onsdag 8 maj 2024

inloggad som

Dagens rapporter: Gasporox och Glycorex

Ett urval av dagens bokslutsrapporter från skånska börsbolag:

Gasporox

Det går allt bättre för Lundaföretaget Gasporox, som tillverkar mätutrustning för läkemedels- och livsmedelsförpackningar. Omsättningen för helåret ökade med 36 procent till drygt 21 miljoner kronor. Företaget går dock alltjämt med förlust och det fjärde kvartalet blev lite sämre än motsvarande period året innan.

– Det fjärde kvartalet 2022 var starkt, men jämförelsesiffran från Q4 2021 är lite speciell eftersom vi då hade en ketchupeffekt efter pandemin. När det gäller resultatet tar vi förlusten medvetet eftersom vi fortsätter att utveckla produkter. Vi hade kunnat göra positivt resultat om vi ville, men vi tänker långsiktigt. Vi tog in en lånefacilitet i fjol och jag bedömer att det kommer att räcka till dess att vi har positivt kassaflöde, säger vd Märta Lewander Xu till Rapidus.

Gasporox är noterat på First North med ett börsvärde på 140 miljoner kronor.

Glycorex

Glycorex i Lund säljer en teknik som avlägsnar specifika antikroppar från blodet. Produkten heter Glycorsorb och gör det möjligt med så kallade blodgruppsinkompatibla transplantationer. Försäljningen ökade med 28 procent till 36 miljoner kronor under helåret 2022. Bolaget gör dock förlust.

– Vi tar kostnader för utvecklingen av nästa produkt, UBP, som möjliggör blodtransfusioner oberoende av blodgrupp. Utan det hade vi nästan gjort nollresultat, men inte riktigt. Vi är väldigt positiva om framtiden, till exempel bidrog vi nu i februari till Sydafrikas första blodgruppsinkompatibla transplantation av en njure. Det fick väldigt stor uppmärksamhet i landet, säger vd Johan Lavén.

Glycorex är noterat på handelslistan NGM med ett börsvärde på 300 miljoner kronor.

Gunnar Wrede

Ett urval av dagens bokslutsrapporter från skånska börsbolag: Gasporox Det går allt bättre för Lundaföretaget Gasporox, som tillverkar mätutrustning för […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Danmarkskollen – statsbesök och Eurovision

    Inget får danskar att prata om Sverige som ett kungabesök. Även Eurovision och en dansk bank som slukar svenska pengar tar stor plats i danska tidningar. Rapidus har koll på danskarnas Sverigebild.

  • Kungens solceller i konkurs

    Skuldtyngda Ourliving genomför en företagsrekonstruktion och vd:n hoppar av. Samtidigt sätts dotterbolaget som levererat solceller till Kungliga slottet i konkurs.

  • Fortsatt nedåt för Sturup

    Swedavias statistik för april visar att antalet resenärer vid Malmö flygplats fortsätter att minska, minus 39 procent i år jämfört med i fjol. Flygplatsen är därmed sämst i klassen av alla Swedavias flygplatser.

  • Starkt från Peab och Trianon

    Trianons aktie tog ett skutt upp när kvartalsrapporten presenterades i dag. Och Peab överraskar med rekord i orderingång. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.