måndag 13 maj 2024

inloggad som

Rusning till smålistorna för skånska life science-bolag

De senaste fem åren har inneburit en veritabel noteringsfest för sydsvenska småspelare inom läkemedel, medicin- och bioteknik. Sammanlagt har tolv skånska bolag gått till Aktietorget eller First North. Det är dubbelt så många som antalet nylistade Göteborgsbolag och mer än för Stockholm och Uppsala tillsammans, visar Rapidus genomgång.

Med 12 noteringar utgör de skånska uppstickarna nära hälften av de 30 svenska life science-bolag som noterats på Aktietorget eller First North sedan 2008. Bland dem finns kursraketer som SensoDetect, Clinical Laserthermia Systems och Dignitana, som alla mer än fördubblat aktievärdet sedan första handelsdagen. Men även Tigran Technologies, som haft det betydligt tuffare: en satsad hundralapp vid noteringen 2008 är i dag bara värd tre kronor.

Den skånska dominansen gäller primärt inom life science, exempelvis har bara 6 skånska IT-bolag valt att notera sig under samma period, mot 22 från Stockholm.

Det som främst driver life science-bolagen att lista sig är suget efter kapital, menar Aktietorgets vd Peter Gönczi. Av de skånska företagen genomförde nästan samtliga en nyemission i direkt anslutning till noteringen.

— Alternativet är främst att sälja aktier till affärsänglar eller riskkapitalister. Men även om du kan få stöd av en ägare från riskkapitalbranschen finns det många exempel där grundare och tidiga ägare manövrerats ut i bolaget. Med en listning har du större möjlighet att behålla kontrollen, säger Peter Gönczi.

Bäst kursutveckling hittills har Enzymatica haft, med en fyrdubbling av aktievärdet sedan första handelsdagen. Vd Michael Christensen pekar på en viss följa John-effekt bland de skånska bolagen.

— Vi är ju ett lyckosamt exempel. Men att listas är inte en bra lösning för alla, du får inte pengar per automatik och då kan du göra mycket arbete i onödan. Jag tror man ska vara hyfsat nära marknaden, säger han.

Inte heller Medicon Valley Alliance vd Stig Jørgensen vill utmåla listning som någon universallösning för bolag som har en lång väg till marknaden, kantad av stora risker.

— Det ställer kravet att du kan upprätthålla kursen och få likviditet i aktien. Ägarna har ofta kort tidshorisont och många bolag tappar 90 procent av aktievärdet för att de inte kan upprätthålla en ström av positiva nyheter, säger han.

I år har bara ett skånskt life science-bolag noterats, då Respiratorius listades på Aktietorget i somras. Och det kommer bli betydligt mer sällsynt med noteringar framöver, tror Stig Jørgensen.

— Allt annat lika är det inte så bra läge nu. Då tror jag mer på att hitta samarbeten med stora bolag som behöver köpa in innovationsprojekt, säger han.

Klicka här för att se hela listan på svenska life science-bolag som listats på Aktietorget eller First North sedan 2008.

Erik Olausson

De senaste fem åren har inneburit en veritabel noteringsfest för sydsvenska småspelare inom läkemedel, medicin- och bioteknik. Sammanlagt har tolv […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon leder cancerforskning med ny affärsidé

    Ett litet läkemedelsbolag kan inte vara bäst på allt från forskning till kapitalresning. Det säger Anki Malmborg Hager som i 30 år haft ett finger med i spelet i en lång rad av Lunds tongivande läkemedelsbolag. Nu leder hon uppstartsbolaget Lead Biologics med annan affärsidé.

  • Solid X blåser av fusionen

    Det blir ingen fusion mellan konsultbolagen Solid X och Time People Group. Orsaken som anges i ett pressmeddelande är ”strategiska överväganden”. Men Rapidus vet mer.

  • Skånska bolagsfinalister

    AI, hållbarhet, analys och golf. Inom dessa områden verkar framtidens skånska succébolag. I alla fall om man ska tro juryn i Venture Cups regionfinal i syd.