onsdag 6 december 2023

inloggad som

…och satsar på ny lokal Hövding-utmanare

Cocoon Airbag Protection heter det nya bolaget som delar lokaler och algoritmer för rörelsesensorer med Infonomy i Lund. Produktdesignen står vd Emma Garatea för.

– Det hela började egentligen med ett samtal med min syster som beskrev sin rädsla för att cykla med barnen i trafiken. Säkerhet ligger mig varmt om hjärtat, och min bakgrund som produktdesigner gjorde mig intresserad av att lösa detta, säger hon till Rapidus.

Cocoons airbag ska – till skillnad från Hövdings – omsluta hela barnet vid en olycka, och fästas på cykelbarnstolens rygg. I ett första steg utvecklas skyddet för den typ av barnstolar som sitter bakpå en vanlig cykel, men längre fram ska det också bli en variant för lådcyklar.

– När det gäller just cykelbarnstolar har det inte hänt något revolutionerande på länge, säger vd:n om vad det är som gör Cocoons produkt unik.

Om det blir en universallösning för alla cykelbarnstolar eller specifikt framtagen design för olika producenter återstår att se, samtal med olika distributörer och aktörer på marknaden har just inletts. Bolaget inväntar nu godkännande på sitt patent i Europa och Kina.

– Vi är igång med att utveckla en första prototyp. Men för att nå marknaden har vi en utvecklings- och certifieringsprocess på omkring tre år, där vi behöver externa investerare för att nå målet, säger Emma Garatea.

Med sig från start har bolaget Jonas Källmén och Helmuth Kristen, Infonomys båda medgrundare, liksom styrelseveteranen och tidigare ABB-vd:n Göran Lindahl som delägare.

Den senare sitter även i styrelsen för Infonomy, vars egenutvecklade Snubblometer bygger på algoritmer som med hjälp av kroppsfästa rörelsesensorer beräknar risken för fallolyckor bland äldre. Samma algoritmer ska nu tillämpas i Cocoons cykelbarnstolsskydd.

Felicia Frithiof

Cocoon Airbag Protection heter det nya bolaget som delar lokaler och algoritmer för rörelsesensorer med Infonomy i Lund. Produktdesignen står […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad