation i USA, säger Carl Borrebaeck till Rapidus.

Immunovia har utvecklat ett test för tidig diagnos av cancer i bukspottskörteln. Tidigare i vår genomförde bolaget, som är noterat på Stockholmsbörsens small cap-lista, en företrädesemission som tecknades till 75 procent. Det tillförde bolaget 151 miljoner kronor som ska användas för att marknadsföra testet i USA.

– Det jag gillar bäst är stegen innan, att utveckla en idé från labb till marknad. Det var det jag och mitt team gjorde, utvecklade världens första test för tidig diagnostik av pankreacancer. Jag är inte så intresserad av att utveckla incitamentsprogram för säljare i USA, säger Carl Borrebaeck.

Han är alltjämt en av Immunovias tre största aktieägare men ställer alltså sin styrelseplats till förfogande vid nästkommande årsstämma.

För drygt två år sedan lämnade han, liksom hela styrelsen, även Alligator Bioscience. Det var i protest mot nomineringskommitténs arbete. Carl Borrebaeck grundade Alligator 2001.

– Men jag har kvar mycket Alligator-aktier och önskar den nya ledningen all lycka i världen. Jag tror fortfarande på bolaget och den nya vd:n är väldigt duktig.

Carl Borrebaeck ska nu fokusera på nya projekt, uppstartsbolaget Paindrainer, nybildade Uptake Bio och First North-bolaget Senzagen, som han grundade 2010.

Emiliano Strauss

Carl Borrebaeck lämnar Immunovia och rollen som styrelseordförande. Han behåller dock sin storägarpost i Lundabolaget, som han grundade 2007. – […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon vill digitalisera second hand

    Second hand-shopping är på stark frammarsch – men butikerna har inte råd att hänga med i den digitala utvecklingen. Linnea Lundmark (26), och hennes bolag Soop System har en lösning som Rapidus belönar med en 34:utmärkelse.

  • Bakslag för Camurus

    Camurus i Lund, Sveriges tredje största läkemedelsbolag sett till börsvärde, fick se sin aktie rasa med nästan 10 procent på tisdagen. ”Beskedet från FDA är beklagligt”, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Negativ tillväxt för Inwido

    Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som är mindre dålig än förväntat och aktien stiger på rapporten. Men det finns orosmoln på den pressade bygg- och renoveringsmarknaden.

  • Thule flyttar huvudkontoret

    Thule Groups huvudkontor lämnar de nuvarande lokalerna vid Mobilia i Malmö. Nästa sommar går flyttlasset.


  • Ännu mer kapital till skånsk life science

    Nytt friskt kapital flyter in till bioteknikbolagen Ascelia Pharma och Immunovia vid bolagens
    företrädesemissioner. Tillsammans reser de nära 170 miljoner kronor.

  • Immunovia behöver pengar

    Immunovias styrelse har beslutat genomföra en företrädesemission om 70 Mkr som är garanterad till hälften. Pengarna ska gå till att sätta andra generationen av bolagets analystest för tidig upptäckt bukspottkörtelcancer på den amerikanska marknaden under nästa år.

  • Milstolpe för Borrebaeck-bolag

    Senzagen visar lönsamhet på EBITDA-nivå under årets första kvartal. Det är första gången i bolagets historia.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • ”Starta inte ett bolag för tidigt”

    För tidigt startade bolag hamnar lättare i ”the valley of death” och det finns en tendens till detta som är starkare i Sverige än på annat håll. Det säger multientreprenören Carl Borrebaeck i den rapport som Medicon Valley presenterar i dag.

  • Immunovia studsar upp

    Lundabolaget Immunovia, grundat av bolagsnestorn Carl Borrebaek, steg på börsen med över 70 procent på tisdagen. Läs här vad som ligger bakom lyftet.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]

  • Damfotboll en svår affär

    Att damfotbollen har det tuffare ekonomiskt än herrarna är ingen hemlighet. Spelarförsäljningar och Europaspel ger inte i närheten av samma genomslag som på herrsidan.

  • Klubbarna kämpar för ekonomin i Superettan

    Superettan i fotboll ger betydligt lägre tv-intäkter än Allsvenskan. Så här löser de skånska klubbarna Helsingborgs IF, Trelleborgs FF och Landskrona BoIS utmaningen.

  • I år ska MFF fylla kassan

    Snart drar fotbollens högsta serier igång för året. Rapidus har tagit en titt på de ekonomiska förutsättningarna för skånska elitföreningarna. För MFF bör Europaspel ge mer pengar i år, även om det sportsliga resultatet blir likartat jämfört med tidigare år. Det säger MFF:s vd Niclas Carlnén.