fredag 19 april 2024

inloggad som

… och småföretag hotas av offentlig nedstängning

Andra regler på andra sidan Öresund under coronakrisen gör det svårare för danska startups och mindre företag på Själland än i Skåne. I Sverige är skolor, daghem och samlingar upp till 500 personer – och gränserna – fortfarande öppna. I Danmark ska barnen passas samtidigt som det knappt går att få folk över gränsen, arbetet ska skötas hemifrån och större möten är inställda.

Universitet och resten av den offentliga sektorn är nästan helt stängd i Danmark, undantaget polis och sjukhus. Det betyder att tillstånd, anslag som näringslivsstöd och forskningssamarbeten antingen är på stand-by eller svåra att genomföra – till skillnad från i Sverige.

Danmark uppmanar till att undvika kollektivtrafik, så färre medarbetare kommer till jobbet. Många mindre företag är beroende av kunder i offentlig sektor, särskilt IT och service. I Danmark har de inköpen helt lagts ned.

– Min telefon är glödhet, jag pratat med frustrerade och bekymrade företagsledare. Offentliga kunder står i kö för att annullera beställningar. Om man kan ta sig ur kontrakt så skjuter regeringen över krisen till företagen. Hitta i stället lösningar tillsammans, kräver Jakob Scharff, avdelningschef på arbetsgivarorganisationen Dansk Industri.

Dansk Erhverv kräver dessutom fler initiativ från regeringen, bland annat statsgaranti på lån till kreditvärdiga företaget som förlorar på coronakrisen och hjälp till utsatta branscher.

Konsult- och rekryeringsbyrån Lundgaard Konsulenterne är ett av företagen som varvar ned, genom att vd Jørgen Lundgaard har rekryteringssamtal på is. Och hos rådgivnings- och företagsrevisorerna TT Revision säger partnerna Torben Madsen och Thøger Rude Andersen att två tredjedelar av de 23 medarbetarna jobbar hemifrån. De har nu svårt att lösa uppdragen lika effektivt som vanligt.

– Vi har ställt in alla kundbesök och möten. Vi kontaktar kunderna och frågar hur vi ska lösa situationen bäst. Mycket går att klara digitalt, säger Thøger Rude Andersen.

Keld Broksø

Andra regler på andra sidan Öresund under coronakrisen gör det svårare för danska startups och mindre företag på Själland än […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Från storm till krasch för Maersk

    Det var en båt chartrad av Maersk som körde in i Frances Scott Key Bridge i Baltimore för två veckor sedan. Olyckan är dock inte den enda som drabbat det danska rederiet på senare tid. Och aktiekursen har rasat.

  • Nya pengar till Gridly

    Helsingborgsbolaget Gridly får in tunga investerare i en ny kapitalrunda. Det kommer att innebära nyanställningar i Helsingborg, men mest i Vietnam.

  • Vill bli först i nästa generation datorspel

    Realistiska datorspelskaraktärer är nyckeln till nästa generation datorspel. Det menar Andreas Rodman, grundare och vd för uppstartsbolaget Lingotion, som vill bli först med den nya tekniken.