tisdag 16 juli 2024

inloggad som

Dagens rapporter: Gasporox och Glycorex

Ett urval av dagens bokslutsrapporter från skånska börsbolag:

Gasporox

Det går allt bättre för Lundaföretaget Gasporox, som tillverkar mätutrustning för läkemedels- och livsmedelsförpackningar. Omsättningen för helåret ökade med 36 procent till drygt 21 miljoner kronor. Företaget går dock alltjämt med förlust och det fjärde kvartalet blev lite sämre än motsvarande period året innan.

– Det fjärde kvartalet 2022 var starkt, men jämförelsesiffran från Q4 2021 är lite speciell eftersom vi då hade en ketchupeffekt efter pandemin. När det gäller resultatet tar vi förlusten medvetet eftersom vi fortsätter att utveckla produkter. Vi hade kunnat göra positivt resultat om vi ville, men vi tänker långsiktigt. Vi tog in en lånefacilitet i fjol och jag bedömer att det kommer att räcka till dess att vi har positivt kassaflöde, säger vd Märta Lewander Xu till Rapidus.

Gasporox är noterat på First North med ett börsvärde på 140 miljoner kronor.

Glycorex

Glycorex i Lund säljer en teknik som avlägsnar specifika antikroppar från blodet. Produkten heter Glycorsorb och gör det möjligt med så kallade blodgruppsinkompatibla transplantationer. Försäljningen ökade med 28 procent till 36 miljoner kronor under helåret 2022. Bolaget gör dock förlust.

– Vi tar kostnader för utvecklingen av nästa produkt, UBP, som möjliggör blodtransfusioner oberoende av blodgrupp. Utan det hade vi nästan gjort nollresultat, men inte riktigt. Vi är väldigt positiva om framtiden, till exempel bidrog vi nu i februari till Sydafrikas första blodgruppsinkompatibla transplantation av en njure. Det fick väldigt stor uppmärksamhet i landet, säger vd Johan Lavén.

Glycorex är noterat på handelslistan NGM med ett börsvärde på 300 miljoner kronor.

Gunnar Wrede

Ett urval av dagens bokslutsrapporter från skånska börsbolag: Gasporox Det går allt bättre för Lundaföretaget Gasporox, som tillverkar mätutrustning för […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Kvinnor i Lejonkulan

  Rapidus podd Lejonkulan har träffat en lång rad driftiga kvinnliga entreprenörer, och då handlar det om intim hälsa, njutning och relationer. Passa på att lyssna när programledare Jan Dahlqvist tar tempen på deras affärsidéer.

 • Ung börs-vd med miljardmål

  Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

 • Inwido ser ljusning

  Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som antyder att det värsta kan vara över på bygg- och renoveringsmarknaden. Orderboken växte organiskt med 10 procent i andra kvartalet. Aktien steg tvåsiffrigt på rapporten.

 • Hänt i vecka 28

  Kvartalsrapporter har dominerat veckans nyhetsflöde från de skånska börsbolagen. Det är en blandad kompott med konjunkturmässigt motstridiga signaler som framträder. En rapport som gav aktielyft var Careiums, med vd Christian Walén.