fredag 26 april 2024

inloggad som

Svenska kronan skadar Öresundshandeln

|  
|  

Den svaga svenska kronan har inte bara kostat svenskar 30 procent extra när de går på Tivoli i Köpenhamn. Nu skadar valutaskillnaden all import och export över Öresund.

– Det råder ingen tvekan om att en svag svensk krona innebär en kraftig nedgång för dansk export till Sverige, men faktiskt också för import från Sverige på grund av valutaosäkerhet och negativ svensk tillväxt, säger Allan Sørensen, chefsekonom på största Danmarks största arbetsgivarorganisation, Dansk Industri, till Rapidus.

Sverige är Danmarks tredje största handelspartner, efter USA och Tyskland. Men Allan Sørensen oroar sig nu över den dansk-svenska handelsrelationen.

– Exporten av danska varor till Sverige har minskat med 6 procent under första halvåret 2023, jämfört med första halvåret 2022. Men för hela EU har den danska varuexporten ökat med 10,3 procent, säger han.

En datakörning från Danmarks Statistik visar en dramatisk nedgång: Från juni 2022 till juni 2023 har importen från Sverige till Danmark minskat från 10 miljarder danska kronor till 8,8 miljarder. Exporten till Sverige från Danmark har minskat med 1 miljard till 6,7 miljarder danska kronor.

Det enda som ökar är pendlingen från Sverige till Danmark: I de senaste siffrorna från Statistikbanken Øresund har den ökat med 562 pendlare från första till andra kvartalet 2022, då 17.752 pendlade mot Danmark. Endast 1.446 pendlade i motsatt riktning.

Nedgången för den svenska kronan under perioden juni 2022 till juni 2023 är betydande. En svensk hundralapp har gått från 71 till 64 danska kronor, enligt Danmarks Nationalbank. Den svenska kronan passerade sin lägsta nivå hittills den 7 juli på 0,62 mot den danska kronan. Omvänt får en svensk i dag betala nästan 1,60 för en dansk krona.

Till skillnad från svenska kronor är den danska kronan knuten till eurons växelkurs. Den flytande svenska valutan skadar Öresundsregionens mindre företag, enligt Allan Sørensen.

– För danska företag som vill in på utländska marknader är Sverige ett av de minst komplicerade länderna och tvärtom för svenska företag i Danmark. Nu finns det mindre företag som avvaktar på grund av valutaturbulensen, säger han.

Enligt Dansk Industri kan danska företag kräva kortare betalningstider gentemot Sverige och eventuellt kräva betalning i danska kronor.

Keld Broksø

Den svaga svenska kronan riskerar att skada all import och export över Öresund.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.