lördag 4 maj 2024

inloggad som

Regeringarna måste skapa tydliga handlingsplaner runt ESS

Kort sagt: Vi har bråttom! Nästa år börjar byggandet av ESS och en dansk konferens har just visat att det saknas en handlingsplan för att följa upp möjligheterna med företagsinnovation och tillväxt. Eftersom ingen annan gör det, ger Rapidus i dag förslag på vem som ska göra vad.

Av Keld Broksø, Köpenhamnsredaktör

Det ska städas i fikarummet!”

Pröva att skicka ut det budskapet i passivform i ditt företag och se vad som händer.

Om du inte själv tar ansvar för röran vid kaffemaskinen kommer det förmodligen innebära att du står kvar med fortsatt kaffeslabb och ökande irritation. Säg istället ”Du ska städa fikarummet!” så finns det en chans att det blir gjort. Eller visar sig vem som ska göra det.

Varför denna kryptiska inledning?

Jo, för vid en stor konferens i Köpenhamn nyligen om ESS, arrangerad av Dansk Industri och forskningsstyrelsen i Danmark, stod passivformerna som spön i backen. Man blev i princip säker på att inget som helst skulle ske.

Det ska göras en handlingsplan för uppföljning av ESS, hette det. Men stöket består…

Amerikanen Ian Anderson från det liknande projektet Oak Ridge poängterade att så kallande additional actions, alltså planer för det utanför ESS, måste på plats. Det gäller bland annat infrastruktur, gränsbarriärer, utbildningsprogram och enkel tillgång till information för företag, forskare och entreprenörer som vill slå sig ned i Öresundsregionen.

Läkemedelskoncernen Lundbecks forskningsdirektör Peter Høngaard Andersen ville också ha en sådan handlingsplan, liksom ESS forskningschef Dimitry Argyriou och DI-direktören Lars Goldschmidt. Goldschmidt menade i klartext att danska forskningsministern tillsammans med sina regeringskollegor snabbast möjligt bör lägga en plan för hur de många utländska medborgare som väntas till regionen ska mottas på bästa möjliga sätt.

Region- och lokalpolitikerna på konferensen var eniga om att ESS gör gränsfrågorna mer påträngande, men kom därefter inte vidare. För vem ska nu städa — och hur och när?

Rapidus ställde naturligtvis frågan, men fick inget svar. Det är tragiskt. Därför gör vi ett försök att själva leverera svaren:

* Øresundskomiteen är den lokala, politiska samlingspunkten men saknar reell makt. Istället måste den med övriga krafter på båda sidor Sundet pressa på för att få upp alla initiativ kring ESS-projektet till regeringsnivå i Stockholm och Köpenhamn.

* Regeringarna ska innan sommaren sätta igång en dedikerad ”task force” som inte behöver fundera på vad som krävs, utan leverera realistiska lösningsmodeller innan årets slut. Det möjliggör att den efterlysta handlingsplanen kan vara klar tredje kvartalet 2013, när byggandet av ESS börjar.

I ledningen för insatsstyrkan bör uppdragen vara tydliga:

* Det borttynande Øresundsuniversitetet, som aldrig fick igång gemensamma forsknings- och utbildningsprojekt i tänkt omfattning, ska revitaliseras med öronmärkta statstillskott och uppdrag att som centralpunkt för akademiska insatser i regionen knyta nära band med ESS.

* Regeringarna måste underlätta övergången från forskning till kommersiell verksamhet. I universitetens så kallade tech transfer-enheter har juristerna visat sig alltför tunga att dansa med när universiteten vill försäkra sig om en andel i patenten som kommer ut från forskningen. Allt för ofta läggs det mer resurser på byråkrati än på produktion av goda idéer. Det felsteget får inte göras med ESS.

* Regeringarna ska enas om infrastrukturen. Samtidigt med ESS kommer den europeiska röntgen-laseranläggningen XFEL i Hamburg, som också används för att studera materialstrukturer. Höghastighetståg från Skåne mot Köpenhamn och Fehmarn är avgörande för att knutpunkten i Öresundsregionen ska hänga ihop med Nordtyskland.

* Köpenhamn har just startat ett medborgarcenter för utlänningar, men genom påbud från regeringarna bör det utvidgas till ett Öresundssekretariat, så att exempelvis utländska forskare och företag kan vända sig till ett enda ställe för att få upplysningar om rättigheter och plikter på båda sidor Sundet. Flera av dem kommer i anslutning till ESS att pendla fram och tillbaka och bo på olika ställen. Det är rimligt att medborgare såväl som företag möter Öresundsregionen som en enhet.

* Nu blir ESS inte världens första neutronforskningsstation, men den hittills största och mest avancerade, som långt överträffar anläggningar i USA, Japan, Frankrike, Schweiz och Storbritannien. Med ett sådant fyrtorn måste regeringarna revitalisera varumärkesarbetet med såväl ESS som Öresundsregionen, som i dag är sargat av särintressen.

Vi på Rapidus gläds åt att danska och svenska skatteväsendet ska börja samarbeta mer och att regionens byggföretag lagt sig i startblocken inför jätteprojektet. Men Öresundsregionen har en vägg av gränshinder som bara kan lösas av en snabbfotad insatsgrupp. I gengäld kommer skapandet av en sådan grupp få ett symbolvärde som är viktigt i arbetet med att också lösa de tunga gränshindren på arbetsmarknaden.

Vi har bråttom! ESS öppnar 2019 och ska stå fullt färdig 2025.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Kort sagt: Vi har bråttom! Nästa år börjar byggandet av ESS och en dansk konferens har just visat att det saknas en […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.