lördag 27 april 2024

inloggad som

Fåhraeus lämnar Respiratorius styrelse

|  
|  

Christer Fåhraeus avgår som styrelseordförande i Lundabolaget Respiratorius, där han är största ägaren med tolv procent av aktierna. Avgår gör också ledamöterna Sarah Fredriksson, vd för Helsingborgsbolaget Aqilion, och Olov Sterner, professor emeritus i organisk kemi, Lunds universitet. In kommer i stället Stockholmsbaserade Niklas Prager som ny styrelseordförande. Ny ledamot är också Peter Buhl Jensen.

– Christer, Sarah och Olov har valt att avgå för att de anser att de behöver minska antalet uppdrag de engagerar sig i. Vi tror att de nya ledamöterna tillför mycket kompetens som gagnar bolaget, säger Johan Drott, vd för bolaget.

Niklas Prager är investerare och styrelseproffs, han är bland annat ledamot i Cellavision och tidigare i BioInvent. Han har även varit vd för bioteknikbolaget Medivir. Peter Buhl Jensen är en dansk entreprenör och professor emeritus i onkologi.

Respiratorius håller på att fylla sin kassa och har öppnat för inlösning av teckningsoptioner från förra året som kan tillföra bolaget upp till 19 miljoner kronor. Tillsammans med de 25 miljoner bolaget tog in i våras i en riktad nyemission skulle pengarna ge Respiratorius en ovanligt välfylld kassa, enligt Johan Drott.

– Det kommer att ta oss en bra bit på vägen med de studieplaner vi har för läkemedelskanditaterna VAL001 – som kommit längst – och för RCD405, säger han.

VAL001 är tänkt att användas för att förbereda patienter inför immunokemoterapi av en speciellt aggressiv typ av lymfkörtelcancer. Läkemedelskandidaten består av redan godkända substanser, men i en ny formulering som ska testas i en klinisk bryggstudie inför deras planerade fas 3-studie.

– Vår formulering gör det enkelt för patienterna att ta läkemedlet som en tablett eller kapsel inför sin kemoterapi, säger Johan Drott.

Bolaget håller på att slutföra det prekliniska arbetet med RCD405, som är riktat mot KOL och svår astma, för att kunna starta de första kliniska studierna nästa år. Substansen ska inhaleras och Respiratorius har inlett ett samarbete med Lundabolaget Iconovo.

Elisabet Ottosson

Christer Fåhraeus avgår som styrelseordförande i Lundabolaget Respiratorius, där han är största ägaren med tolv procent av aktierna. Avgår gör […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.