fredag 1 mars 2024

inloggad som

Airsonett fyller på kassan — nära 200 miljoner i investerat kapital

Medicinteknikbolaget Airsonett i Ängelholm har ännu inte lyckats få snurr på affärerna. Ifjol halverades personalstyrkan och nu ger ägarna ytterligare en respit. Med Industrifonden och SEB Företagsinvest i täten tar företaget in ytterligare tio miljoner kronor i riskkapital. Därmed har ägarna satsat närmare 200 miljoner i verksamheten.

Sedan årsskiftet är BoneSupports tidigare finanschef Fredrik Werner vd på Airsonett. Med finansieringen säkrad är planen att skala upp försäljningen av bolagets astmabehandling.

— I dagsläget har ett 100-tal kunder på den svenska marknaden vilket är en fördubbling i år. Vi har en positiv utveckling, men det är fortfarande med små steg, säger Fredrik Werner till Rapidus.

Airsonett grundades av ventilationsingenjören Dan Kristensson år 2000. Bolaget har utvecklat en luftdusch som placeras över sängen för patienter med allvarlig astma. Genom behandlingen kan patienterna få minskade problem även dagtid då immunförsvaret får vila under sömnen.

I första hand sker försäljningen till olika landsting. En stor stötesten är dock att det rör sig om medicinteknik, och inte läkemedel, vilket har gjort att Airsonetts behandling har haft svårt att få ta del av de generella subventioner som astmamedicin får i dag. Den tröga försäljningen gjorde att ägarna för ett år sedan drog i handbromsen varpå personalstyrkan minskades från 22 till 11 anställda.

I december i fjol fick bolaget en ny studie med positivt resultat publicerad i brittiska medicintidskriften Thorax, vilket Fredrik Werner menar har lett till ökat intresse bland kunderna.

— Nu riktar vi oss mer mot enskilda landsting där vi jobbar nära Region Skåne, Stockholms och Västra Götalands län, säger han.

Sedan drygt ett år har Airsonetts teknik för rening av operationssalar placerats i det separata bolaget Airsonett Operating Room Innovation, där Peter Ekolind nu är vd.

Joel Lyth

Medicinteknikbolaget Airsonett i Ängelholm har ännu inte lyckats få snurr på affärerna. Ifjol halverades personalstyrkan och nu ger ägarna ytterligare […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så många svenskar får skatterabatt i Danmark

    Allt fler högavlönade svenskar åtnjuter förmånliga skatteregler i Danmark genom den så kallade forskarskatten. Så här många är de.

  • Lejonet investerar i skånsk lyxtaxi

    Privatchaufförsföretaget The Car vill skala upp sin exklusiva verksamhet utanför Skåne. Vd Tord Rosenlund söker därför nytt kapital i Rapidus podd Lejonkulan – och lejonet hugger.

  • Hon ska leda klimatklustret

    Anita Sindberg är ny vd för hållbarhetshubben Sustainable Business Hub Scandinavia i Malmö. Hon kommer in med stor industriell erfarenhet.