fredag 29 september 2023

inloggad som

Spotlight ser svagt ljus i tunneln

|  
|  

Den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group ökade omsättningen och minskade förlusten under årets första kvartal. Ändå säger vd Peter Gönczi att läget fortsatt är tufft.

Spotlight Group driver aktiehandelsplatsen med samma namn och har en rad dotterbolag, bland annat rådgivningsfirman Sedermera Corporate Finance och PR-byrån Shark Communications. Intäkterna kommer främst från avgifter från de noterade bolagen, courtage från aktiehandel och fakturering från medverkan i transaktioner som nyemissioner.

– Handelsvolymerna är bara 25-30 procent av vad de var innan hela den ekonomiska nedgången startade. Det gör så klart att våra courtage-intäkter har minskat rejält, säger Peter Gönczi och fortsätter:

– Vår målgrupp bland aktieinvesterarna är främst privatpersoner och de känner av inflationen och det högre ränteläget. Då minskar deras investeringslust på aktiemarknaden. Men det kommer inte att vara för evigt.

Peter Gönczi uppger att transaktionsmarknaden fortfarande mår dåligt. Några nya noteringar sker inte just nu och många noterade bolag avvaktar med att göra nyemissioner. Trots det är läget aningen mer stabilt nu än för bara ett par månader sedan.

– Det är trots allt lite mer förutsägbart nu och då finns bättre möjligheter för bolag och investerare att mötas kring värderingarna.

Det innebär att börshandeln i Spotlight fortsatt går dåligt, medan Sedermera har börjat gå bättre tack vare en viss ökad transaktionsaktivitet. Gruppen ökade omsättningen från 38 miljoner kronor till 41 miljoner i det första kvartalet. Förlusten minskade från 11,6 till 3,2 miljoner kronor.

När Rapidus intervjuade Peter Gönczi i februari i samband med 2022 år bokslut sa han att han väntar svarta siffror under 2023.

– Vi har inte kommunicerat något annat sedan dess. Det är ett tufft läge, men jag är hoppfull. Vi har också anpassat våra kostnader långsiktigt till en lägre marknadsnivå, säger han.

Gunnar Wrede

Den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group ökade omsättningen och minskade förlusten under årets första kvartal. Ändå säger vd Peter Gönczi att […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad