torsdag 22 februari 2024

inloggad som

Dignitana på väg mot genombrott

|  
|  

Skalpkylningsföretaget Dignitana har nått en milstolpe. Vd Catarina Mård Löwenadler hoppas den ska leda till försäljningsgenombrott i USA. Samtidigt skjuter hon fram tidpunkten för positivt kassaflöde.

Nyligen fick bolaget ett godkännande av en federal försäkringsenhet som innebär att skalpkylning för att minska håravfall nu är en standardbehandling vid cellgiftsbehandling i sju amerikanska delstater. Därmed är patienter från 65 års ålder garanterade kostnadstäckning från sina försäkringsbolag.

Dignitanas system Dignicap består av en justerbar kylhätta som är kopplad till en kylmaskin. Hudtemperaturen kyls i etapper och hålls vid lägre temperatur medan behandlingen pågår.

Catarina Mård Löwenadler har tidigare berättat för Rapidus att hon tror på ett positivt kassaflöde innan året är slut. Nu skjuter hon fram tidpunkten.

– Den blir tight att nå. Men under nästa år räknar vi med ett positivt kassaflöde för hela verksamheten, det har vi så gott som redan i USA, säger hon och fortsätter:

– Det tar tid innan beslutet ger effekt i våra siffror. Klinikerna ska nu lägga om processerna och börja köpa in våra kylhättor, vilket patienterna tidigare fått göra själva. Övriga delstater tittar ofta på hur de andra staterna gör så vi har stor förhoppning om att det här sprider sig.

I oktober ingick bolaget ett försäljnings- och marknadsföringsavtal med Infusystem, en distributör som täcker majoriteten av cancerklinikerna i USA. Men kunskapen om skalpkylning är låg.

– Hittills har endast tre-fyra procent av de amerikanska patienterna fått använda metoden, så det finns en stor potential. Därför har vi ett industrisamarbete med Paxman, en av våra konkurrenter, om att med gemensamma krafter öka den generella kunskapen om behandlingen.

I Skåne kan man inte få skalpkylning vid cellgiftsbehandling.

– Tyvärr finns det inget Dignicap-system i Skåne. Vi skulle gärna hjälpa till att sponsra en enhet, men på regionkliniken har man stoppat nyinköp. Däremot finns vårt senaste system på en Stockholmsklinik och den tidigare versionen finns på tre andra svenska sjukhus.

Dignicap finns nu i 260 kliniker i USA och på sjukhus i 30-talet andra länder. Under Q3 ökade bolagets nettoomsättning med 19 procent jämfört med samma period förra året. Nettoomsättningen var 22 miljoner kronor med ett nettoresultat på minus 3 miljoner.

Elisabet Ottosson

Skalpkylningsföretaget Dignitana har nått en milstolpe. Vd Catarina Mård Löwenadler hoppas den ska leda till försäljningsgenombrott i USA. Samtidigt skjuter hon fram tidpunkten för positivt kassaflöde.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad