söndag 3 december 2023

inloggad som

Förvirrat med Lunds alla Cool-bolag?

Bara i Lund finns fyra medicinteknikbolag som utvecklar medicinsk nedkylning av hjärnan och kroppen för att minimera skador. Rapidus går igenom hur det hänger ihop.

Dignitana är det bolag som kommit längst. Bolaget fokuserar på den amerikanska marknaden med sitt system Digni Cap för skalpkylning för att minska håravfall vid cancerbehandling. Digni Cap består av en kylhätta som är kopplad till en kylmaskin, som kyler ner huden och håller den kyld under de timmar kemoterapin pågår.

Bolagets vd Catarina Mård Löwenadler säger att de jobbar för att detta ska bli en standardbehandling vid cellgiftsbehandling av cancertumörer i USA och då betalas av försäkringsbolagen. Hon ser fram emot ett positivt kassaflöde innan årets slut.

– Vi närmar oss en tipping point. Vi fokuserar på försäljning i USA på grund av den gigantiska potential vi ser där. Nu kommer 85 procent av våra intäkter därifrån, säger hon.

Nyligen fick Dignitana avtal med ännu en amerikansk distributör, Infu System. Bolaget är noterat på First North till ett värde av 155 miljoner kronor. Dignitanas omsättning har ökat med 20-30 procent de senaste åren och var 73 miljoner kronor förra året.

Brain Cool knoppades av från Dignitana för tio år sedan och fick då licens att vidareutveckla medicinsk kylning inom områdena stroke, hjärtstillestånd och neonatalvård. Bolaget håller nu på att producera 100 stycken Brain Cool-system för kroppskylning som ska vara klara i början av nästa år. Hela beställningen omfattar 500 system.

– Vår produkt Braincool för behandling av hjärtstillestånd och neurologisk feber har börjat sälja väldigt bra. Målet är att sälja för över 100 miljoner kronor 2025 och då börja tjäna pengar, säger bolagets vd Martin Waleij.

USA är huvudmarknaden där Brain Cool-systemet säljs under varumärket IQool. Systemet ska användas på intensivvårdsavdelningar och består av en kylmaskin med mjuka kylplattor placerade på huvud, hals, mellangärde och lår.

Bolaget planerar även att lansera Rhino Chill, ett portabelt kylsystem som kyler hjärnan genom att spraya ett flytande kylmedel in i patientens näsborrar. Cooral är en annan produkt som ska användas för att minska skador i munslemhinnan vid cellgiftbehandling.

– Våra tre produkter är godkända i Europa och två är godkända i USA. Vi har pågående kliniska studier för att tydligare visa ökad överlevnad och bättre funktion. Hur vi tar nästa steg beror på utfallet i dem.

Tidigare i år tecknade Brain Cool avtal med amerikanska Zoll Corporation om distribution, marknadsföring och försäljning av IQool. Brain Cool hade förra året en nettoomsättning på nära 18 miljoner kronor, en dubblering från året tidigare, och har ett börsvärde av strax över 800 miljoner kronor på First North.

Polar Cool noterades på Spotlight 2018 och har nu ett börsvärde på 11 miljoner kronor. Bolaget marknadsför sitt portabla kylningssystem Polar Cap för akut behandling av sportrelaterade huvudskador. Tekniken utvecklades hos Brain Cool, som knoppade av Polar Cool 2017.

Bolaget är fortfarande en startup, men har enligt bolagets vd Erik Andersson stark klinisk evidens i botten från en femårig studie på ishockeyspelare vid Lunds universitet.

– Under oktober har vi gjort flera positiva framsteg. Vi fick MDR-godkännandet som medför att vi har det regulatoriska på plats för att själva tillverka vår medicintekniska produkt, säger han.

Hittills har själva tillverkningen av Polar Cap legat inom ett samarbete med Brain Cool.

– Därmed har vi redan kunnat starta försäljningen och har nu betalande kunder i flera europeiska länder. Initialt har vi fokuserat på stora professionella klubbar inom ishockey och rugby.

Erik Andersson vill inte avslöja några försäljningssiffror, och säger att bolaget i nästa skede siktar på marknaderna i Australien och USA.

– Det har tidigare inte funnits någon möjlig akutbehandling vid sportrelaterade huvudskador, förutom vila. Nu finns Polar Cap och arbetet nu innebär att upplysa professionen om denna möjlighet, något som man får ha respekt för att det tar tid, säger han och fortsätter:

Bolaget tog in 4 miljoner kronor i början av oktober. Förra året hade bolaget en nettoomsättning på 2 miljoner kronor.

TEQ Cool är Lunds fjärde hjärnkylningsbolag, som för några år sedan förvärvade tekniken från Lundabaserade Quickcool vid dess konkurs efter nära 20 år som bolag.

Thomas Jensen, ny vd för TEQ Cool, ska kapitalisera och notera bolaget.

– Inget av de övriga bolagen har en så unik metod som vi, vi har en precisionsnedkylning och går in med kylmedium i en ballong som placerats i näshålan. Kylningen berör endast huvudet och inte resten av kroppen. Om man kyler ner hela kroppen kan det orsaka andra problem, säger han.

Elisabet Ottosson

Bara i Lund finns fyra medicinteknikbolag som utvecklar medicinsk nedkylning av hjärnan och kroppen för att minimera skador. Rapidus går igenom hur det hänger ihop.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad