måndag 4 december 2023

inloggad som

Nya ägare till Lundabaserat sensorbolag

Infonomys kroppssensor ”snubblometer” testas just nu på 150 pensionärer i en studie vid Lunds universitet. Ett koppel nya delägare, däribland Ikea Greentechs ordförande Göran Lindahl, ska ta tekniken hela vägen till en färdig produkt.

Inom ett år hoppas Infonomys medgrundaren Jonas Källmén ha en färdig sensor på plats som kan användas för att mäta åldringars stabilitet och motorik och därmed förebygga fallolyckor på äldreboenden.

– Offentlig verksamhet är första tänkta kundgruppen. Men detta är en bred produkt med många möjliga användningsområden, säger han till Rapidus.

Jonas Källmén grundande Infonomy 2010 tillsammans med Helmuth Kristen. Hittills har bolaget främst finansierats med intäkter från kundprojekt inom insamling, hantering och analys av data från olika sensorer. Infonomy har bland annat jobbat med energibolaget Modstrøm och Securitas.

Infonomys omsättning har de senaste åren tickat uppåt till 2,4 miljoner kronor. Bolaget sysselsätter sex personer.

För utvecklingen av snubblometern har Infonomy även fått uppbackning från Vinnova men den aktuella emissionen är första gången bolaget tar in externa ägare. Enligt Jonas Källmén får bolaget in ett miljonbelopp.

Rapidus har tidigare skrivit om uppstartsbolagen PX Nordic och Next Step Dynamic, även de inriktade på olika sensorer som ska varna för och förebygga fallolyckor. Även etablerade spelare som brittiska Tunstall har lanserat bärbara dosor som detekterar och slår larm när vårdtagaren trillat omkull.

– Detta är en marknad alla pratar om, men än så länge är konkurrensen inget problem som vi ser det, säger Jonas Källmén.

Utöver Göran Lindahl är det neurokirurgen Johan Bellner, teknikutvecklingsbolaget West & Bergh IT Consulting samt West & Berghs vd Christian Bergh som via bolaget Impresa går in som delägare i Infonomy.

West & Bergh IT Consulting bildades 2015 av golfproffset Markus Westerberg, Tetra Pak-veteranen Christian Bergh samt Göran Lindahl, med en bakgrund från en lång rad ledande poster på ABB. Bolaget är inriktat på hård- och mjukvara inom avancerad 3D-rörelseanalys. Infonomy och West & Bergh ska framöver samarbeta inom algoritmutveckling, uppger Christian Bergh.

Erik Olausson

Infonomys kroppssensor ”snubblometer” testas just nu på 150 pensionärer i en studie vid Lunds universitet. Ett koppel nya delägare, däribland […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad