torsdag 25 april 2024

inloggad som

Vändning på gång för Dignitana

Dignitanas vd Catarina Mård Löwenadler har fått se sin aktie rasa med nästan 70 procent, men ser nu fram emot ett positivt kassaflöde innan året är slut.
– Vi närmar oss en tipping point, säger hon.

Lundabolaget Dignitana, noterat på Nasdaq First North, skalar upp försäljningen av sin teknik – skalpkylning för att minska håravfall. Förhoppningen är att det ska bli en standardbehandling vid cellgiftsbehandling av cancertumörer i USA och därmed betalas av försäkringsbolagen.

– Vi fokuserar på försäljning i USA på grund av den gigantiska potential vi ser där. 85 procent av våra intäkter kommer därifrån nu, säger bolagets vd Catarina Mård Löwenadler och fortsätter:

– Vi närmar oss en ”tipping point” i USA, när behandlingen blir allmänt accepterad. Allt fler kliniker rapporterar in behandlingstillfällen och får dem godkända av försäkringsbolagen så att de blir billigare för patienterna.

Dignitanas system DigniCap består av en justerbar kylhätta som är kopplad till en kylmaskin. Hudtemperaturen kyls i etapper ner till plus tre grader Celsius och hålls vid den temperaturen under de timmar som kemoterapin pågår.

Dignitanas omsättning har ökat med 20-30 procent de senaste åren. Omsättningen var 73 miljoner kronor förra året. Bolaget är ett av tre som har FDA-godkända skalpkylningssystem och därmed får marknadsföras i USA.

Ett av de övriga bolagen på den amerikanska marknaden är Paxman, ursprungligen ett brittiskt bolag som sedan 2016 har sitt huvudkontor i svenska Karlshamn och ett år senare noterades på First North. Det tredje bolaget är amerikanska Cooler Heads.

– Konkurrens är bra! Vi samarbetar med Paxman. Tillsammans har vi tre procent av den möjliga marknaden i USA. Vi gör gemensam reklam för skalpkylning överlag och ansöker tillsammans om att få skalpkylning klassad som en standardbehandling. Hittills är vår behandling med DigniCap klassad enligt den lägre ersättningsnivån i USA. Nu arbetar vi tillsammans med Paxman för att få skalpkylning klassad enligt den högsta ersättningsnivån, säger Catarina Mård Löwenadler.

Bolaget reste 25 miljoner kronor i vintras och gör ännu ingen vinst.

Planerar ni att söka nytt kapital?

– Målet är att vi med nuvarande planering ska vara självgående i slutet av året – det är vi nästan i USA. Men om vi ser att det öppnar sig en spännande möjlighet, om vi vill använda patenten bättre, eller om vi vill accelerera snabbare i Europa, så tar vi det som ett business case som vi ska se över, svarar Catarina Mård Löwenadler.

Dignitanas aktie har varit stadigt sjunkande sedan sommaren 2021 till en tredjedel av värdet, från 12 till 4 kronor per aktie.

– Dessa kärvare ekonomiska tider slår hårdare mot små bolag. Vi har tur som har stabila och långsiktiga ägare, som Agartha samt Swedbank Roburs och Handelsbankens fonder, säger Catarina Mård Löwenadler.

Dignitanas patent inkluderar även kylning av händer och fötter, vilket skulle kunna mildra nervskador vid cellgiftsbehandling. Bolaget har åtta anställda vid huvudkontoret i Lund och 20 anställda i USA och är värderat till 278 miljoner kronor på First North, lite mindre än hälften av värderingen av Paxman.

Elisabet Ottosson

Dignitanas vd Catarina Mård Löwenadler har fått se sin aktie rasa med nästan 70 procent, men ser nu fram emot ett positivt kassaflöde innan året är slut.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade skånska börs-vd:ar 2023

    Peter Nilsson, vd för Trelleborg, var Skånes bäst betalda börs-vd 2023. Men ytterligare tolv vd:ar tjänade över 10 Mkr. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under 2023.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.