fredag 10 maj 2024

inloggad som

Skånsk teknik ska övervaka lungsjuka

Ett system som kombinerar mobiltelefon- och medicinteknik ska i framtiden kunna bedöma hälsan hos KOL-patienter. Systemet utvecklas av det skånska bolaget Caretelcom som nu planerar för en större patientstudie.

— Vi tror att systemet med stor träffsäkerhet kommer att kunna förutsäga när patienten riskerar att bli så sjuk att det krävs intensivvård. Att fånga upp patienten tidigare så att behandlingen kan anpassas är mycket mer kostnadseffektivt, säger VD Torbjörn Möller som också är en av Caretelcoms grundare.

Övriga grundare är läkaren och docenten Olof Jarlman och Martin Jervill, VD för Malmöbolaget Altero Energy Solutions.

Med bolagets system får patienten dagligen ett sms med hälsofrågor. Hon eller han blåser sedan i en spirometer, som används för att bedöma lungkapaciteten, och resultatet skickas till en databas.

Dessutom mäts kroppsaktiviteten regelbundet med hjälp av gyrofunktionen i patientens egen mobiltelefon. Caretelcom har utvecklat en mjukvara som räknar ut hur mycket energi bäraren förbrukar, baserat på telefonens rörelser. Även små rörelser är mätbara, som hushållssysslor. Poängen är att systemet ska upptäcka minskad aktivitet över tid, något som kan signalera att patienten mår sämre.

Caretelcom har genomfört en mindre studie vid Skånes universitetssjukhus i Lund för att verifiera att aktivitetsmätningen fungerar. Nu planeras en större studie och bolaget söker finansiering, mellan 3 och 4 miljoner kronor.

Tänkta kunder är i första hand läkemedels- och kontraktsforskningsbolag som kan använda systemet för att rekrytera patienter i rätt stadium av sjukdomen, och kontinuerligt ta in data från patienter i studier. I en senare fas ska systemet marknadsföras mot vårdpersonal.

— KOL är bara ett första användningsområde för tekniken. Vi har idéer om att utveckla den för övervakning av till exempel hjärtsvikt, diabetes och högt blodtryck, säger Torbjörn Möller.

Caretelcom grundades redan år 2000 men har varit vilande fram till 2010. De senaste årens utvecklingsarbete har finansierats av Torbjörn Möllers bolag Proceptus Management och partnerbolaget Infonomy i Lund som utvecklat mjukvaran.

Lisa Kirsebom

Ett system som kombinerar mobiltelefon- och medicinteknik ska i framtiden kunna bedöma hälsan hos KOL-patienter. Systemet utvecklas av det skånska […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Explosiv marknad i Lejonkulan

    Cirka 30 procent av Ukrainas yta sägs vara kontaminerad med landminor och odetonerad ammunition, som i dagens takt skulle ta hundratals år att röja. Malmöbolaget EO Dynamics utvecklar AR-teknik för att öka tempot på den internationella minröjningen