fredag 19 april 2024

inloggad som

Dansk Industri oroas av det svenska kronraset

|  
|  

Danmarks största arbetsgivarorganisation, Dansk Industri, följer med stort allvar den svenska kronans långa kräftgång i förhållande till den danska. Exporten till Sverige tappar fart till att just nu stå stilla – och i framtiden kan den minska.

Sedan mitten av september har den svenska kronan krupit under den magiska gränsen 0,70 danska kronor. Ett bottenrekord som inte setts sedan 2009. Sverige var tidigare Danmarks näst största exportland men är nu nere på tredje plats efter USA och Tyskland.

– Vi kan vänta oss mindre export till Sverige framöver. Den svenska kronans fall påverkar dansk export. Dels får vi lägre konkurrenskraft eftersom danska varor är dyrare för svenskarna att köpa. Dels ger den låga svenska tillväxten mindre köpkraft, säger Allan Sørensen, Dansk Industris chefsanalytiker, till Rapidus.

Varje månad följer Dansk Industri upp med ett marknadsfokus på Sverige. I november visade månadens marknadsfokus att de senaste 12 månadernas danska varuexport till Sverige är marginellt lägre än under 2018.

Samtidigt får Sverige exportfördelar med den billiga kronan. Den svenska varuexporten steg till 1.570 miljarder danska kronor de senaste 12 månaderna.

Danmark exporterade i sin tur senaste året för 125 miljarder danska kronor till Sverige. Varje svensk gör i snitt av med 12.000 danska kronor om året på danska varor och tjänster. Det är ungefär sex gånger mer än tyskarna.

Keld Broksø

Danmarks största arbetsgivarorganisation, Dansk Industri, följer med stort allvar den svenska kronans långa kräftgång i förhållande till den danska. Exporten […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Från storm till krasch för Maersk

    Det var en båt chartrad av Maersk som körde in i Frances Scott Key Bridge i Baltimore för två veckor sedan. Olyckan är dock inte den enda som drabbat det danska rederiet på senare tid. Och aktiekursen har rasat.

  • Nya pengar till Gridly

    Helsingborgsbolaget Gridly får in tunga investerare i en ny kapitalrunda. Det kommer att innebära nyanställningar i Helsingborg, men mest i Vietnam.

  • Vill bli först i nästa generation datorspel

    Realistiska datorspelskaraktärer är nyckeln till nästa generation datorspel. Det menar Andreas Rodman, grundare och vd för uppstartsbolaget Lingotion, som vill bli först med den nya tekniken.