torsdag 28 mars 2024

inloggad som

Närmar sig plus på sista raden

|  
|  

Lundabolaget Gasporox går in i en ny fas med sikte på positivt kassaflöde och resultat.
– Nu lever vi på det vi säljer, säger vd Märta Lewander Xu.

Gasporox utvecklar produkter som med laserteknik mäter syrehalten i förpackningar. En av huvudapplikationerna är injektionsläkemedel som måste kontrolleras så att de förslutits korrekt, däribland vaccin.

– Genom att kontrollera att det inte finns syre i förpackningarna så kan vi säga att de är täta. Det läcker inte in syre, alltså läcker det inte in bakterier. Väldigt många läkemedel är också syrekänsliga, har det kommit in syre kanske den aktiva substansen inte är aktiv längre.

En annan tillämpning är livsmedel som förpackas i skyddande atmosfär, som charkuteriprodukter, färdigrätter eller tortillabröd.

– Vi kontrollerar att det är precis rätt mängd syre. Det stora är att vi kan göra det helt oförstörande och direkt på produktionslinjen.

Som doktorand ingick Märta Lewander Xu i en forskargrupp på LTH inom laserspektroskopi.

– Vi mätte i människokroppen, men under min doktorandtid började vi också mäta i förpackningar.

Kopplat till gruppen fanns ett bolag med ett antal patent. När det fick en ny huvudägare 2011 blev Märta Lewander Xu dess första anställda.

– Jag är kanske inte den klassiska forskaren. Det man kommer fram till måste användas och det innebär att man måste kommersialisera det.

2016 noterades Gasporox på First North med Märta Lewander Xu som vd. Tekniken för att mäta i människokroppen knoppades av och noterades 2018 som GPX Medical, numera under namnet Neola Medical.

Den regelstyrda läkemedelsmarknaden är Gasporox huvudaffär. I planerna ligger breddningen mot livsmedelsindustrin, men också ett innovationsprojekt för att bredda tekniken till kontroll av läkemedelstabletter.

Efter pandemin, då möjligheten att visa upp sig på internationella mässor låg nere, blev 2022 ett rekordår med 36 procentig tillväxt.

– Nu börjar vi leva mer på vår försäljning än på investerat kapital. Vi investerar väldigt mycket i utveckling men också i marknadsetablering.

Med undantag för två säljare i Schweiz finns alla funktioner på huvudkontoret i Lund, inklusive slutmontering.

– Vi kan enkelt vidareutveckla våra produkter, göra förserier och få in dem i produktion. I den här fasen, där vi jobbar med att bredda portföljen, är det väldigt värdefullt.

Märta Lewander Xu lämnar ingen prognos för när man når positivt resultat och kassaflöde, men säger att det närmar sig. Under förra året tog bolaget in 10 miljoner kronor i ett upplägg som inkluderade lån från Almi, banklån och kapital från storägare samt Märta Lewander Xu själv.

– Med det har vi sagt att vi ska bli kassaflödespositiva, att vi ska kunna nå dit. Vi är precis i den brytpunkten.

Gasporox är noterat på First North och aktien har haft en lång motig tid. Sedan oktober i fjol har kursen dock mer än fördubblats.

Ola Nilsson

Lundabolaget Gasporox går in i en ny fas med sikte på positivt kassaflöde och resultat. – Nu lever vi på […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

    Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

  • Skåningar bygger nya vindkraftparker

    Hässleholmsbaserade Eolus Vind inleder bygget av tre nya vindkraftparker, men ingen av dem är i Skåne.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]