tisdag 16 juli 2024

inloggad som

Spotlight ser svagt ljus i tunneln

|  
|  

Den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group ökade omsättningen och minskade förlusten under årets första kvartal. Ändå säger vd Peter Gönczi att läget fortsatt är tufft.

Spotlight Group driver aktiehandelsplatsen med samma namn och har en rad dotterbolag, bland annat rådgivningsfirman Sedermera Corporate Finance och PR-byrån Shark Communications. Intäkterna kommer främst från avgifter från de noterade bolagen, courtage från aktiehandel och fakturering från medverkan i transaktioner som nyemissioner.

– Handelsvolymerna är bara 25-30 procent av vad de var innan hela den ekonomiska nedgången startade. Det gör så klart att våra courtage-intäkter har minskat rejält, säger Peter Gönczi och fortsätter:

– Vår målgrupp bland aktieinvesterarna är främst privatpersoner och de känner av inflationen och det högre ränteläget. Då minskar deras investeringslust på aktiemarknaden. Men det kommer inte att vara för evigt.

Peter Gönczi uppger att transaktionsmarknaden fortfarande mår dåligt. Några nya noteringar sker inte just nu och många noterade bolag avvaktar med att göra nyemissioner. Trots det är läget aningen mer stabilt nu än för bara ett par månader sedan.

– Det är trots allt lite mer förutsägbart nu och då finns bättre möjligheter för bolag och investerare att mötas kring värderingarna.

Det innebär att börshandeln i Spotlight fortsatt går dåligt, medan Sedermera har börjat gå bättre tack vare en viss ökad transaktionsaktivitet. Gruppen ökade omsättningen från 38 miljoner kronor till 41 miljoner i det första kvartalet. Förlusten minskade från 11,6 till 3,2 miljoner kronor.

När Rapidus intervjuade Peter Gönczi i februari i samband med 2022 år bokslut sa han att han väntar svarta siffror under 2023.

– Vi har inte kommunicerat något annat sedan dess. Det är ett tufft läge, men jag är hoppfull. Vi har också anpassat våra kostnader långsiktigt till en lägre marknadsnivå, säger han.

Gunnar Wrede

Den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group ökade omsättningen och minskade förlusten under årets första kvartal. Ändå säger vd Peter Gönczi att […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Kvinnor i Lejonkulan

  Rapidus podd Lejonkulan har träffat en lång rad driftiga kvinnliga entreprenörer, och då handlar det om intim hälsa, njutning och relationer. Passa på att lyssna när programledare Jan Dahlqvist tar tempen på deras affärsidéer.

 • Ung börs-vd med miljardmål

  Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

 • Inwido ser ljusning

  Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som antyder att det värsta kan vara över på bygg- och renoveringsmarknaden. Orderboken växte organiskt med 10 procent i andra kvartalet. Aktien steg tvåsiffrigt på rapporten.

 • Hänt i vecka 28

  Kvartalsrapporter har dominerat veckans nyhetsflöde från de skånska börsbolagen. Det är en blandad kompott med konjunkturmässigt motstridiga signaler som framträder. En rapport som gav aktielyft var Careiums, med vd Christian Walén.


 • Skånska aktievinnare – och förlorare

  Första halvåret 2024 har redan gått och då är det dags för en halvårsavstämning av de skånska börsbolagen. Åtta aktier har stigit med mer än 100 procent hittills i år, medan sex stycken har fallit med mer än 90 procent. Se här vilka.

 • Hon sätter 1 miljard i rullning

  Det tog ett år, men nu har klimatinvesteringsfonden Pale Blue Dot börjat investera i sin andra fond. 1 miljard kronor väntar på att finna rätt adresser i hela världen i form av såddkapital till startups som jobbar klimatsmart. Heidi Lindvall, partner och en av fondens grundare, berättar för Rapidus.

 • Tunga skånska portföljer

  Nästan 50 miljarder kronor finns i åtta av Skånes största aktieportföljer. Rapidus har tagit en titt på några av de skånska familjernas och stiftelsernas innehav. Gissa vilka som är störst!

 • Aktietips för sommaren

  Det finns mer än 160 börsnoterade bolag med säte i Skåne. Visst måste några av dessa aktier glädja sina ägare i sommar? Rapidus har pratat med ett par skånska aktierävar som tipsar om aktier som kan få ett sommarmomentum.

 • 740 Mkr till Sandberg

  Camurus huvudägare Sandberg Development sålde här om dagen aktier i Camurus för 740 Mkr. Vd Stefan Persson berättar varför.

 • Storytel gjorde honom till ängel

  En tidig investering i ljudboksjätten Storytel betalade av sig med råge och har möjliggjort flera investeringar i skånska bolag. Filip Larsson är en aktiv affärsängel i regionen, och något av en doldis.

 • Köpfest i skånska bolag 

  Skånska bolag lockar investerare. IT-företaget Nordlo köper ett skånsk familjeföretag och tripplar därmed sin omsättning samtidigt som Spiltan Invest investerar stort i ett stenkrossbolag från Blentarp. 

 • Tunt i Affärsänglarnas portfölj

  Två av fem bolag som Affärsänglarna listar som ”sina” bolag är i eller på väg i konkurs. Här visar vi listan.

 • Kassorna tryter för skånska bolag

  Både mjukvarubolaget Modelon och läkemedelsbolaget Respiratorius vill plocka in totalt 78 miljoner i kommande företrädesemissioner. Samtidigt har nanoteknikbolaget Beammwave nyligen avslutat sin företrädesemission med halvdant utfall.

 • Inarea ökar arean

  Golvläggningskoncernen Inarea, helägd av investerargruppen Small Cap Partners i Malmö, gör ett storförvärv i Finland. Affären innebär näst intill en fördubbling av omsättningen till 3 miljarder kronor.