lördag 11 maj 2024

inloggad som

Medicinteknikbolag satsar på livsmedelsindustrin

Lundabolaget Gasporox har beslutat att lägga sin utveckling av diagnostikinstrument för bihåleinflammation på is, och istället fokusera på instrument för mätning av gaskoncentrationer i livsmedelsförpackningar.

Ingemar Kihlström, ny styrelseordförande sedan februari, hoppas att inom ett år kunna lansera två nya produkter.

Gasporox är en avknoppning från avdelningen för atomfysik vid Lunds universitet. Företaget har under flera år utvecklat instrument för gasanalys i slutna utrymmen med hjälp av laserljusteknik för bland annat medicintekniska applikationer. Av finansiella skäl bortprioriteras nu den delen av utvecklingen.

ingemar kihlstrom port— Vi vill först etablera oss inom livsmedelsindustrin, varifrån vi redan har förfrågningar, och generera egen finansiering innan vi börjar med utveckling av andra produkter, säger Ingemar Kihlström som också har styrelseplats i skånska Respiratorius och Spectracure.

Med tekniken kan exempelvis syrehalten i den skyddande atmosfären i sallads- och vätskeförpackningar kontrolleras utan att förpackningen förstörs, vilket är en fördel för livsmedelsleverantörerna.

I november i fjol fick bolaget 2,3 miljoner kronor från Vinnova till utvecklingen av ett nytt instrument för in-line-mätning vid förpackningsmaskiner. Företaget jobbar också på att ta fram en portabel gasanalysator för stickprovskontroll. I dag finns ett labbinstrument på marknaden som sålts i ett fåtal exemplar.

Gasporox sysselsätter sju personer. Största ägare är Norsk Elektro Optikk, Spectracure, och Buzz AB med ett ägande av runt 20 procent vardera.

Elisabet Ottosson

Lundabolaget Gasporox har beslutat att lägga sin utveckling av diagnostikinstrument för bihåleinflammation på is, och istället fokusera på instrument för […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Explosiv marknad i Lejonkulan

    Cirka 30 procent av Ukrainas yta sägs vara kontaminerad med landminor och odetonerad ammunition, som i dagens takt skulle ta hundratals år att röja. Malmöbolaget EO Dynamics utvecklar AR-teknik för att öka tempot på den internationella minröjningen