onsdag 24 juli 2024

inloggad som

… och småföretag hotas av offentlig nedstängning

Andra regler på andra sidan Öresund under coronakrisen gör det svårare för danska startups och mindre företag på Själland än i Skåne. I Sverige är skolor, daghem och samlingar upp till 500 personer – och gränserna – fortfarande öppna. I Danmark ska barnen passas samtidigt som det knappt går att få folk över gränsen, arbetet ska skötas hemifrån och större möten är inställda.

Universitet och resten av den offentliga sektorn är nästan helt stängd i Danmark, undantaget polis och sjukhus. Det betyder att tillstånd, anslag som näringslivsstöd och forskningssamarbeten antingen är på stand-by eller svåra att genomföra – till skillnad från i Sverige.

Danmark uppmanar till att undvika kollektivtrafik, så färre medarbetare kommer till jobbet. Många mindre företag är beroende av kunder i offentlig sektor, särskilt IT och service. I Danmark har de inköpen helt lagts ned.

– Min telefon är glödhet, jag pratat med frustrerade och bekymrade företagsledare. Offentliga kunder står i kö för att annullera beställningar. Om man kan ta sig ur kontrakt så skjuter regeringen över krisen till företagen. Hitta i stället lösningar tillsammans, kräver Jakob Scharff, avdelningschef på arbetsgivarorganisationen Dansk Industri.

Dansk Erhverv kräver dessutom fler initiativ från regeringen, bland annat statsgaranti på lån till kreditvärdiga företaget som förlorar på coronakrisen och hjälp till utsatta branscher.

Konsult- och rekryeringsbyrån Lundgaard Konsulenterne är ett av företagen som varvar ned, genom att vd Jørgen Lundgaard har rekryteringssamtal på is. Och hos rådgivnings- och företagsrevisorerna TT Revision säger partnerna Torben Madsen och Thøger Rude Andersen att två tredjedelar av de 23 medarbetarna jobbar hemifrån. De har nu svårt att lösa uppdragen lika effektivt som vanligt.

– Vi har ställt in alla kundbesök och möten. Vi kontaktar kunderna och frågar hur vi ska lösa situationen bäst. Mycket går att klara digitalt, säger Thøger Rude Andersen.

Keld Broksø

Andra regler på andra sidan Öresund under coronakrisen gör det svårare för danska startups och mindre företag på Själland än […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.


  • Ung börs-vd med miljardmål

    Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

  • Skönsång mot cyberbrott 

    Sommaren innebär en ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. För att uppmärksamma detta har Vegakören från S:t Johanneskyrkan och cybersäkerhetsbolaget Vigili skrivit om en klassisk sommarsång för att öka medvetenheten om riskerna. 

  • Youcruit i konkurs

    Malmöbolaget Youcruit har försatts i konkurs och huvudägarna i Volito-familjen Granlund förlorar mer än 40 miljoner kronor. Men bolagets rekryteringstjänst för lastbilschaufförer har köpts loss från konkursboet av en tidigare minoritetsägare.

  • E-commerce Park satsar på hållbar e-handel

    E-commerce Park i Helsingborg presenterar ett nytt inkubatorprogram: Sustainability Track. Denna gång med fokus på hållbar e-handel.

  • Ny IT-konsult utmanar i Skåne

    Skånska IT- och teknikkonsulter får se upp. Nu kommer en konkurrent i form av det norskgrundade Tech Seed som etablerar sig i Malmö. Åsa Melvanius är härförare i det skånska korståget.

  • Näringslivschefen: “Vi gjorde vad vi kunde för att behålla Kockums”

    Ett industriföretag som en gång var definierande för staden lämnar Malmö. Kommunens näringslivsdirektör Micael Nord menar att man gjorde vad man kunde för att behålla Kockums i stan, men tröstar sig med att flytten går inom regionen.

  • Precise toppvärvar från Lime

    Efter lyckade kostnadsbesparingar värvar Precise Biometrics en ny finanschef i ekonomiprofilen Maria Wester. Hon har tidigare haft samma roll på Min Doktor och lämnar i sommar Lime Technologies.

  • Great IT på förvärvsjakt

    Med ny vd och uppskruvade tillväxtmål söker Great IT efter bolag att sluka. IT-koncernen vill omsätta 1 miljard kronor inom fem år.

  • Danir ger sig in i fintechbranschen

    Sigma Connectivity, som ingår i den familjeägda bolagsgruppen Danir, är mest känt för produktutveckling. Men nu startar bolaget en renodlad konsultverksamhet med inriktning på fintech.

  • Åtta heta Hetch-startups att hålla koll på

    Under tolv veckor har åtta startups gått igenom Hetch acceleratorprogram. Finalen blev att pitcha sitt bolag inför potentiella investerare på Startup Demo Day i äkta Draknäste-miljö.